Ronaldo kroont zich in bizar slotstuk tot Juve-beul

Real Madrid heeft woensdag met de grootst mogelijke moeite de halve finale van de Champions League bereikt. Een penalty in de allerlaatste minuut van de extra tijd zorgde voor de beslissing in een kraker met Juventus: 1-3. Wie anders dan Cristiano Ronaldo nam zijn verantwoordelijkheid in het heetst van de strijd.

Ronaldo speelde zijn 150ste wedstrijd in de Champions League, alleen Xavi (151) en Iker Casillas (167) kwamen tot meer optredens in het miljardenbal. Naast Ronaldo stond ditmaal niet Karim Benzema, maar Gareth Bale. Achterin verving Jesús Vallejo de geschorste Sergio Ramos. Voor de 21-jarige Spanjaard betekende de basisplek tegen Juventus zijn debuut in de Champions League.

De Italianen moesten het in Madrid stellen zonder Paulo Dybala, die in het heenduel rood kreeg. Mario Mandzukic verving de Argentijn. Op het middenveld keerde Miralem Pjanic terug van een schorsing en was er ook een basisplaats voor Blaise Matuidi. Achterin verving Medhi Benatia de geblesseerde Andrea Barzagli.

Met het koningskoppel Dybala-Gonzalo Higuaín lukte het Juve niet om het Real Madrid moeilijk te maken in het heenduel (0-3 in het voordeel van de Spanjaarden), zonder Dybala lukte dit verrassend goed. Real Madrid werd overrompeld door de aanvalsdrang van De Oude Dame en het was uitgerekend Mandzukic die hoop in de harten van de Italiaanse fans bracht. Al in de tweede minuut kopte hij een voorzet in voor de 0-1.

De storm uit Turijn ging niet liggen en kort na de openingstreffer had Higuaín de 0-2 op zijn schoen. De spits schoot echter vanuit de rebound op de al liggende keeper Keylor Navas. Na die hachelijke momenten herpakte de thuisclub zich en trok het de wedstrijd naar zich toe. Gareth Bale stuitte op doelman Gianluigi Buffon en Isco zag een doelpunt afgekeurd worden wegens buitenspel.

Het was wachten op de 1-1 in Estadio Santiago Bernabéu, maar de goal viel aan de andere kant. Mandzukic heerste weer in de lucht bij de tweede paal en kopte raak na een voorzet van Stephan Lichtsteiner. Na AS Roma ging opnieuw een Italiaanse club voor een stunt, maar in de eerste helft was de laatste kans voor Real Madrid. Raphaël Varane kopte na een vrije trap van Toni Kroos krachtig binnen, maar Buffon en de lat stonden de 1-2 in de weg.

Mario Mandzukic maakte zijn derde en vierde doelpunt in dit Champions League-seizoen.

Trainer Zinedine Zidane was allesbehalve tevreden over zijn ploeg en wisselde tweemaal in de rust. Gareth Bale en Casemiro bleven achter in de kleedkamer, Lucas Vázquez en Marco Asensio vervingen het duo. De Koninklijke kreeg meer controle over de wedstrijd, maar zag na een uur Navas blunderen. De Costa Ricaan liet een voorzet uit zijn handen glippen, waarna Matuidi de bal zo in het lege doel kon werken voor de 0-3.

Daarmee poetste de uitclub de ruime nederlaag van een week eerder weg en met nog een half uur op de klok kon Juventus opeens het voordeel van de uitdoelpunten pakken. Het was echter Real Madrid dat de betere kansen kreeg. Isco raakte de paal, Varane schoot uit de draai rakelings naast en Giorgio Chiellini kopte een voorzet bijna in eigen doel.

De wedstrijd leek af te stevenen op een verlenging, maar in de allerlaatste minuut van de extra speeltijd kreeg Real Madrid een penalty. Benatia duwde Vázquez in de rug en scheidsrechter Michael Oliver gaf een strafschop. In het opstootje dat daarna ontstond kreeg Buffon rood, waardoor het Wojciech Szczesny was die oog in oog kwam te staan met Ronaldo. De Portugees faalde niet vanaf elf meter en schoot Real Madrid zo naar de halve finale van de Champions League.

De Koninklijke verlengt zodoende zijn abonnement op het minimaal behalen van de halve finale. In het seizoen 2009/10 miste Real Madrid voor het laatst de eindfase van het toernooi, toentertijd werd de club in de achtste finale uitgeschakeld door Olympique Lyon. In de halve eindstrijd treft Real Madrid mogelijk Liverpool, AS Roma of Bayern München. De loting voor de halve finale wordt vrijdag verricht.