Saoedi-Arabië maakt WK-drama Egypte compleet

Saoedi-Arabië heeft zijn eer gered in de laatste groepswedstrijd op het WK. Het land was door een heel laat doelpunt van Salem Al-Dawsari met 2-1 te sterk voor Egypte, dat zo puntloos afscheid neemt van Rusland.

Saoedi-Arabië verloor de eerste wedstrijd op dit WK kansloos met 5-0 van Rusland en ging later met 1-0 onderuit tegen Uruguay. Ook Egypte ging tot twee keer toe onderuit, eerst tegen Uruguay (0-1) en daarna tegen Rusland (3-1).

In Volgograd had Saoedi-Arabië in de openingsfase het beste van het spel. Fahad Al-Muwallad kreeg ook een prima kans, maar scoorde niet. De eerste de beste kans voor Egypte leverde wel een doelpunt op. Sterspeler Mohamed Salah controleerde een lange bal knap en wipte de bal vervolgens over de ver uitgekomen keeper Yasser Al Mosailem heen: 0-1.

Direct na zijn goal, die de veelbesproken Salah niet bepaald uitbundig vierde, leek de Liverpool-ster op weg naar zijn tweede, maar oog in oog met Al-Muwallad stiftte de vleugelflitser naast. Het doelpunt had achteraf toch niet geteld, want Salah stond zonder dat de assistent-scheidsrechter dit opmerkte buitenspel.

Vier minuten voor rust kreeg Saoedi-Arabië dé kans op de 1-1. Ahmed Fathi maakte hands en de bal ging op de stip. Al-Muwallad faalde echter vanaf elf meter, de 45-jarige doelman Essam El Hadary bracht knap redding. De keeper was in de extra tijd van de eerste helft echter kansloos bij de penalty van Salam Al-Faraj: 1-1.

Essam El Hadary, met zijn 45 jaar de oudste speler ooit op een WK, stopt de penalty van Fahad Al-Muwallad

Aan de tweede strafschop van Saoedi-Arabië ging de nodige consternatie vooraf. Ali Gabr hield vast bij Al-Muwallad, maar dat deed de spits zelf ook. De VAR adviseerde de Colombiaanse scheidsrechter Wilmar Roldan dan ook om de beelden te bekijken. Roldan gaf gehoor aan dat verzoek, maar bleef uiteindelijk bij zijn beslissing.

De gelijkmaker vlak voor rust gaf Saoedi-Arabië vertrouwen voor de tweede helft. Egypte kwam er voetballend nauwelijks aan te pas en bleef met hangen en wurgen overeind. Zo kreeg Hussain Al-Mogahwi na een fraaie aanval een uitstekende kopkans, maar hij zag El Hadary bekwaam redden.

Uiteindelijk moest Egypte toch buigen. In de vierde minuut van de extra tijd kreeg Al-Dawsari de bal voor zijn voeten en de vleugelspeler schoot in de verre hoek raak. Zo eindigt Saoedi-Arabië als derde in Groep A met drie punten, Egypte is de troosteloze nummer laatst met nul punten.