Cambuur stoot NAC keihard van de troon, TOP Oss wint Brabantse derby

FC Den Bosch heeft wederom een Brabants onderonsje verloren. Vorige week werd in eigen huis verloren van Helmond Sport (1-2) en dinsdagavond gingen de Bosschenaren op bezoek bij TOP Oss wederom onderuit.

TOP Oss
TOP Oss
2 - 0
FC Den Bosch

TOP Oss boekte begin oktober de eerste zege van het seizoen in eigen huis tegen FC Dordrecht (2-0) en speelde vervolgens met 1-1 op bezoek bij Telstar. Dinsdagavond bouwde de formatie van coach Klaas Wels die ongeslagen reeks uit. Mart Remans bekroonde zijn eerste basisplaats voor TOP Oss, dat hem huurt van Roda JC, met zijn eerste goal. Vlak voor rust bracht hij de stand op 1-0 bij TOP Oss - FC Den Bosch. Dat was gezien de kansen geen onverdiende voorsprong te noemen. Onder anderen Rick Stuy van den Herik en Dennis van der Heijden hadden al goede kansen gekregen op een openingsgoal.

Kyvon Leidsman had na rust niet lang nodig om de marge te verdubbelen voor TOP Oss. Hij ramde de bal na vier minuten keihard in de kruising op aangeven van Remans, die dus direct bij twee goals betrokken was in de wedstrijd waarin hij voor het eerst in de basis stond.

De 2-0 van Leidsman bleek achteraf meteen de beslissing. FC Den Bosch kwam niet meer tot een aansluitingstreffer en liet TOP Oss over zich heen wippen op de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie. TOP Oss staat nu veertiende met acht punten, FC Den Bosch zestiende met zeven punten.

NAC Breda
NAC Breda
0 - 4
SC Cambuur
SC Cambuur

SC Cambuur heeft een flinke dreun uitgedeeld aan NAC Breda in de topper van de Keuken Kampioen Divisie. Het werd in Breda liefst 0-4 voor de ploeg uit Leeuwarden.

Bij NAC waren er nogal wat personele zorgen nadat de club hard werd getroffen door het coronavirus. Onder anderen Lex Immers, Thom Haye, Jethro Mashart en Colin Rösler ontbraken al en in de warming-up viel ook Moreno Rutten uit bij de ploeg van coach Maurice Steijn, die zelf ook nog ontbrak nadat hij in aanraking kwam met het coronavirus. Hans Visser verving de coach van NAC, waar Kaj de Rooij wel zijn debuut maakte na zijn overstap van FC Eindhoven. Anouar Kali speelde voor het eerst sinds 15 mei 2019 weer eens een competitiewedstrijd voor NAC.

Visser sprak vooraf voor de camera van FOX Sports dat de afwezigheid van veel spelers ook een kans zou bieden voor anders spelers, maar de praktijk pakte toch iets anders uit. SC Cambuur zou bij winst over NAC Breda heen wippen en dat was precies waarvoor de formatie uit Leeuwarden naar Breda was gereisd. In de eerste helft nam SC Cambuur een voorschot via Giovanni Korte. Hij stond precies op de goede plaats om de bal in de rebound binnen te werken nadat Jamie Jacobs op de paal had gekopt: 0-1.

Met die 0-1 ruststand stond de ploeg van coach Henk de Jong virtueel aan kop in de Keuken Kampioen Divisie en die positie werd in de tweede helft bezegeld. Na een uur spelen maakte Mitchel Paulissen er 0-2 van, waarna Korte dertien minuten voor tijd de 0-3 maakte en Jacobs nóg een extra dreun gaf aan de thuisploeg met de 0-4.

Na zes overwinningen uit de eerste zes wedstrijden werd NAC daarmee de eerste nederlaag van het seizoen toegediend. SC Cambuur staat nu bovenaan met negentien punten, één punt meer dan NAC, dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft.

Jong PSV
Jong PSV
1 - 1
N.E.C.
N.E.C.

Het andere duel van de dinsdagavond ging tussen Jong PSV en NEC Nijmegen. De uitploeg maakte in de laatste twee wedstrijden liefst tien goals, maar in Eindhoven ging het een stuk moeizamer voor de ploeg van coach Rogier Meijer. Sterker nog: Kristófer Kristinsson zorgde op slag voor rust zelfs voor een 1-0 achterstand voor de bezoekers uit Nijmegen.

Tot een vierde nederlaag van het seizoen kwam het niet voor de Nijmegenaren. Vier minuten voor tijd redde Thomas Beekman het punt voor NEC, dat met het gelijkspel wel een gaatje moet laten vallen met de bovenste vier ploegen. De achterstand op nummer vier De Graafschap is nu drie punten terwijl De Graafschap ook nog een duel minder heeft gespeeld.

Jong AZ
Jong AZ
2 - 6
FC Volendam
FC Volendam

FC Volendam heeft in navolging van vrijdag opnieuw met ruime cijfers gewonnen in de Keuken Kampioen Divisie. Trainer Wim Jonk zag zijn ploeg tegen Jong AZ verder in vorm komen en dan met name aanvaller Nick Doodeman. Roda JC liet in eigen huis punten liggen tegen Telstar, na een late penalty. Jong Ajax rekende af met een versterkt Jong FC Utrecht, terwijl De Graafschap ontsnapte bij Helmond Sport. In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de Keuken Kampioen Divisie bij.

Doodeman viel vrijdag tegen Jong PSV nog in en met nog een kwartier op de klok gaf hij drie assists in de wedstrijd die Volendam uiteindelijk met 5-1 won. Jonk kon dus niet anders dan de rechtsbuiten in Wijdewormer in de basis zetten. Daar kreeg hij geen spijt van. Alleen bij de 0-1 van Marco Tol was Doodeman níét de aangever. Al halverwege de eerste helft stond het 0-3 nadat Doodeman Francesco Antonucci en Martijn Kaars bediende.

Jong AZ deed tot twee keer toe wel iets terug via Mohamed Taabouni (1-3) en Yusuf Barasi (2-4). Tussendoor maakte jongeling Ibrahim El Kadiri - uiteraard op aangeven van Doodeman - de 1-4. In de slotfase gaf hij ook nog de assists op Derry John Murkin (2-5) en Samuele Mulattieri (2-6), waardoor Doodeman in twee wedstrijden liefst acht assists heeft gegeven. Daarmee voert de aanvaller het assistklassement in de KKD aan.

Roda JC Kerkrade
1 - 1
Telstar
Telstar

De bezoekers moesten het in het Parkstad Limburg Stadion doen zonder routinier Frank Korpershoek. Mister Telstar raakte in het vorige KKD-duel geblesseerd en was maandagavond nog niet inzetbaar. De routinier zal de wedstrijd ongetwijfeld op televisie hebben gevolgd, maar ook hij zag een slaapverwekkende eerste helft. Pas een paar minuten na rust kwam het duel tot leven, toen Erik Falkenburg uit een voorzet van Amir Absalem met het hoofd de 1-0 liet aantekenen. Hij kon vrij inkoppen omdat de uitkomende keeper Jasper Schendelaar de bal totaal miste.

Die 1-0 leek ook lange tijd de eindstand te worden, maar in de slotfase kwam Telstar langszij. Na een handsbal van routinier Kees Luijckx ging de bal op de stip, de strafschop werd benut door Welat Cagro. Door de remise mist Roda JC voorlopig de aansluiting met de topvier, aangezien NAC Breda, Almere City, SC Cambuur en De Graafschap voorzichtig een gaatje geslagen lijken te hebben.

Jong Ajax
Jong Ajax
3 - 2
Jong FC Utrecht

Jong Ajax boekte vrijdag met tien man een zwaarbevochten zege op Jong AZ (3-2) en stond maandag weer tegenover een beloftenteam. Deze keer was dat Jong FC Utrecht, dat flink versterking kreeg van de hoofdmacht. Doelman Maarten Paes ontbrak in het weekend nog bij het eerste nadat hij eerder positief werd getest op het coronavirus. Nu stond de keeper onder de lat op De Toekomst. Ook Giovanni Troupée, Davy van den Berg, Othmane Boussaid en Daniel Arzani deden mee bij de ploeg van trainer René Hake.

Genoeg om van Jong Ajax te winnen was dat niet voor de bezoekers uit Utrecht. De thuisploeg beloonde zich in de eerste helft niet voor de kansen die gecreëerd werden, maar kwamen na rust wel op voorsprong via Sontje Hansen. De aanvaller verving eerder Alex Méndez, die geblesseerd uitviel. Terrence Douglas verdubbelde de marge, waarna Jeredy Hilterman op aangeven van Tim Pieters de spanning terug bracht.

Het bleef tot het einde spannend. Hansen bediende in de slotfase Brian Brobbey, die net als afgelopen vrijdag trefzeker was. Daarmee leek de wedstrijd beslist, maar Hilterman sloeg opnieuw toe. Weer was Pieters de aangever en nu stond het 3-2, maar een gelijkmaker van Jong Utrecht viel niet meer. Jong Ajax heeft door de vierde competitiezege nu twaalf punten.

Helmond Sport
1 - 2
De Graafschap

De Graafschap behaalde dertien punten uit de eerste zes KKD-duels, mede omdat het in de afgelopen speelronde op bezoek bij Go Ahead Eagles niet verder kwam dan 0-0. Met zeven uit zeven bungelen de Brabanders voorlopig onderaan, maar van dat krachtsverschil was maandag maar weinig te merken. En dat terwijl De Superboeren nog wel een pikstart kenden.

Daryl van Mieghem gaf vanaf rechts voor, Johnatan Opoku legde de bal met hoofd klaar, waarna verdediger Toine van Huizen na exact twee minuten voetballen knap afrondde. Die voorsprong bleef niet lang staan, want na een fraaie combinatie met Sander Vereijken schoot Lance Duijvestijn knap de 1-1 binnen. Nadat Elmo Lieftink en Duijvestijn voor rust aan beide kanten al grote kansen hadden gemist, werden de mogelijkheden na rust nog groter.

Arno Van Keilegom raakte namens Helmond Sport de binnenkant van de paal, net als Van Huizen aan de overkant, voordat de bezoekers in de slotfase alsnog de winst pakten. Een schot van Van Mieghem werd gekraakt, Helmond-keeper Stijn van Gassel kwam uit om de bal te vangen, maar Opoku was nét iets eerder bij de bal en tikte de 1-2 binnen. Daar bleef het bij, waardoor De Graafschap nu op zestien punten staat. Samen met koploper NAC Breda, Almere City en SC Cambuur lijken de Doetinchemmers voorlopig de topvier te vormen.

FC Dordrecht
2 - 2
Almere City FC

Almere City FC had afgelopen donderdag de kans laten liggen om de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie in te nemen. De ploeg van Ole Tobiasen bleef tegen FC Eindhoven steken op een 1-1 gelijkspel. Drie dagen later deed de kans zich opnieuw voor, mede omdat de concurrentie door coronaperikelen minder wedstrijden heeft kunnen spelen.

Het was echter FC Dordrecht dat als eerste van zich deed spreken met goals. Arsenio Valpoort en Gianni Dos Santos brachten na ruim een half uur een verrassende 2-0 stand op het scorebord aan de Krommedijk. Radinio Balker en Thomas Verheydt zorgden voor het antwoord voor Almere City, dat in het resterende half uur ondanks verwoede pogingen niet de voor de koppositie benodigde overwinning kon afdwingen.

Go Ahead Eagles
3 - 0
FC Eindhoven

Go Ahead Eagles heeft de eerste thuiszege sinds februari geboekt. Bijna acht maanden nadat NEC De Adelaarshorst met lege handen had verlaten, moest FC Eindhoven er in Deventer aan geloven. De Brabanders probeerden met name in de tweede helft met een antwoord te komen op de openingstreffer van Sam Beukema in de 28ste minuut.

Go Ahead Eagles kon in de slotfase met een geruster gemoed achterover leunen. De net vastgelegde Jacob Mulenga, die in de 69ste minuut was ingevallen, luisterde zijn debuut voor de Deventer formatie op met een treffer. De goal van de voormalig FC Utrecht-spits bleek de genadeklap voor Eindhoven, dat ook de 3-0 van Bas Kuipers nog moest incasseren.

FC Volendam
FC Volendam
5 - 1
Jong PSV
Jong PSV

FC Volendam deed vorig seizoen nog verrassend bovenin mee in de Keuken Kampioen Divisie, maar had voor vrijdag pas één keer gewonnen. Daar kwam tegen Jong PSV een tweede zege bij. Francesco Antonucci maakte er vlak na rust 1-0 van op aangeven van Alex Plat. De Belgische middenvelder, in de zomer door Feyenoord overgenomen van AS Monaco en direct verhuurd aan Volendam, schoot raak.

Halverwege het tweede bedrijf tekende Boy Deal voor de tweede Volendamse goal. De assist was van Samuele Mulatierri, die door Volendam wordt gehuurd van Internazionale. De aanvaller miste zelf een kans op 3-0, die even later alsnog werd gemaakt door Deul. De aanval werd ingeleid door Antonucci. Mulatierri maakte daarna op aangeven van Nick Doodeman alsnog zijn eerste goal in dienst van Volendam. Jong PSV redde de eer via Mathias Kjølø (4-1) en een andere debutant, Giannis Iatroudis, bepaalde de eindstand op 5-1. Weer was invaller Doodeman de aangever. Zo boekte de ploeg van trainer Wim Jonk een ruime zege.

Excelsior
Excelsior
2 - 0
MVV Maastricht

Excelsior wachtte alweer sinds 11 september op een overwinning, verloor daarna drie keer en speelde gelijk tegen FC Eindhoven. Tegen MVV pakte de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen eindelijk weer de volle buit. Na een gelijk opgaande eerste helft sloeg Excelsior na rust vliegensvlug toe. Julian Baas opende de score en drie minuten later tekende topscorer Elías Már Ómarsson voor alweer zijn negende treffer van het seizoen.

Ómarsson liep zo een treffer uit op Robert Mühren van SC Cambuur en Sydney van Hooijdonk van NAC Breda, die allebei op zeven treffers staan. Voor Excelsior betekende dat door de derde zege van het seizoen het puntentotaal op tien kwam. MVV bleef steken op acht.

Jong Ajax
Jong Ajax
3 - 2
Jong AZ
Jong AZ

Jong Ajax staat dit seizoen tot nu toe in de middenmoot van de competitie en kreeg tegen Jong AZ een uitgelezen kans om te strijgen op de ranglijst. Het hielp daar echter niet bij dat de bezoekers beter startten en via Peer Koopmeiners op voorsprong kwamen. De broer van Teun schoot de bal vanaf afstand achter doelman Dominik Kotarski. De Amsterdammers kwamen echter al snel op gelijke hoogte via Enric Llansana, die scoorde uit een vrije trap van Alex Méndez.

Halverwege de eerste helft moest Jong Ajax met tien man verder. Victor Jensen uitte zijn frustratie en trapte na richting Kenzo Goudmijn. De middenvelder kon direct inrukken, maar Jong Ajax kwam vlak voor rust nog wel op voorsprong. Brian Brobbey scoorde na een goede pass van Devyne Rensch. Diezelfde Brobbey verzilverde na rust een makkelijk gegeven strafschop na een overtreding van doelman Elber Evora. De spits ging gewillig naar de grond nadat Evora te laat kwam. Jong AZ bracht de spanning daarna terug toen Richonell Margaret op aangeven van Koopmeiners de 3-2 maakte. In de slotfase dachten de bezoekers nog op 3-3 te komen via Tijmen Wildeboer, maar via de paal en Kotarski ging de bal er wonderbaarlijk genoeg niet in.

1 - 4
N.E.C.
N.E.C.

NEC slaagde er na de 6-0 zege op FC Eindhoven van twee weken geleden in om opnieuw drie punten te pakken. Jong FC Utrecht werd het slachtoffer, maar de beloften uit de Domstad gaven zich niet zomaar gewonnen. Hicham Acheffay zette de formatie van trainer René Hake na elf minuten zelfs op voorsprong. Javier Vet (pass) en Jonathan Okita (kopbal) zorgden er even later echter samen voor dat het alweer 1-1 stond op Sportpark Zoudenbalch.

Vet had ook een rol bij de rode kaart die Sylian Mokono na ruim een half uur kreeg. De middenvelder van NEC gaf een steekpass op Rangelo Janga, die werd neergehaald door Mokono. De verdediger van Jong Utrecht kreeg van scheidsrechter Stan Teuben zijn tweede gele kaart. NEC lukte het pas in de tweede helft om de leiding te nemen. Rechtsback Bart van Rooij kopte na 66 minuten raak uit een voorzet van linksbackSouffian El Karouani. Laatstgenoemde zorgde in de slotfase zelf voor de beslissing nadat een poging van debutant Terell Ondaan werd geblokt. Ondaan maakte er kort daarna zelf nog 1-4 van in zijn eerste wedstrijd voor NEC.