Ron Jans blikt terug: 'Dit had me nooit mogen overkomen'

Reacties

Ineens was hij vorige maand de meest omstreden voetbaltrainer van Nederland: Ron Jans (61), de geëngageerde, menselijke coach, die bij Cincinnati FC ook tot zijn eigen verbijstering werd beschuldigd van racistische uitingen.

Ron Jans blikt terug: 'Dit had me nooit mogen overkomen'
© Pro Shots

De Zwollenaar werd onderwerp van onderzoek, stapte na 'een verschrikkelijke week' op en komt nu thuis in het Drentse Tynaarlo bij van alles wat hem overkwam. Hij kijkt in gesprek met VI uitgebreid terug op de meest bewogen dagen uit zijn trainersloopbaan.

Met dit interview wil Jans een punt zetten achter de voor hem zo pijnlijke periode, al houdt hij rekening met een nieuwe aanval van de partij die hij een hoofdrol in zijn vertrek toedicht: de Amerikaanse spelersvakbond MLSPA. 'Nu ik mijn verhaal doe, zullen ze misschien met een negatieve reactie komen. Ik ben bang dat ze dan dingen zullen omdraaien. Maar ik weet in ieder geval dat ik niks kwaadaardigs heb gedaan. Voel me ook niet schuldig. Ik ben wel weer eens onhandig geweest. Ik hád niet mogen meezingen in die kleedkamer', zegt hij over het gewraakte n-woord dat zijn ondergang zou inluiden.

Jans zit nog met een hoop onbegrip en verdriet. 'Je probeert een goed mens te zijn, maar wordt neergezet als een slecht mens. Dan zak je door de grond.' Hij trekt een vergelijking tussen Amerika en Japan, waar hij als voetballer ooit neerstreek. 'Prachtige cultuur, zoveel tradities en rituelen. Ze denken daar over heel veel dingen anders dan wij hier. Maar daar is het zo: als een gaijin, een buitenstaander, iets niet snapt, dan hebben ze daar begrip voor. Waar ik in Amerika tegenaan gelopen ben, is dat mensen niet wíllen begrijpen dat ik dingen anders bedoelde.'

Zelfkritisch is Jans ook. 'Dit had me nooit mogen overkomen', stelt hij. 'Ik heb niet goed ingespeeld op de Afro-Amerikanen en hun geschiedenis.' Dat hij een bezoek aan een slavernijmuseum gebruikte om zijn spelersgroep te motiveren, betreurt hij. 'Achteraf zeg ík ook: dat had ik beter niet kunnen doen. Ik was in het Underground Railroad Museum geweest en was daarvan zo onder de indruk, dat ik mijn gevoel wilde delen met de groep. Dat kun je als witte man beter niet doen in Amerika. Al blijf ik moeite hebben met het feit dat ik dat op 6 oktober heb gezegd, er nooit een onvertogen woord over heb gehoord, en er vier maanden later ineens door advocaten mee word geconfronteerd.'

Het hele verhaal met Jans is deze week te lezen in VI en op VI PRO.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Cincinnati
Meer over Cincinnati
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.