Ronaldinho stuurt Engeland naar huis

Brazilië kende tegen een onthutsend tam Engeland opvallend weinig moeite om zich als eerste land te plaatsen voor de halve finale van het WK. Man van de wedstrijd was Ronaldinho (foto), die tekende voor een assist, de winnende treffer (2-1) en een rode kaart.

Het eerste kwartfinaleduel waarnaar iedere voetballiefhebber had uitgekeken, begon tegenvallend. Beide ploegen begonnen uiterst voorzichtig en weigerden al te drieste avonturen te ondernemen. De periode van aftasten leverde kansjes op voor Rivaldo en Ronaldo (slappe schotjes) namens Brazilië en Emile Heskey (kopballetje) voor Engeland.

Brazilië was in de openingsfase nog het meest dominant, maar toonde zich weinig slagvaardig. Engeland deed dat beter, door in de 23ste minuut onmiddellijk te profiteren van een Braziliaans slippertje. Verdediger Lúcio leek een diepe bal van Heskey eenvoudig te onderscheppen, maar via zijn scheenbeschermer rolde de bal voor de voeten van Michael Owen. Die maakte alleen voor doelman Marcos geen fout: 1-0.

Op slag van rust kwamen de Brazilianen terug via een fantastische aanval. Ronaldinho Gáucho schaarde zich naar voren en bediende de vrije Rivaldo. De Barcelonees had geen moeite om oog in oog met David Seaman de verdiende gelijkmaker aan te tekenen: 1-1.

Onmiddellijk na rust ontpopte de Braziliaanse belofte zich helemaal tot man van de wedstrijd. Na de mooiste actie van het duel, nam hij in de 50ste minuut bovendien de fraaiste treffer voor zijn rekening. Op weergaloze wijze legde hij een vrije trap vanaf zo'n 25 meter in de Engelse kruising: 1-2. Keeper David Seaman, die te ver voor zijn doel stond en kennelijk een voorzet verwachtte, zag er daarbij niet bepaald goed uit.

Ook in negatief opzicht onderscheidde Ronaldinho zich. Zeven minuten na zijn (naar later zou blijken winnende) treffer zette hij een blok op het standbeen van Danny Mills. De Mexicaanse scheidsrechter Ramos Rizo twijfelde geen moment en hield hem onmiddellijk de rode kaart voor.

Engeland kon hoegenaamd niets uitrichten tegen de gekortwiekte Brazilianen. Ook met tien man controleerde Brazilië de wedstrijd en gunde het Engeland geen Engeland geen schijn van kans. De onthutsend tamme Engelsen kwamen in negentig minuten voetbal sowieso maar tot twee schoten op het Braziliaanse doel.