Scheidsrechter benadrukt belang VAR na bizar moment in Duitsland

Scheidsrechter Guido Winkmann zorgde maandagavond waarschijnlijk voor het meest opmerkelijke VAR-moment van het seizoen in Duitsland door spelers van FSV Mainz 05 en SC Freiburg (2-0) in de rust uit de kleedkamer te halen om een strafschop te nemen. De arbiter kreeg na zijn rustsignaal van de videoscheidsrechter te horen dat er hands was gemaakt door Marc-Oliver Kempf van Freiburg.

'In het moment heb ik niet gezien of het hands was', legde Winkmann uit aan Kicker. 'Vanuit Keulen kreeg ik te horen dat ik moest kijken naar de beelden, omdat er een duidelijke handsbal op te zien was. Ik had al gefloten voor de rust, dus ik vroeg aan de spelers of ze even wilden wachten met naar binnen gaan. Toen ik de beelden zag, was het een duidelijke handsbal en dus een penalty.'

Dat het moment vlak na zijn rustsignaal gebeurde, was volgens Winkmann vooral ongelukkig, maar niet onreglementair. 'Het fluitsignaal voor de rust onderbreekt de wedstrijd. Als dit na het laatste fluitsignaal was gebeurd, was het een ander verhaal. Dan had ik niet meer kunnen ingrijpen. Dit is een essentieel onderdeel van de videoscheidsrechter.'

Winkmann begreep de verbazing en boosheid aan de kant van Freiburg, maar benadrukte ook het belang van de VAR. 'Natuurlijk is dit ongewoon en waarschijnlijk is dit nog nooit voorgekomen, maar dit is voetbal. Freiburg is niet blij, dat snap ik, maar door de videoscheidsrechter is er wel gerechtigheid want het was uiteindelijk een strafschop. Dat is het belangrijkste. We hebben de juiste keuze gemaakt.'

Samenvatting: FSV Mainz 05 - SC Freiburg

Mainz-trainer Sandro Schwarz vond het uiteraard minder erg dat zijn ploeg alsnog een penalty kreeg. 'Ik zat al in de kleedkamer toen ik de beelden zag. Het was overduidelijk een strafschop. Het moment van fluiten voor de rust was gewoon wat ongelukkig.' De speech van Schwarz kon na de benutte penalty wel de prullenbak in. 'Er was natuurlijk veel emotie in de rust. We verwachtten dat Freiburg de kleedkamer uit zou komen met revanchegevoelens vanwege die strafschop.'

Freiburg-doelman Alexander Schwolow kon zijn ogen niet geloven. 'Het was zeker een curieus moment. We zaten al in de kleedkamer en konden het eerst niet geloven. Mijn gevoel zegt dat het geen penalty was. Ik stond in de spelerstunnel toen ik hoorde dat er naar gekeken werd. Ik hoopte nog dat er geen strafschop gegeven zou worden, maar helaas gebeurde dat wel.'