Schalke 04 staat in brand: wie kan de crisisclub nog redden?

Reacties

Christian Gross werd eind december aangesteld als de beoogde redder in nood voor Schalke 04, maar ruim twee maanden na zijn komst is de Zwitser alweer weggestuurd uit Gelsenkirchen. Vooralsnog is het afwachten wie zijn opvolger (en daarmee de vijfde Schalke-coach van dit seizoen) wordt.

Schalke 04 staat in brand: wie kan de crisisclub nog redden?
© Pro Shots

Crisisclub Schalke stond dit seizoen al onder leiding van David Wagner, Manuel Baum, Huub Stevens (interim-basis) en Gross. Die Knappen wonnen tot dusver pas eenmaal in de Bundesliga en hebben een wonder nodig om een afzink naar het tweede niveau nog te voorkomen. Vrijdag wacht een 'laatste-strohalm-wedstrijd' tegen directe concurrent FSV Mainz 05.

Wie er dan voor de groep staat, is nog niet bekend. Schalke kan niet opnieuw teruggrijpen op Stevens, aangezien zijn trainerslicentie is verlopen. Volgens Kicker hoopt de ploeg dat assistent Mike Büskens tot in ieder geval het einde van het seizoen wordt doorgeschoven. Hij was al twee keer eerder interim-trainer van Schalke, maar heeft volgens de berichtgeving weinig zin in een derde dienstverband als eindverantwoordelijke.

Voor een lange termijn-oplossing worden de namen van Dimitrios Grammozis, Michael Boris en Steffen Baumgart genoemd. De twee eerstgenoemde coaches zijn per direct beschikbaar: Grammozis zit zonder werk, terwijl Boris een ontsnappingsclausule in zijn contract bij MTK Boedapest heeft staan. Derde kandidaat Baumgart beschikt over een aflopend contract bij SC Paderborn.

Gross
Gross heeft in gesprek met het Zwitserse Blick op zijn vrijstelling gereageerd. 'Ik ben zeer teleurgesteld: zeker omdat ik het gevoel had dat de ploeg zich ontwikkelde', zei de trainer. Hij werd zondagochtend om half negen gebeld door technisch directeur Jochen Schneider, met de mededeling dat de samenwerking werd beëindigd. Het was een van de laatste belletjes die Schneider deed als td van Schalke, want ook hij werd weggestuurd.

Op de een of andere manier ging alles steeds mis voor ons

'Ik was ervan overtuigd dat ik Schalke van degradatie had kunnen behoeden', vervolgde Gross. 'Zelfs in Stuttgart, waar we met harde cijfers onderuit gingen, hebben we goed gevoetbald. Als we die penalty benut hadden en op 3-2 waren gekomen, was ik ervan overtuigd geweest dat we een punt hadden gepakt. Maar op de een of andere manier ging alles steeds mis voor ons. We bleven zelf teveel fouten maken, terwijl we ook pech hadden met blessures.'

Zaterdagochtend waren er al berichten naar buiten gekomen over een spelersopstand. De selectie zou het vertrouwen in Gross volledig kwijt zijn geraakt. 'Die berichten zorgden uiteraard voor veel onrust. Ik sprak zaterdagochtend nog met Jochen en hij benadrukte dat er geen speler bij hem was geweest', aldus Gross. 'Ik heb de spelers ook direct aangesproken, dat als ze problemen hadden, ze direct naar mij moesten komen. Het kan zijn dat je mij niet mag, maar dan kan je dat gewoon openlijk zeggen. Geen probleem. Maar er is niemand bij me gekomen.'

Volgens BILD waren routiniers Sead Kolasinac, Klaas-Jan Huntelaar en Shkodran Mustafi, die in januari werden aangetrokken, de leiders van de revolutie. 'Ik weet het niet. Het maakt ook niet meer uit', verzuchtte Gross. 'Dit is de grootste teleurstelling van mijn carrière. En dit zou ook geen vrolijk einde zijn voor mijn loopbaan. Ik ga de teleurstelling even verwerken en dan kijken we verder.'

Bundesliga

Stand Bundesliga 2020/2021

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
14
Hertha BSC
34
8
11
15
41-52
-11
35
15
Arminia Bielefeld
34
9
8
17
26-52
-26
35
16
1. FC Köln
34
8
9
17
34-60
-26
33
17
Werder Bremen
34
7
10
17
36-57
-21
31
18
Schalke 04
34
3
7
24
25-86
-61
16
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Schalke 04
Meer over Schalke 04
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.