VI blikt in samenwerking met Opta terug op de negende speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten.

Excelsior
2 - 0
Vitesse
Vitesse

• Excelsior won voor het eerst in de clubhistorie twee opeenvolgende Eredivisie-duels met Vitesse; de Kralingers zijn de enigen die Vitesse in 2018 twee keer in Eredivisie-verband versloegen.

• Het doelpunt van Jurgen Mattheij was het enige schot op doel van Excelsior tegen Vitesse; Excelsior werd de eerste ploeg met twee goals in een Eredivisie-duel waarin ze slechts één keer op doel schoten sinds ADO op 17 april 2016 (tegen Willem II).

• Vitesse ondernam voor het eerst sinds 8 mei 2016 24 doelpogingen in een uitduel in de competitie, destijds tegen FC Twente.

PSV
PSV
6 - 0
FC Emmen
FC Emmen

• De 4-0 voorsprong na 42 minuten was de snelste 4-0 voorsprong voor PSV in een thuisduel in de Eredivisie sinds 27 april 2013 (toen na 41 minuten tegen FC Groningen), Mark van Bommel nam toen de 4-0 voor zijn rekening.

• PSV is samen met Feyenoord (2016/17) de enige ploeg deze eeuw die de eerste negen Eredivisie-duels van het seizoen won; slechts twee ploegen wisten de eerste negen Eredivisie-duels van een seizoen te winnen en daarin vaker te scoren dan de Eindhovenaren (36, Ajax 37 in 1997/98 en PSV 40 in 1987/88).

• Erick Gutiérrez werd de eerste speler die scoorde met zijn eerste drie schoten op doel in de Eredivisie voor PSV sinds Jürgen Locadia in 2012.

• FC Emmen-aanvallers Anco Jansen en Jafar Arias kwamen samen tot slechts één balcontact in het strafschopgebied van PSV in de 151 speelminuten die ze maakten.

FC Utrecht
FC Utrecht
2 - 1
AZ
AZ

• FC Utrecht won voor het eerst sinds 4 november 1979 een Eredivisie-duel van AZ door een doelpunt in de laatste vijf minuten van de reguliere speeltijd (toen Leo van Veen in de negentigste minuut).

• Utrecht kwam op de snelste achterstand in een thuisduel in de Eredivisie (1:31) sinds 18 november 2012, toen Willem Janssen de score opende namens FC Twente na 1 minuut en 10 seconden.

• Ricardo van Rhijn werd de vierde speler ooit en de eerste sinds Timothy Derijck in 2014 (namens ADO Den Haag tegen Go Ahead Eagles en Vitesse) die in opeenvolgende Eredivisie-duels een eigen doelpunt maakte.

sc Heerenveen
0 - 4
Ajax
Ajax

• Ajax kwam in de laatste tien Eredivisie-seizoenen tot meer doelpunten tegen sc Heerenveen dan tegen iedere andere ploeg (64).

• Jan Olde Riekerink werd de tweede sc Heerenveen-trainer die zijn eerste vier thuisduels in de Eredivisie niet wint, na Fritz Korbach in 1990 (6).

• Ajax hield voor het eerst sinds januari-maart 2010 minimaal zeven keer de nul in acht opeenvolgende Eredivisie-duels.

• Lasse Schöne kwam tot meer balcontacten (100) en balheroveringen (12) dan iedere andere speler tijdens Heerenveen - Ajax; de Deen maakte tien van zijn laatste elf niet-penalty-goals in de Eredivisie van buiten het strafschopgebied.

NAC Breda
NAC Breda
2 - 2
Willem II
Willem II

• NAC - Willem II telde slechts veertien schoten, het laagste aantal in een Eredivisie-duel dit seizoen.

• De eerste drie schoten op doel van de wedstrijd leverden allemaal een doelpunt op; Timon Wellenreuther maakte in de 56e minuut de eerste redding van het duel (schot van Luka Ilic).

• Willem II scoorde in negen uitduels in de Eredivisie op rij, de langste reeks voor de ploeg sinds november 1999 (toen 12 duels).

VVV-Venlo
VVV-Venlo
2 - 0
ADO Den Haag

• VVV-Venlo boekte de tweehonderdste zege in de Eredivisie, het was tevens de dertiende Eredivisie-zege op ADO van de Venlonaren, tegen geen ploeg boekte VVV meer overwinningen in de Eredivisie (ook 13 tegen Feyenoord).

• Voor het eerst sinds 23 april 2011 (23, tegen sc Heerenveen) slaagde VVV-Venlo er in 22 schoten te lossen in een Eredivisie-duel.

• Geen speler van ADO loste meer schoten (3) en voltooide meer dribbels (2) tegen VVV dan Tom Beugelsdijk.

Feyenoord
Feyenoord
3 - 0
PEC Zwolle
PEC Zwolle

• Feyenoord kwam tot elf schoten op doel tegen PEC Zwolle, het hoogste aantal voor de Rotterdammers in de Eredivisie sinds 17 december 2017 (toen 12 tegen Sparta).

• Nicolai Jørgensen, die zijn eerste Eredivisie-doelpunt sinds 15 april maakte (thuis tegen FC Utrecht), was voor het eerst trefzeker met het hoofd in een thuisduel in Eredivisie-verband.

• PEC Zwolle kwam voor de tweede keer sinds de promotie in 2012 tot zeventien schoten in een uitduel met een club uit de traditionele topdrie (20 tegen PSV in december 2015).

Heracles Almelo
4 - 1
FC Groningen

• Heracles Almelo pakte tien punten uit de laatste zes Eredivisie-duels waarin de club de openingstreffer tegen kreeg (W3, G1, V2).

• Heracles Almelo heeft momenteel al even veel competitiezeges (6) als vorig seizoen na zestien Eredivisie-wedstrijden; na 22 Eredivisie-duels stonden de Heraclieden toen nog steeds op zes overwinningen.

• FC Groningen had in slechts één Eredivisie-seizoen minder punten na negen speelronden dan in het huidige seizoen (4 punten – in 2002/03 had de ploeg 1 punt).

Fortuna Sittard
3 - 1
De Graafschap

• Fortuna Sittard scoorde al zeventien keer dit seizoen, alleen in het Eredivisie-seizoen 1987/88 (19) scoorden de Limburgers vaker in de eerste negen speelronden.

• Lazaros Lamprou werd de eerste Griek met twee goals in een Eredivisie-wedstrijd sinds Angelos Charisteas in februari 2007 (voor Feyenoord tegen ADO).

• De Graafschap raakte dit Eredivisie-seizoen al acht keer paal of lat (waaronder één keer tegen Fortuna Sittard), samen met Feyenoord het meeste van alle Eredivisie-ploegen.