Scheidsrechter Teuben debuteert vrijdag als 21-jarige

Reacties

Komende vrijdag staat de Jupiler League-wedstrijd tussen Telstar en FC Dordrecht onder leiding van scheidsrechter Stan Teuben. Het lijkt een mededeling als vele anderen, maar achter de aanwijzing gaat een opvallend verhaal schuil.

Scheidsrechter Teuben debuteert vrijdag als 21-jarige

De uit Aarle-Rixtel afkomstige Teuben is 21 jaar en debuteert als jongste scheidsrechter ooit in het Nederlandse betaalde voetbal. Van de huidige actieve arbiters debuteerde Serdar Gözübüyük als jongste. Hij was op 10 maart 2008 precies 22 jaar en 133 dagen toen hij zijn eerste wedstrijd in het profvoetbal floot. De arbiter die inmiddels bij de nationale top hoort en ook internationale duels fluit startte zijn loopbaan met AGOVV-FC Dordrecht.

Het record is niet in handen van Gözübüyük, maar van de inmiddels gestopte Jeroen Sanders. Op 20 april 2007 was Sanders 21 jaar en 273 dagen toen hij FC Omniworld - Haarlem floot. Teuben is vrijdag 21 jaar en 304 dagen. Teuben, die met fluiten begon bij ASV’33 uit Aarle-Rixtel, behoort tot de masterclass van de betaald voetbalscheidsrechters. Als vierde official was hij al enkele malen actief.

De naam van de Brabander Teuben komt de voetballiefhebber wellicht bekend voor. Hij is de zoon van ex-prof Tjapko Teuben. Als verdediger maakte Teuben maakte deel uit van de Oranje Onder 20-selectie die in 1983 deelnaam aan het jeugd-WK in Mexico. Hij behoorde tot een ploeg waarin ook Marco van Basten, Gerald Vanenburg, Mario Been en John van ’t Schip speelden. Het jeugdige Oranje strandde onder leiding van bondscoach Kees Rijvers in de kwartfinale tegen Argentinië.

Teuben, die alle duels op het WK in de basis startte, was prof bij Club Brugge, FC Volendam, Eindhoven en Helmond Sport en stortte zich tijdens zijn profloopbaan op een maatschappelijke carrière.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.