Rubiales verder in het nauw: Spanje in de ban van spionageschandaal

Reacties

In Spanje zijn documenten opgedoken die mogelijk wijzen op betrokkenheid van RFEF-voorzitter Luis Rubiales bij de spionage van David Aganzo, de voorzitter van de spelersvakbond. Het gaat om een overeenkomst tussen de RFEF en het bedrijf Cryptex Europa SL, dat de spionage zou hebben uitgevoerd.

Rubiales verder in het nauw: Spanje in de ban van spionageschandaal
© Pro Shots

In mei meldde de krant El Confidencial dat Cryptex Europa SL tussen 19 en 22 augustus 2019 de bewegingen van Aganzo in de gaten hield. Daar werd uiteindelijk een rapport van 57 pagina's over geschreven. De spionage was mogelijk bedoeld om belastende informatie te vergaren en de positie van Aganzo daarmee te ondermijnen. Dezelfde krant publiceert nu documentatie van een overeenkomst tussen de RFEF en Cryptex Europa SL. Ze sloten een akkoord over de verstrekking van 'juridische hulp', enkele dagen voordat Aganzo werd bespioneerd.

Toen de eerste berichten in mei naar buiten kwamen, ontkende de RFEF 'categorisch' dat 'de voorzitter of de RFEF een spionagebedrijf heeft ingehuurd voor welk doeleinde dan ook'. Ditmaal is de ontkenning minder krachtig. 'We moeten herhalen dat de gepubliceerde informatie enkel ten doel heeft om de RFEF en diens leiders te beschadigen. Het is gemanipuleerde informatie, zonder enige journalistieke waarden.'

Volgens de RFEF werd Cryptex Europa SL ingehuurd voor juridische hulp omtrent een rechtszaak tussen La Liga en de RFEF in 2019. Die rechtszaak draaide om het controversiële besluit van La Liga om competitiewedstrijden op vrijdag en maandag te spelen. De RFEF keerde zich met name tegen het idee van wedstrijden op maandag, omdat supporters op die dag minder makkelijk aanwezig kunnen zijn. Inmiddels wordt echter wel op de maandag gevoetbald in Spanje.

© Pro Shots

Rubiales en Aganzo waren voorheen hecht, maar raakten in de loop der jaren gebrouilleerd. Aganzo zou enkele personen binnen de spelersvakbond (AFE) hebben ontslagen die lekten richting Rubiales. Daardoor wist Rubiales niet meer wat zich allemaal afspeelde bij de spelersvakbond, terwijl hij juist de controle erover wilde bewaren. Rubiales was tussen 2010 en 2017 zelfs de voorzitter van de AFE en wees Aganzo aan als zijn opvolger.

Rubiales dacht met Aganzo een bondgenoot aan te stellen, die hem zou steunen in diens langlopende strijd tegen Javier Tebas, de voorzitter van La Liga. Aganzo bleek zich echter onafhankelijker op te stellen dan gehoopt. De strijd tussen Rubiales en Aganzo bereikte een kookpunt toen de RFEF vertrouwelijke opnames van een gesprek met de leiders van de AFE en La Liga lekte, waarvoor de bond een boete van 200.000 euro kreeg.

Uit gelekte berichten van Gerard Piqué bleek eerder dit jaar dat Rubiales samen met Piqué een plan smeedde om een andere persoon naar voren te schuiven als AFE-voorzitter: Fernando Morientes. Ze hoopten meerdere bekende voetballers zover te krijgen om hun steun uit te spreken voor Morientes als nieuwe president. Rubiales wilde 'een AFE dat ons verdedigt', schreef hij in een bericht naar Piqué. Hoewel Morientes liet weten een kandidatuur te overwegen, kwam een campagne nooit van de grond.

De onthullingen van El Confidencial brengen de positie van Rubiales als RFEF-voorzitter nog nadrukkelijker in gevaar. De 45-jarige president lag in het verleden onder meer al onder vuur vanwege een miljoenendeal met Piqué. Deze week lekten gesprekken waarin Rubiales verklaart dat Sevilla, Villarreal en Valencia zijn minst favoriete clubs zijn. De drie clubs spraken in een gezamenlijk statement van een 'ernstig gebrek aan respect'. Rubiales zette Atlético Madrid bovendien weg als 'Patético', ofwel aanstellerig.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.