Rusland wil op roze wolk blijven, goalgetters betreden de ring

Reacties

In de rubriek Vandaag in Rusland blikken we elke dag vooruit op de WK-gebeurtenissen van die dag. Dinsdagavond begint met Rusland - Egypte alweer de tweede speelronde in de groepsfase. Daarvóór worden de debatten in Groep H geopend met Colombia - Japan en Polen - Senegal.

Rusland wil op roze wolk blijven, goalgetters betreden de ring

Wedstrijden dinsdag 19 juni:
14.00 uur: Colombia - Japan (Saransk)
Groep H
Scheidsrechter: Damir Skomina (Slovenië)

17.00 uur: Polen - Senegal (Moskou, Otkrytie Arena)
Groep H
Scheidsrechter: Nawaf Shukralla (Bahrein)

20.00 uur: Rusland - Egypte (Sint-Petersburg)
Groep A
Scheidsrechter: Enrique Cáceres (Paraguay)

De stand in Groep A:

COLOMBIA - JAPAN

Bij Colombia maakt Radamel Falcao normaal gesproken zijn WK-debuut. De superspits van AS Monaco moest de vorige WK-eindronde missen als gevolg van een zware knieblessure.
• Vier jaar geleden nam James Rodríguez de honneurs waar bij Colombia als doelpuntenmaker. De technicus pakte zelfs de topscorerstitel. Het is nog nooit gebeurd dat een speler zijn WK-topscorerstitel prolongeerde.
• Japan debuteerde in 1998 op het hoogste podium en is er sindsdien elke keer bij geweest. De achtste finale in 2002 en 2010 geldt als de beste prestatie.
Op het WK 2014 stonden deze landen ook al tegenover elkaar. Destijds trok Colombia aan het langste eind. Dankzij onder meer twee treffers van Jackson Martinez werd het 1-4. Lees hier ons verslag van destijds.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

POLEN - SENEGAL

Polen bereikte deze eeuw nog niet de knock-outfase op een WK. In 1974 en 1982 veroverden de Oost-Europeanen knap brons.
• Robert Lewandowski probeert in de voetsporen te treden van enkele fameuze Poolse WK-spitsen, zoals Grzegorz Lato (de topscorer van 1974) én natuurlijk Ernest Wilimowski, de enige speler die in een WK-wedstrijd vier goals liet aantekenen, maar alsnog verloor. Dat overkwam hem tijdens Brazilië - Polen in 1938 (6-5).
Senegal is er zestien jaar na het succesvolle debuut weer bij. Destijds, in Japan en Zuid-Korea, bereikten de Afrikanen als debutant de kwartfinale.
• De captain van toen, Aliou Cissé, is nu de bondscoach. Met zijn 42 jaar geldt de oud-speler van onder meer Paris Saint-Germain als de jongste van de 32 keuzeheren op het WK.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

RUSLAND - EGYPTE

• Als een van de weinige groepshoofden noteerde Rusland een overwinning tijdens de eerste speelronde. Het arme Saoedi-Arabië werd met 5-0 verslagen.
• Alan Dzagoev liep in dat duel een bovenbeenblessure op en moet het treffen met Egypte laten schieten.
Bij Egypte is het de vraag of Mohamed Salah in actie komt. De smaakmaker van Liverpool miste nog het duel met Uruguay (0-1) wegens zijn tijdens de Champions League-finale tegen Real Madrid opgelopen schouderkwetsuur. De geluiden vanuit het Egyptische kamp zijn positief, maar dat was ook voor het eerste duel het geval.
• Egypte heeft in vijf pogingen nog nooit een overwinnig geboekt op een WK-eindronde. Twee duels mondden uit in een gelijkspel en drie keer ging de ploeg onderuit.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

We stellen de landen in Groep H aan u voor

WAT GEBEURT ER VANDAAG NOG MEER IN RUSLAND?

• Voorafgaand aan het duel van do or die met Portugal van woensdag werkt Marokko de laatste training af. Bondscoach Hervé Renard staat de pers te woord.
• Sepp Blatter stapt dinsdag in het vliegtuig naar Rusland. De voormalige FIFA-baas zal de komende dagen vermoedelijk enkele duels aanschouwen, zo bevestigde vorige week zijn persoonlijke woordvoerder.

Getal van de dag

277
Het aantal minuten dat Egypte al niet heeft gescoord op het WK. De laatste treffer viel op 12 juni 1990: de verzilverde strafschop van Magdy Abdelghani tijdens Nederland - Egypte (1-1).

Vandaag in het WK-verleden

Op 19 juni 1938 pakte Italië op het WK in Frankrijk zijn tweede wereldtitel. De Azzurri rekenden af met Hongarije (4-2) en werden het eerste team dat buiten de landsgrenzen de titel veroverde. Tijdens de finale schoot Gino Colaussi zich de boeken in door als eerste speler twee goals te produceren in een eindstrijd. Silvio Piola kreeg even later hetzelfde voor elkaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.