Saoedi-Arabië verpest WK-start Messi en Argentinië met megastunt

Saoedi-Arabië heeft voor een gigantische stunt gezorgd door het Argentinië van Lionel Messi te verslaan in de eerste wedstrijd van de groepsfase. De ploeg uit het Midden-Oosten draaide een achterstand volledig om en zorgde daardoor voor de eerste sensatie van het WK in Qatar. Drie treffers van de Zuid-Amerikanen werden afgekeurd.

Argentinië
Argentinië
1 - 2
Saoedi-Arabië

Aanvankelijk liep het allemaal op rolletjes voor de Argentijnen, die begonnen met oud-Ajacied Nicolás Tagliafico in de basiself. Zonder enorme inspanning werd Saoedi-Arabië direct tegen de touwen gedrukt. De ploeg van bondscoach Lionel Scaloni zocht naar een snelle treffer en kreeg die dan ook. Als eerste was het Messi zelf al die gevaarlijk werd. De aanvoerder, bezig aan zijn vijfde en laatste WK, trof echter doelman Mohammed Khalil Al Owais op zijn weg. Even later was het wél raak. Video-arbiter Pol van Boekel zag een overtreding op Nicolás Otamendi en de bal ging op de stip. De captain zelf schoot na tien minuten feilloos raak.

De 35-jarige Argentijn kon zijn jacht op de wereldtitel niet beter beginnen. Een jacht die met vertrouwen begon, want al 36 duels waren de Argentijnen ongeslagen. En de start leek nog beter te worden toen hij ook zijn tweede maakte, maar dit keer zag Van Boekel de zevenvoudig winnaar van de Ballon d'Or buitenspel staan. Sowieso een probleem van de Argentijnen, want in het vervolg van de wedstrijd werden ook twee wonderschone treffers van Lautaro Martínez geannuleerd. De Saoedi's maakten ondertussen vooral indruk met de succesvolle buitenspelval, waar Argentinië in de eerste helft liefst zeven keer intuinde.

Nadat sterkhouder en aanvoerder Salman Al-Faraj op slag van rust geblesseerd naar de kant ging, leek het een lastige middag voor Saoedi-Arabië te worden. Na de thee werd echter alles anders. De allereerste doelpoging was namelijk direct raak. Saleh Al-Shehri profiteerde meteen na rust van een onachtzaamheid in de Argentijnse defensie en rondde perfect af (1-1).

En nog geen vijf minuten later stond de wedstrijd helemaal op zijn kop. In een handvol minuten wist Saoedi-Arabië de wedstrijd volledig te kantelen. Salem Al-Dawsari liet doelman Emiliano Martínez voor de tweede keer volledig kansloos en schoot op schitterende wijze raak. De speler van Al Hilal plaatste de bal prachtig in de bovenhoek. Een signaal voor Scaloni om in te grijpen. De bondscoach bracht Julian Álvarez, Lisandro Martínez en Enzo Fernández in de ploeg om de opgedane schade te herstellen.

Een succesvol slotoffensief leek nooit serieus van de grond te komen. Tagliafico was dichtbij de gelijkmaker, maar zag Al-Owais op heroïsche wijze redden. Een vrije trap van Messi ging een meter over, terwijl een kopbal van de captain opnieuw gestopt werd door de Saoedische doelman. Gedreven door ongekend fanatisme en tomeloze energie bleef Saoedi-Arabië knap overeind, zelfs toen Álvarez in de honderdste minuut op doel kopte. Daardoor kent Messi bij zijn laatste WK een horrorstart, verloor zijn land voor het eerst in 37 wedstrijden en werd de eerste sensatie van het toernooi een feit.