Salzburg met 24-jarige tactiekblogger de Champions League in

Reacties

Een 24-jarige blogger in de dug-out bij een Champions League-deelnemer. Tot voor kort alleen mogelijk in computerspelletjes, maar komend seizoen realiteit bij Red Bull Salzburg.

Salzburg met 24-jarige tactiekblogger de Champions League in

De kampioen van Oostenrijk schuift de gehele technische staf van de Onder-18 die vorig seizoen de Youth League won door naar het eerste elftal, om het vertrek van hoofdcoach Oscar García naar Saint-Étienne op te vangen. Dat betekent dat Marco Rose de rol van García overneemt en René Maric (24) meekomt als assistent.

De promotie van Maric is opmerkelijk gezien het feit dat hij pas één jaar werkzaam is als trainer bij een profclub. De voornaamste ervaring van de Oostenrijker met Kroatische roots zit 'm in het schrijven over tactiek voor de Duitse site Spielverlagerung. Met zijn stukken heeft hij eraan bijgedragen dat begrippen als halfspaces en counterpressing gemeengoed werden onder een kleine groep voetbalfreaks.

Dankzij zijn diepgravende analyses valt Maric snel op bij profclubs. In 2012 vraagt Thomas Tuchel hem al een bijdrage te leveren aan het tactisch ontleden van tegenstanders bij FSV Mainz 05. Later doet hij scoutingwerk voor Bayer Leverkusen en werkt hij als analist voor Brentford. Als trainer doet hij ervaring op bij amateurclubs. Totdat Maric afgelopen zomer de kans krijgt met Rose samen te werken bij Red Bull Salzburg.

De veertienduizend volgers van Maric op Twitter krijgen een zeldzaam inkijkje in hoe dit proces verloopt. Zo besluit hij in de voorbereiding te experimenteren met de doelman als extra veldspeler in de opbouw, ondersteund met foto's van zijn keeper rond de middenlijn met de bal aan zijn voeten. Daarnaast deelt Maric zo nu en dan een mooie aanval van zijn elftal, of foto's van nachtelijke analysesessies.

In april wordt in het UEFA-hoofdkwartier in Nyon duidelijk hoe sterk het elftal van Rose en Maric is. Met agressieve pressing en razendsnelle counters wordt Barcelona Onder-19 in de halve finale van de Youth League ontmanteld. Drie dagen later moeten de leeftijdgenoten van Benfica eraan geloven, deze keer juist dankzij een verzorgde spelopbouw. Precies de ingrediënten waarmee Salzburg de komende jaren de Oostenrijkse competitie wil blijven domineren. Met de hulp van een tactiekblogger in de dug-out.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.