Ruime zege Ajax in armoedige Klassieker dankzij Neres en invallers

Feyenoord moet voorlopig pas op de plaats maken wat betreft de titelstrijd in de Eredivisie. De Rotterdammers verloren zondag in eigen huis met 1-4 van aartsrivaal Ajax in een bij vlagen bedroevend slechte en harde Klassieker.

Omdat de ene na de andere verdediger de laatste weken geblesseerd wegviel bij Feyenoord, stond rechtsback Kevin Diks als centrumverdediger opgesteld tegen Ajax. Sofyan Amrabat kreeg als rechtsback de voorkeur boven Bart Nieuwkoop. Ajax-trainer Marcel Keizer wijzigde zijn opstelling niet en koos daarmee voor vastigheid.

Op het veld werd dat echter geen moment zichtbaar. Al in de tweede minuut speelde Maximilian Wöber te kort terug op doelman André Onana, die een doelpunt van Jens Toornstra met moeite voorkwam. De actie bleek tekenend voor het spel van beide ploegen in de eerste helft.

Spanning
Feyenoord en Ajax leken onder hoogspanning te staan. Van goed voetbal was geen moment sprake, van strijd en soms harde overtredingen wel. Klaas-Jan Huntelaar ontsnapte aan zijn tweede gele kaart na opzichtig vasthouden, terwijl ook Nicolai Jørgensen en Jean-Paul Boëtius zich op dat vlak lieten gelden.

Het duurde 31 minuten voordat de eerste echte kans ontstond. Amin Younes kwam van de linkerflank naar binnen, maar schoot in vrijstaande positie recht op de vuisten van Brad Jones. Vijf minuten voor rust was er ook een kans voor Feyenoord. Een harde vrije trap van Toornstra werd verlengd door Jørgensen. Onana voorkwam met een katachtige reflex de 1-0.

Het begin van de tweede helft was niet veel beter. Ajax bleef iets sterker, zonder ook maar een moment groots te spelen. Dat was voldoende om vier minuten na rust op voorsprong te komen. Amrabat dribbelde door het centrum het middenveld in, maar leverde de bal zomaar in bij Neres. De Braziliaan vond vervolgens Huntelaar, die keeper Brad Jones volstrekt kansloos liet met een poeier in de bovenhoek: 0-1.

Klaas-Jan Huntelaar zette Ajax op voorsprong in De Kuip. Het was zijn negende doelpunt in een Klassieker, evenveel als Marco van Basten en Johan Cruijff er ooit maakten.

Zes minuten later kreeg Feyenoord dé mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Ridgeciano Haps stoomde op langs de linkerflank en ging over het been bij Matthijs de Ligt: penalty. Jørgensen ontfermde zich over het buitenkansje, maar zag zijn zwakke inzet gestopt worden door Onana.

De Deense spits maakte zijn misser in de 58ste minuut goed. Een slechte pass van Onana werd dramatisch aangenomen door De Ligt, waardoor Jørgensen de bal overnam en de struikelende Ajax-verdediger uitkapte. Zijn pass op Toornstra was vervolgens op maat en de middenvelder schoot hard raak: 1-1.

Dolberg
De wedstrijd ontbrandde en Feyenoord kwam steeds beter in de wedstrijd. Zo was Tonny Vilhena gevaarlijk met een schot op de buitenkant van de paal. Keizer greep daarop in bij Ajax en bracht Kasper Dolberg voor Huntelaar, die op zijn doelpunt na totaal niet in de wedstrijd zat.

Het bleek een gouden wissel. In de 72ste minuut stuurde Ziyech Neres de diepte in. De Braziliaan kreeg van Haps de tijd en de ruimte om de bal laag voor te zetten. Dolberg kroop voor zijn man en prikte de 1-2 achter Jones. Amper twee minuten later had Younes de 1-3 op zijn schoen na slecht verdedigend werk van Diks. De Duitser schoot vanaf de zijkant van het doel oog in oog met Jones echter dusdanig wild en hard, dat zijn inzet uiteindelijk zelfs over de zijlijn vloog.

Kasper Dolberg was als invaller goud waard voor Ajax in De Kuip.

Geen moment maakte Feyenoord in het laatste kwartier aanspraak op de gelijkmaker. Sterker nog, Ajax liep in de slotminuten eenvoudig uit naar een ruime overwinning. Invaller Siem de Jong schoof raak na alweer de derde assist van de wedstrijd van Neres, voordat Dolberg zijn tweede maakte na een lange bal van Nick Viergever: 1-4.

Ajax houdt door de zege de aansluiting bij koploper PSV. De Amsterdammers hebben negentien punten, vijf minder dan de Eindhovense koploper. Feyenoord haakt voorlopig af en heeft zestien punten, waarmee het de vierde plek bezet in de Eredivisie. PEC Zwolle is met achttien punten de verrassende nummer drie.

'Rendement topkwaliteit van Neres en zwakte van Younes bij Ajax'
'Vraag me af wat Van Bronckhorst van plan was met Feyenoord vandaag'
'Feyenoord-Ajax was net Bristol Rovers tegen Rochdale'
{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}