Rusland schiet uit de startblokken en laat armoedig Saoedi-Arabië kansloos

Reacties

Rusland is uitstekend begonnen aan de 21ste editie van het WK. De gastheer rekende donderdag in het Luzhniki Stadion zonder veel moeite af met het armetierig spelende Saoedi-Arabië: 5-0.

Rusland schiet uit de startblokken en laat armoedig Saoedi-Arabië kansloos

Zelden leefde een gastland met zoveel defaitisme toe naar een WK. Rusland noteerde op 7 oktober 2017 zijn laatste overwinning, toen Zuid-Korea met 4-2 werd verslagen. Veelzeggend is dat de WK-organisator van alle deelnemers het laagst genoteerde land op de FIFA-ranking is met een zeventigste plaats.

Saoedi-Arabië is op de 67ste plek trouwens ook geen hoogvlieger (37 landen die niet aan het WK deelnemen staan hoger op de lijst dan de landen in dit openingsduel) en dat bleek ook wel in de beginfase. De ploeg van Juan Antonio Pizzi, die in aanloop naar het WK nog bijna een gelijkspel uit het vuur sleepte tegen Duitsland, gaf veel ruimte weg en kon de bal niet lang in de ploeg houden. Rusland nam het initiatief en sloeg bij de eerste de beste grote mogelijkheid toe: in de twaalfde minuut liet Yuri Gazinsky het eerste WK-doelpunt aantekenen. De middenvelder van FC Krasnodar kopte raak op aangeven van Aleksandr Golovin.

Het eerste WK-doelpunt in de maak: Yuri Gazinsky staat op het punt doel te treffen.
Het eerste WK-doelpunt in de maak: Yuri Gazinsky staat op het punt doel te treffen.

Wie op een spoedig antwoord van Saoedi-Arabië rekende, kwam bedrogen uit. Het team van Pizzi grossierde in balverlies en kwam er simpelweg niet aan te pas. Ook Mohammad Al-Sahlawi, in de voorronde nog goed voor zestien treffers, kreeg geen voet aan de grond. De 2-0 van Denis Cheryshev in de 43ste minuut deed de krachtsverhoudingen geen geweld aan. De middenvelder legde met één fraaie voetbeweging twee tegenstanders in de luren en liet vervolgens keeper Abdullah Ibrahim Al-Mayouf kansloos met een ziedend schot.

Daarmee werd Cheryshev de eerste scorende invaller in een WK-openingswedstrijd. De speler van Villarreal was in de 24ste minuut in de ploeg gekomen voor de met een hamstringblessure uitgevallen Alan Dzagoev. Er is nog geen nieuws bekend over de ernst van de kwetsuur van een van de sterspelers van de Russen.

Rusland legde het accent na rust wat meer op de defensie. De periodes van balbezit van Saoedi-Arabië namen toe, maar het tempo lag doorgaans te laag om de defensie van de gastheer problemen te bezorgen. Wel ontstonden er kansjes: Taisir Al-Jassim kwam een halve meter tekort om een voorzet binnen te glijden en Salman Al-Faraj had geen succes met een achterwaartse kopbal.

Saoedi-Arabië hees in de 71ste minuut definitief de witte vlag en opnieuw was het een invaller die succesvol was namens Rusland. Artem Dzyuba, die 89 seconden daarvoor de anoniem spelende Fedor Smolov had afgelost, maakte uit een kopbal de 3-0. Net als bij de 1-0 verzorgde Golovin de assist. Rusland probeerde de score nog verder op te laten lopen en slaagde daar vlak voor tijd in. Cheryshev schoot zeer fraai raak met de buitenkant van zijn linkervoet: 4-0. In de blessuretijd werd het zelfs nog 5-0 door een vrije trap van Golovin. Het is de grootste zege in een openingswedstrijd sinds dat fenomeen bestaat sinds 1966 (daarvoor waren er meerdere duels waarmee het WK op gang werd geschoten). De videoarbiter (VAR), die donderdag debuteerde in WK-verband, hoefde nog niet te worden geconsulteerd.

Egypte en Uruguay zijn de andere landen in Groep A. Zij staan vrijdag om 14.00 uur tegenover elkaar. Rusland vervolgt de groepsfase dinsdag met een wedstrijd tegen Egypte. Een dag later treedt Saoedi-Arabië aan tegen Uruguay.

Dolle pret op het ereterras. Vlak voor de wedstrijd hielden FIFA-preses Gianni Infantino en de Russische president Vladimir Poetin een toespraak.
Dolle pret op het ereterras. Vlak voor de wedstrijd hielden FIFA-preses Gianni Infantino en de Russische president Vladimir Poetin een toespraak.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.