Sassuolo slaat deuk in Champions League-droom AC Milan

AC Milan moet deelname aan de Champions League van volgend seizoen langzaam maar zeker uit het hoofd gaan zetten. De nummer zes van de Serie A kwam zondagavond in eigen huis niet verder dan een nipt gelijkspel tegen middenmoter Sassuolo (1-1), waardoor het gat met nummer vier AS Roma acht punten is.

De mannen van trainer Gennaro Gattusso, die eerder deze week bijtekende tot 2021, stuitten voor rust keer op keer op de uitblinkende Sassuolo-keeper Andrea Consigli. Zijn reddingen op schoten van Suso, Hakan Çalhanoglu en Franck Kessié waren nog regulier te noemen, een wereldsave na precies 55 seconden - op een opmerkelijke inzet van Kessié - was dat zeker níét. Na een voorzet van Ricardo Rodgríguez wilde de Ivoriaan de bal met zijn borst binnenlopen, maar Consigli ranselde de inzet van dichtbij ternauwernood uit het doel.

Aan de andere kant werd middenmoter Sassuolo in het eerste bedrijf één keer echt gevaarlijk. Milan-goalie Gianluigi Donnarumma kreeg een schot van Matteo Politano niet goed onder controle, maar schopte de bal al liggend weg, voordat er iemand van de bezoekers de rebound kon binnentikken. Al met al was Milan de bovenliggende partij, de 1-0 leek een kwestie van tijd.

Na iets meer dan een uur haalde Gattuso vervolgens verdediger Ignazio Abate naar de kant voor spits André Silva, maar Milan kreeg juist de rekening gepresenteerd voor die aanvallende intenties. Dankzij een doorgekopte bal mocht Politano op Donnarumma af, na controle met de borst schoot hij nog van buiten het strafschopgebied raak. Invaller Nikola Kalinic tekende kort voor tijd alsnog voor de gelijkmaker: na een fraaie controle ramde hij de 1-1 via de onderkant van de lat binnen. Daar bleef het bij in San Siro, ondanks zes minuten extra tijd en twee grote kansen voor Kalinic en Giacomo Bonaventura in de dying seconds.

Met nog zeven wedstrijden te gaan is Milan nu acht punten verwijderd van een plek bij de eerste vier, wat in de Serie A directe plaatsing voor de Champions League betekent. Het zou voor de Milanezen de eerste keer sinds het seizoen 2013/14 zijn dat ze in het miljoenenbal mogen uitkomen. Toen won Milan in de laatste voorronde van PSV en speelde het in de groepsfase twee keer gelijk tegen Ajax. Dit seizoen werden Il Rossoneri in de achtste finale van de Europa League uitgeschakeld door Arsenal.

Udinese - Lazio 1-2
In diezelfde strijd om een Champions League-ticket deed Lazio eerder op de zondag wél goede zaken. Door de overwinning in Udine staat de ploeg van Stefan de Vrij (die negentig minuten meespeelde) nu derde. Het houdt stadgenoot en aartsrivaal AS Roma op doelsaldo onder zich, Internazionale volgt op één punt: beide ploegen verloren dit weekend. AC Milan staat dus zesde.

Toch was het middenmoter Udinese (waar Bram Nuytinck de hele wedstrijd in actie kwam) dat de voorsprong pakte. Na een strakke voorzet van de rechterflank kopte Kevin Lasagna knap raak: 1-0. Nog voor de pauze had Lazio de wedstrijd vervolgens omgedraaid. Ciro Immobile maakte met een intikker (zijn 27ste goal van het seizoen, nooit eerder scoorde een Lazio-speler vaker in één jaargang) gelijk. Luis Alberto bezorgde Lazio tien minuten voor de pauze de overwinning, op aangeven van Immobile.