'Rood' FC Utrecht financieel geraakt door oorlog Oekraïne

Reacties

FC Utrecht heeft de jaarcijfers gepresenteerd. De omzet steeg, net als het transferresultaat. Toch schrijft de club opnieuw rode cijfers. Over het seizoen 2021/22 werd een verlies van bijna vier miljoen euro geleden. Een verlies dat mede door het conflict in Oekraïne hoger uitvalt.

'Rood' FC Utrecht financieel geraakt door oorlog Oekraïne
© Pro Shots

De voorbije jaren schrijft FC Utrecht wel vaker rode cijfers. De club heeft een ambitieus meerjarenplan. De opvatting is dat er eerst geïnvesteerd moet worden, om op de langere termijn structurele, zwarte cijfers te kunnen schrijven. Nu kunnen de verkopen van technisch directeur Jordy Zuidam de grote tekorten nog enigszins verbloemen.

Over het seizoen 2020/21 leed FC Utrecht een verlies van 5,7 miljoen euro. Dit jaar komt de club uit op een negatief resultaat van 3,8 miljoen euro. Dat is hoger dan op voorhand begroot.

Wat daarbij opvalt, is dat de operationele kosten met bijna tien miljoen euro hoger uitvallen dan een jaar eerder. Dat zit hem deels in personeelskosten, die met vijf miljoen euro zijn gestegen. Het transferresultaat daarentegen ging van 4,7 miljoen naar 7,2 miljoen euro. Een bedrag dat nóg hoger uit had moeten vallen.

Kerk
Dit heeft alles te maken met de transfer van Gyrano Kerk naar Lokomotiv Moskou. Met die deal was zeven miljoen euro gemoeid, exclusief bonussen. Uiteindelijk is FC Utrecht met een lagere vergoeding akkoord gegaan, zo lezen we in het jaarverslag.

'Door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is er grote onzekerheid ontstaan over de kredietwaardigheid van de vordering op een Russische voetbalclub vanuit de transfer van een speler, welke in het boekjaar is gerealiseerd. Een aanbod van de Russische club om de vordering vervroegd te betalen tegen een korting heeft de directie in overleg met rvc en aandeelhouders beoordeeld in het licht van de risico's van een voortdurend en langlopend conflict. Deze beoordeling en toetsing van de transactie aan het van toepassing zijnde sanctiebeleid heeft geleid tot het besluit om de vordering vervroegd te ontvangen met een korting en dus verlaging van het transferresultaat.'

Wat FC Utrecht uiteindelijk wel voor Kerk heeft ontvangen, is onbekend. Het uiteindelijke resultaat komt daardoor lager uit dan verwacht. De clubleiding schrijft: ‘Indien geen rekening wordt gehouden met de in een risicoafweging in het kader van de oorlog in Oekraïne geaccepteerde korting op een eerder gerealiseerde transfer, is het resultaat binnen de begroting. Het blijft echter noodzakelijk dat de club focust op kostenverlagingen om te werken naar een duurzamer resultaat.'

De rode cijfers hebben grote gevolgen voor het eigen vermogen. Dat gaat van 5,6 miljoen euro naar 9,5 miljoen euro negatief.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Utrecht
Meer over FC Utrecht
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.