Ronaldo claimt goal, maar Fernandes steelt de show tegen Uruguay

Portugal heeft zich gekwalificeerd voor de achtste finales van het WK. Dankzij twee doelpunten van Bruno Fernandes was de ploeg van bondscoach Fernando Santos te sterk voor Uruguay, dat nog wel uitzicht heeft op het bereiken van de volgende ronde.

Portugal
Portugal
2 - 0
Uruguay
Uruguay

Ten opzichte van de eerste wedstrijd tegen Zuid-Korea (0-0) raakte Luis Suárez zijn basisplaats kwijt bij Uruguay, waardoor Edinson Cavani vanaf de aftrap begon. Hij kwam nauwelijks in het stuk voor in de eerste helft, want Uruguay had slechts dertig procent balbezit voor de rust en was niet vaak te vinden in het vijandelijke doelgebied. De enige grote kans van het eerste bedrijf was echter wel voor de Zuid-Amerikanen.

Na iets meer dan een half uur begon Rodrigo Bentancur aan een imposante rush vanaf de eigen helft. Vlak voor het strafschopgebied wurmde hij zich met een handige voetbeweging langs drie bewakers, waarna hij oog in oog met Diogo Costa verscheen. De doelman bleef goed naar de bal kijken, maakte zich breed en bracht uiteindelijk redding op de inzet. Portugal waagde voor de pauze liefst acht doelpogingen, maar die waren allemaal onzuiver.

In de openingsfase van de tweede helft trok Portugal de wedstrijd naar zich toe. Na een scherpe voorzet van Fernandes probeerde Cristiano Ronaldo de bal binnen te koppen, waarna die achter doelman Sergio Rochet belandde. Ronaldo claimde de goal, maar het was de vraag of hij de bal daadwerkelijk raakte; uiteindelijk kende de FIFA het doelpunt toe aan Fernandes. Uruguay kreeg via invallers Maximiliano Gómez (schot op de paal) en Suárez (van dichtbij in het zijnet) grote kansen op de gelijkmaker, maar kon de stand niet meer veranderen.

In de blessuretijd besliste Fernandes de wedstrijd. De middenvelder mocht, na de wissel van Ronaldo, aanleggen voor een strafschop en vond de linkerhoek. De strafschop volgde op een handsbal van José Giménez, die de bal tegen de hand kreeg bij een poging een pass van Fernandes te blokkeren. Fernandes schoot later in de blessuretijd nog tegen de paal, waardoor hij er niet in slaagde een hattrick te maken.

Portugal is met zes punten zeker van de volgende ronde en treft Zuid-Korea in de afsluitende groepswedstrijd. Uruguay zal hopen dat Portugal zijn best doet, want als Portugal niet verliest, heeft Uruguay zelf genoeg aan een overwinning op Ghana om toch nog door te gaan naar de achtste finale.