SC Cambuur pakt officieuze periodetitel na opmerkelijke KKD-avond

SC Cambuur is door een ruime overwinning op Roda JC Kerkrade zo goed als zeker van de eerste periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg uit Leeuwarden had de titel vrijdagavond al kunnen pakken, maar op het allerlaatste moment gooide De Graafschap roet in het eten.

Voor het eerst dit seizoen werd een volledige speelronde van de KKD op één dag afgewerkt: speelronde 9 stond in het teken van de eerste periodetitel. De vraag was echter of er al een plek in de play-offs om promotie ingenomen kon worden na de vrijdagavond. Door de coronacrisis stond immers niet elke club op eenzelfde aantal wedstrijden. Op de website van de competitie werd dan ook een uitgebreid stuk geplaatst, waarin alle scenario's werden doorgenomen. Uiteindelijk volgde er vrijdagavond geen beslissing in de eerste periode, hoewel de officieuze titel wel virtueel mag worden uitgereikt aan Cambuur.

Jong PSV

Geen enkele club kon het vrijdagavond op eigen houtje en dus ging de blik bij Cambuur al vrij snel richting Flevoland en Doetinchem. De formatie uit Leeuwarden was tegen Roda immers al vrij vroeg op voorsprong gekomen door - hoe kan het ook anders – Robert Mühren. Toen Giovanni Korte na iets meer dan een half uur de marge verdubbelde, leek de winst al relatief veilig voor Cambuur.

De periodetitel kon door Cambuur alleen gevierd worden als naast de eigen winstpartij de concurrenten punten zouden verspelen. Geen onlogisch scenario, met het oog op  de tegenstanders van NAC Breda en De Graafschap. De Brabanders speelden tegen het verrassend sterk voor de dag komende Almere City FC, De Graafschap nam het op tegen de onvoorspelbare beloften van Jong PSV.

Tegen de rust aan ging het mis voor NAC, dat eerst aanwinst Kaj de Rooij in tranen het veld zag verlaten met een ogenschijnlijk zware blessure, in de extra tijd kwam Almere City op voorsprong. Newcastle-huurling Elias Sørensen kopte op slimme en mooie wijze raak en zette Cambuur zodoende virtueel op de eerste periodetitel. Op De Vijverberg kwam er vlak voor rust een kink in de kabel. Verdediger Dennis Vos werd op links over het hoofd gezien door de defensie en de jongeling kon in pas zijn vierde wedstrijd voor Jong PSV zijn eerste goal in de KKD maken. Lang bleef die voorsprong echter niet staan, op slag van rust mocht Ralf Seuntjens aanleggen vanaf elf meter na een overtreding op Mohamed Hamdaoui, de routinier faalde niet en maakte er 1-1 van.

In Leeuwarden maakte Cambuur wat betreft de eigen wedstrijd een einde aan alle spanning, de tweede helft was nog geen minuut oud toen Jarchinio Antonia er 3-0 van maakte. Fase 1 in het pakken van de periodetitel was zo wel afgerond, de bal lag nu bij Almere City, NAC en De Graafschap. Tot tien minuten voor tijd veranderde er weinig in de drie wedstrijden, behalve dat Cambuur met tien man kwam te staan na een tweede gele kaart voor Mitchel Paulissen. Kort na dat moment in Leeuwarden kwam Almere City op een 2-0 voorsprong tegen NAC, via Faris Hammouti.

Dit betekende automatisch dat alleen De Graafschap tegen Jong PSV het feestje nog kon verpesten voor Cambuur. De teams waren aan elkaar gewaagd en creëerden in de laatste twintig minuten allebei grote kansen, maar het leek De Graafschap niet meer te lukken tegen de PSV-talenten. Diep in de extra tijd viel de bevrijdende treffer alsnog. De defensie van Jong PSV kreeg de bal niet weg na een corner en Seuntjens schoot met nog dertig seconden op de klok raak voor de 2-1.

Zo kan Cambuur nog niet definitief een feestje vieren na hun laatste wedstrijd in de eerste periode, omdat De Graafschap en NAC nog tegenover elkaar staan in een inhaalwedstrijd. De ploeg uit Doetinchem zal die wedstrijd echter met een verschil van achttien goals moeten winnen om Cambuur bij te halen in de stand van de eerste periode, waardoor het sterretje alvast achter de clubnaam van de Friezen gezet mag worden. Pas op 11 november halen NAC en De Graafschap de eerder uitgestelde wedstrijd in, waardoor de stand van de eerste periode pas op die datum compleet gemaakt kan worden.

N.E.C.
N.E.C.
2 - 1
Go Ahead Eagles

NEC kende een wisselvallige start van het seizoen, maar kroop langzaamaan naar boven richting het einde van de periode. Tegen Go Ahead werden de drie punten wederom gepakt. NEC schoot uit de startblokken en kreeg enkele goede kansen, in de 21ste minuut zorgde Javier Vet voor de openingstreffer. Kort na rust volgde de belangrijke verdubbeling van de marge, via Rangelo Janga. Luuk Brouwers, die zijn honderdste duel in de KKD speelde, maakte het nog even spannend, maar verder dan de aansluitingstreffer kwam Go Ahead niet.

MVV Maastricht
1 - 5
Jong Ajax
Jong Ajax

Jong Ajax begon met drie nederlagen aan het nieuwe seizoen, maar de kampioen van twee jaar geleden herpakte zich met vier zeges in de laatste vijf duels. Ook tegen MVV Maastricht werd de volle buit gepakt door de beloften, waar Naci Ünüvar en Hassane Bandé de bank warm hielden.

MVV kwam echter wel op voorsprong in eigen huis, via Jérôme Déom. Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong, want twee minuten na de 1-0 maakte Max de Waal alweer gelijk met een stijlvol schot in de rechterhoek. Kort na rust besliste Jong Ajax het duel in Maastricht, Devyne Rensch maakte na een rush zijn eerste goal in het betaald voetbal, Nordin Musampa kreeg datzelfde voor elkaar: hij maakte met het hoofd de 1-3.

Toen Giovanni een half uur voor tijd ook nog eens de 1-4 aantekende, was het verzet van MVV definitief gebroken. Doelman Kjell Scherpen kreeg steeds minder te doen en Jong Ajax speelde de wedstrijd rustig uit. In de slotfase kreeg Ünüvar nog minuten en was hij ook nog trefzeker. Na een kaats van aanvoerder Brian Brobbey haalde hij doeltreffend uit voor het slotakkoord.

FC Volendam
FC Volendam
7 - 1
FC Dordrecht

In het vorige afgebroken seizoen deed FC Volendam serieus mee om promotie, maar dit seizoen stond de club na zes wedstrijden pas op zes punten. De Volendammers zijn de laatste weken echter weer op schot, na de 5-1 overwinning op Jong PSV en de 6-2 winst op Jong AZ werd ook tegen FC Dordrecht bijzonder veel gescoord. Franco Antonucci en Derry Murkin waren binnen tien minuten al trefzeker, nog voor rust maakte Internazionale-huurling Samuele Mulattieri zijn derde en vierde treffer van het seizoen.

In de tweede helft leek FC Dordrecht heel even aan te sluiten, maar de 4-1 van Gianni dos Santos bleek slechts voor de statistieken interessant. De voorsprong van FC Volendam kwam immers geen moment meer in gevaar. Sterker nog: in de slotfase liep de club van trainer Wim Jonk uit naar een zeer ruime zege. Murkin, Martijn Kaars en debutant Dean James maakten de terugreis voor FC Dordrecht nog wat extra pijnlijker.

Telstar
Telstar
2 - 0
Helmond Sport

De voorbereiding van Telstar op het duel met Helmond Sport was niet ideaal, de basisopstelling van de club moest flink gewijzigd worden. Onder anderen Sven van Doorm en Vincent Regeling ontbraken, de uitslagen van hun coronatesten waren niet op tijd binnen. Spits Sebastian Soto was er wel bij en dat was goed nieuws voor de thuisclub.

De Amerikaanse spits met roots in Chili had voor zijn avontuur in Nederland nog nooit gescoord in het betaald voetbal, maar in de KKD vindt Soto erg makkelijk het net. Tegen Helmond was het weer tweemaal raak: vooral de 1-0 was een pareltje. Soto werd gevonden vanaf de flank en in één keer passeerde hij de goalie van Helmond. Met nog een half uur op de klok maakte de spits alweer zijn vijfde goal in zes wedstrijden.