Sarri geeft De Ligt bescheiden rol in Ronaldo-show

Met Matthijs de Ligt als invaller heeft Juventus zondag geen steek laten vallen in de Serie A. Al voor rust was het varkentje gewassen tegen Udinese, met dank aan Cristiano Ronaldo.

Juventus
Juventus
3 - 1
Udinese
Udinese

Midweeks moest De Ligt wegens een lichte blessure al het Champions League-duel met Bayer Leverkusen (0-2 winst) missen. Vrijdag hervatte de verdediger de groepstraining, maar Maurizio Sarri achtte de Nederlander kennelijk nog niet fit genoeg voor een basisplaats.

Opmerkelijk was dat de trainer zowel Paulo Dybala als Gonzalo Higuaín naar de aftrap stuurde, waar normaal gesproken een van de twee als secondant fungeert van Ronaldo. Al in de eerste helft toonden beide Argentijnen hun waarde als aangever. In de negende minuut bereikte Dybala - via een Udinese-speler - de Portugees, die daarop overtuigend uithaalde. In de 37ste minuut toonde Ronaldo zich opnieuw een killer, deze keer na voorbereidend werk van Higuaín. William Troost-Ekong liet zich hierbij verrassen.

Mochten er hierna nog twijfels waren over de uitkomst, dan werden die na de 3-0 van Leonardo Bonucci helemaal weggenomen. De verdediger kopte raak nadat De Ligt-vervanger Merih Demiral - die sterk speelde - de bal met het hoofd had klaargelegd.

In de tweede helft schakelde Juventus niet één of twee, maar wel drie tandjes terug. Het gaf in elk geval Gianluigi Buffon de kans om zich te onderscheiden. De keeper maakte enkele fraaie saves en zette daarmee een voor hem bijzonder duel (Buffon evenaarde Alessandro Del Piero als Juventus-speler met de meeste Serie A-wedstrijden) luister bij.

Een kwartier voor tijd viel De Ligt in voor Bonucci. De 'nul' kon de verdediger niet vieren, want bij het scheiden van de markt deed Udinese via Ignacio Pussetto alsnog iets terug, na voorwerk van Hidde ter Avest. Net als de ex-speler van FC Twente deed ook Bram Nuytinck de hele wedstrijd mee bij Udinese. Door de overwinning neemt Juventus in elk geval tijdelijk de eerste plaats over van Internazionale, dat zondagavond op bezoek gaat bij Fiorentina.

Bologna
Bologna
2 - 1
Atalanta Bergamo

Een halve week na het volbrengen van een mirakel in de Champions League liet Atalanta Bergamo zich verrassen door Bologna. Veteraan Rodrigo Palacio brak in de twaalfde minuut de ban, waarna Andrea Poli de marge acht minuten na rust verdubbelde. Ruslan Malinovsky bracht Atalanta terug in de race, maar voldoende om een nederlaag te voorkomen was het niet. Bij Bologna - dat het duel met tien man eindigde door een rode kaart van Danilo - maakte Stefano Denswil de negentig minuten vol en bleef Jerdy Schouten op de bank. Marten de Roon speelde de hele wedstrijd bij Atalanta en Hans Hateboer viel een klein half uur voor tijd in.

AC Milan
AC Milan
0 - 0
Sassuolo
Sassuolo

AC Milan had zijn laatste twee Serie A-duels in winst omgezet (een ongekende weelde voor de club) en ging zondag voor een hattrick. Sassuolo stak hier echter een stokje voor. Keeper Gianluca Pegolo van Sassuolo fungeerde vaak als sta in de weg voor AC Milan, dat maandag zijn 120ste verjaardag viert.