SC Cambuur buigt achterstand om in ruime zege, wondergoal bij TOP Oss

SC Cambuur heeft dankzij een productieve tweede helft een ruime zege geboekt op bezoek bij Helmond Sport. De thuisploeg ging halverwege nog brutaal aan de leiding, maar na rust was er geen houden meer aan voor Helmond Sport.

Helmond Sport
1 - 5
SC Cambuur
SC Cambuur

Alec Van Hoorenbeeck zorgde met een goal in de 43ste minuut voor een zeer verrassende 1-0 voorsprong voor Helmond Sport. Die ploeg won dit seizoen met 1-2 van TOP Oss en speelde gelijk tegen FC Eindhoven, maar verloor de overige drie wedstrijden. In eigen huis had Helmond Sport nog geen punt gepakt. Tegen SC Cambuur was de ploeg slechts 45 minuten verwijderd van een stunt.

Die stunt kwam er echter niet. Vanaf de 1-1 in de 57ste minuut denderden de bezoekers uit Leeuwarden over Helmond Sport heen. Jamie Jacobs zorgde voor zowel de 1-1 en 1-2 binnen twee minuten tijd. Vervolgens had de formatie van coach Henk de Jong slechts een kwartier nodig om nog drie keer te scoren. Issa Kallon, Robert Mühren en Mitchel Paulissen breidden de score uit naar 1-5, een score waar Helmond Sport uiteindelijk nog niet eens over mocht mopperen.

Voor SC Cambuur was het na de 5-2 zege op Jong FC Utrecht de tweede wedstrijd op rij waarin de ploeg vijf keer scoorde. De drie punten uit Helmond brengen SC Cambuur nu op een derde plek, vijf punten achter koploper NAC Breda.

Eerdere duels uit deze speelronde:

TOP Oss
TOP Oss
2 - 0
FC Dordrecht

TOP Oss heeft mede dankzij een wereldgoal van Dennis van der Heijden de eerste zege van het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie geboekt. FC Dordrecht werd in Oss verslagen.

Het duel tussen TOP Oss en FC Dordrecht was een duel tussen de twee onderste ploegen van de Keuken Kampioen Divisie. TOP Oss pakte dit seizoen pas één punt uit de eerste vijf wedstrijden van het seizoen en was daarmee de enige ploeg die nog niet gewonnen had terwijl FC Dordrecht met één zege en één gelijkspel op de negentiende plek stond.

Na maandagavond kan elke ploeg in de Keuken Kampioen Divisie zeggen dat het minstens een keertje gewonnen heeft. FC Dordrecht-doelman Anthony Swolfs ging meerdere keren bijna in de fout, maar kwam steeds ternauwernood goed weg. Vlak voor rust kreeg de Belgische doelman van de Schapenkoppen alsnog de 1-0 om de oren van Kyvon Leidsman.

FC Dordrecht liet weinig zien in Oss en was ook niet in staat om de voorsprong van TOP Oss nog in gevaar te brengen. De beslissing viel drie minuten voor tijd op wonderschone wijze. Van der Heijden kreeg enkele meters over de middenlijn een vrije trap mee en zag Swolfs te ver voor zijn doel staan. De 23-jarige aanvaller probeerde het ineens en zag zijn poging prachtig in het netje zeilen. Hij bepaalde daarmee de eindstand op 2-0.

Excelsior
Excelsior
1 - 2
De Graafschap

Ralf Seuntjens heeft bij zijn razendsnelle rentree voor De Graafschap de winnende goal gemaakt. Op bezoek bij Excelsior maakte de aanvaller, die twee weken geleden nog een ogenschijnlijk zware blessure opliep, in de slotfase de beslissende treffer.

Het duel tussen Excelsior en De Graafschap begon al voortvarend voor de bezoekers uit Doetinchem. Mohamed Hamdaoui zag zijn vrije trap van richting veranderd worden, waarna Alessandro Damen zich op het schot verkeek. De Graafschap stond zodoende al binnen drie minuten op een 0-1 voorsprong.

Reuven Niemeijer maakte na achttien minuten vanaf de stip de 1-1, maar de Rotterdammers zouden de handen vol krijgen om dat punt te koesteren. Een keiharde tackle van Brandon Ormonde-Ottewill werd namelijk bestraft met een rode kaart in de 24ste minuut. Excelsior moest zodoende nog ruim 65 minuten met tien man verder.

De Graafschap had vervolgens alle moeite met het tiental van Excelsior, maar in de 89ste minuut kreeg de ploeg van coach Mike Snoei alsnog loon naar werken. Nota bene Seuntjens, die het op 21 september uitschreeuwde van de pijn in het uitduel met Jong AZ, schoot de winnende binnen. Hoewel Seuntjens nog altijd last had van zijn enkel deed hij het laatste half uur toch mee en hij bezorgde zijn ploeg dus hoogstpersoonlijk de drie punten.

In de slotfase kopte Seuntjens ook nog op de lat, maar aan het resultaat veranderde niets: De Graafschap neemt de drie punten mee naar Doetinchem en stijgt naar de derde plek in de Keuken Kampioen Divisie met zes punten minder dan koploper NAC Breda. Die club is vrijdag de volgende tegenstander van De Graafschap op de Vijverberg.

Roda JC Kerkrade
1 - 1
FC Volendam
FC Volendam

Roda JC Kerkrade heeft zondagavond in eigen huis gelijkgespeeld tegen FC Volendam, terwijl Sydney van Hooijdonk eerder de hoofdrol vertolkte bij NAC Breda. In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de vijfde speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij.

FC Volendam was met vijf punten uit evenveel duels teleurstellend gestart aan het seizoen, maar op bezoek bij Roda JC Kerkrade kwam het na ruim een kwartier op voorsprong door een doelpunt van Nick Doodeman. In de eerste helft was Volendam ook minstens gelijkwaardig, maar na rust zette Roda JC de bezoekers steeds meer met de rug tegen de muur.

De gelijkmaker kon eigenlijk ook niet uitblijven en in de 71ste minuut was het ook zover. Na een overtreding van Boy Deul op Amir Absalem kreeg de thuisclub een strafschop, die door Roland Alberg werd benut.

Het bleef uiteindelijk bij 1-1 in het Parkstad Limburg Stadion, waardoor Roda JC Kerkrade blijft steken op elf punten uit zes duels. Daarmee staan de Limburgers derde in de Keuken Kampioen Divisie. FC Volendam bezet met zes uit zes de veertiende plaats.

N.E.C.
N.E.C.
6 - 0
FC Eindhoven

NEC begon erg wisselvallig aan het seizoen met twee overwinningen en drie nederlagen in de eerste vijf wedstrijden, maar in de zesde speelronde van de Keuken Kampioen Divisie maakte de ploeg van trainer Rogier Meijer veel indruk in het eigen Goffertstadion. FC Eindhoven werd volledig weggevaagd. Al duurde het nog tot de 34ste minuut voor de openingstreffer viel.

Souffian El Karouani opende elf minuten voor rust de score en in de 39ste minuut maakte Rangelo Janga er al 2-0 van. Daarna ging het snel, want zeven minuten ná rust had Jonathan Okita de derde NEC-treffer gemaakt en weer twee minuten later zorgde Joep van der Sluijs voor de 4-0. FC Eindhoven moest even vrezen voor een monsterscore, maar kwam er goed vanaf. Dirk Proper en Jordy Bruijn zorgden uiteindelijk voor de 6-0 eindstand.

Door de overwinning komt NEC op negen punten uit zes duels, waarmee de club uit Nijmegen stijgt naar de zevende plek in de Keuken Kampioen Divisie. FC Eindhoven, dat de wedstrijd met tien man eindigde door een rode kaart voor Pieter Bogaers in de extra speeltijd, heeft één punt minder en staat negende.

NAC Breda
NAC Breda
4 - 0
Jong Ajax
Jong Ajax

Eerder deze week maakte Sydney van Hooijdonk een einde aan weken vol speculatie. Aanvankelijk zag de spits (te) weinig perspectief bij NAC, mede omdat er met Mario Bilate een concurrent voor hem werd aangetrokken, waardoor hij een vertrek overwoog. Er was interesse vanuit binnen- en buitenland, maar de zoon van NAC-icoon Pierre van Hooijdonk besloot toch in Breda te blijven. Niet in de laatste plaats omdat hij voorlopig verzekerd lijkt van een basisplaats, zeker nu Bilate ontbreekt met een blessure.

Het zou echter niet eerlijk zijn om de basisplaats van Van Hooijdonk toe te schrijven aan het ontbreken van concurrentie, want de twintigjarige jongeling is simpelweg on fire. Tegen FC Den Bosch (toen hij vroeg inviel voor de uitgevallen Bilate) boog hij een 0-1 achterstand eigenhandig om in een 2-1 zege, bij Jong FC Utrecht (0-2 winst) was hij goed voor een goal en een assist, waarna hij thuis tegen Jong PSV (2-1 winst) een assist noteerde. Deze week maakte het talent bekend dat hij 'gewoon' bij NAC blijft, een beslissing die hij vrijdagavond vierde met een absolute heldenrol.

NAC speelde voor de derde wedstrijd op rij tegen een beloftenploeg en wéér was de ultieme publiekslieveling namelijk de grote man. Hij scoorde al vroeg uit een strafschop, gegeven na hands van Terrence Douglas, zijn tweede goal was een stuk fraaier. Na een indraaiende voorzet van de linkerflank kopte Van Hooijdonk bijzonder knap raak: 2-0. Daarmee was de koek echter nog niet op. Uit een vrije trap van Mounir El Allouchi kopte Roger Riera de bal richting de tweede paal, waar Van Hooijdonk klaar stond om de 3-0 binnen te tikken.

Het slotwoord was een aan andere NAC-aanvaller: Nick Venema mocht ervandoor en bleef koel, waar hij de bal ook breed had kunnen leggen op Van Hooijdonk. Hoewel laatstgenoemde die bal dus niet kreeg, zal het in Breda en omstreken ook de komende dagen volop over hem gaan.

Jong AZ
Jong AZ
3 - 3
MVV Maastricht

Jong AZ won anderhalve week geleden thuis met 7-3 van De Graafschap, de Alkmaarse beloften maakten er ook vrijdagavond tegen MVV Maastricht een doelpuntrijke aangelegenheid van. De talentvolle spelmaker Mohamed Taabouni had er na een kwartier al twee in liggen, voordat Joeri Schroyen namens de bezoekers wat terugdeed. Na rust zorgde Thijs Oosting ervoor dat de marge weer twee doelpunten werd (3-1) maar uiteindelijk leverde het geen driepunter op. Eerst kopte Thibaut Van Acker de 3-2 binnen, voordat Jérôme Deom de gelijkmaker binnenschoot na een scrimmage. Bij 3-3 bleef het ook.

Go Ahead Eagles
2 - 3
Jong FC Utrecht

Go Ahead begon aan het duel als de nummer vijftien van de Keuken Kampioen Divisie, mede omdat de ploeg in de eerste vier competitieduels slechts twee keer had gescoord. Dat was bovendien in één en hetzelfde duel: tijdens de 0-2 stuntzege bij topploeg SC Cambuur. In de overige drie wedstrijden (0-0 bij FC Dordrecht en FC Volendam, 0-3 thuisnederlaag tegen Jong Ajax) wist de ploeg van trainer Kees van Wonderen het net niet te vinden. Dat lukte vrijdagavond wel, tweemaal zelfs, maar toch volgde er weer een fikse tik.

Na oliedom balverlies van Jay Idzes verstuurde spelmaker Davy van den Berg al in de eerste helft een prima passje, waarna Mohamed Mallahi de bal in de verre hoek schoot voor 0-1. Het werd diep in de tweede helft nog erger voor de thuisploeg, toen Jeredy Hilterman de 0-2 op het scorebord zette. De thuisploeg leek zich echter knap terug te vechten. Sam Hendriks (de oude bekende die onlangs werd teruggehaald om voor doelpunten te zorgen) deed precies wat er van hem gevraagd wordt: met goals in de 78ste en 88ste minuut leek hij een punt te redden.

In de dying seconds ging het echter alsnog mis voor Go Ahead, dat aanvoerder Hilterman zijn tweede van de avond zag maken. Zodoende beleeft de debuterende hoofdtrainer Van Wonderen vooralsnog een bijzonder stroeve start van het seizoen én van zijn trainerscarrière.

Jong PSV
Jong PSV
3 - 0
Telstar
Telstar

De eerste helft op De Herdgang was het aanzien nauwelijks waard, het eenzame hoogtepunt was een kans voor Frank Korpershoek, na twee minuten. De 35-jarige middenvelder van Telstar mikte net naast, en dat was voor de routinier extra balen. Zijn optreden tegen Jong PSV was de 373ste (!) competitiewedstrijd van Korpershoek namens De Witte Leeuwen, waardoor hij nu recordhouder is. De (nu ook officiële) Mister Telstar onttroonde vrijdagavond Fred Bischot, die tussen 1971 en 1987 uitkwam voor de club.

Door het missen van zijn kans luisterde hij dat heuglijke feit niet op met een goal. Sterker nog: Korpershoek en zijn ploeggenoten gingen in de tweede helft pijnlijk onderuit. Eerst schoot Nigel Thomas de 1-0 binnen, na een vlijmscherpe counter maakte Kristoffer Kristinsson er 2-0 van, in de slotfase werd het via invaller Djenairo Daniels zelfs 3-0. Het was voor het eerst sinds 17 november 2019 dat Telstar niet tot scoren kwam in een competitieduel, en dat uitgerekend op een voor Korpershoek feestelijke avond.