Ron Elsen, het levende bewijs dat clubliefde nog bestaat

Reacties

Na het plotselinge vertrek van Tiny Ruijs in januari 2014 werd Ron Elsen trainer van MVV Maastricht. Niet voor het eerst: al vijf keer eerder fungeerde hij als hoofdcoach van de Limburgse club, meestal op interim-basis. Niet eerder hield hij het zo lang vol. Inmiddels is Elsen de langst zittende trainer in het Nederlandse betaalde voetbal.

Ron Elsen, het levende bewijs dat clubliefde nog bestaat

Hij is geen man voor de schijnwerpers, geen trainer die er in een flitsend pak de ene na de andere spectaculaire oneliner uitgooit. Ron Elsen is gewoon Ron Elsen. Een normale, en dus zeer chauvinistische Maastrichtenaar. Rome en New York kunnen niet tippen aan zijn eigen Mestreech, en MVV is voor Elsen de mooiste club ter wereld. In VI deze week een verhaal over een clubman van de oude stempel.

Hoewel nét 52 geworden (afgelopen maandag) is hij al 32 werkzaam voor MVV. Eerder was hij ook al kind aan huis in De Geusselt, als fanatiek supporter. Clubliefde bestaat nog. Elsen beseft dat hij tot een uitstervend ras behoort. 'Jongens komen in Maastricht een jaartje voetballen, daarna zijn ze weer weg. Bij mij is het anders. Ik heb heel veel slapeloze nachten gehad van de club.' Nooit méér dan in 2010, toen MVV op een haar na ontsnapte aan een faillissement. 'Het was een puinhoop', blikt Elsen terug op die donkere dagen. 'De club had tien miljoen schuld. Het vuil werd niet meer opgehaald van ons trainingscomplex, vanwege een betalingsachterstand bij de gemeente. Eerst denk je: die paar zakken, dat maakt niet zoveel uit. Na drie weken stond het terrein vol vuilnis. We hadden geen geld meer voor een spelersbus. Als we Nederland in gingen voor een uitwedstrijd, konden we onderweg niet meer stoppen om te eten. Alle clubs mochten bij Van der Valk op rekening eten, op ééntje na: MVV. Ik moest mijn leaseauto inleveren, kreeg maanden geen salaris. Bij mijn ouders moest ik geld lenen om de hypotheek te kunnen betalen.'

Hij bleef zijn club trouw, door alle stormen heen. En in alle denkbare functies. Elsen was naast trainer ook technisch manager, hoofd opleidingen, scout, assistent-coach, jeugdtrainer, lijnentrekker, buschauffeur én stadionschilder van MVV. Toen hij de muren van De Geusselt eens een aftandse aanblik vond bieden, nam hij samen met assistent Erik Meijer zelf de kwast ter hand. In de kerstvakantie schilderde het duo de wandelgangen weer stralend wit.

Momenteel is hij met MVV in overleg over een rol voor het komende seizoen. Mogelijk doet Elsen een stapje terug, gaat hij weer verder achter de schermen. Maar zijn band met de club zal nooit veranderen. Zelfs wijlen Arnold Hendriks lukte het niet een wig te drijven tussen Elsen en MVV. Meerdere keren probeerde de invloedrijke geldschieter de Maastrichtenaar naar Roda JC te halen. Voor het laatst na de eerste degradatie van de Kerkraadse club, in 2014. Elsen kon technisch directeur worden bij de rivaal. Hij was gestreeld door de interesse, maar bedankte uiteindelijk voor het aanbod. 'Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen.'

Langstzittende trainers

Trainer Club Periode
Ron Elsen MVV jan-14
Maurice Steijn VVV-Venlo jul-14
Robin Pronk Jong FC Utrecht jul-14
John van den Brom AZ sep-14
Giovanni van Bronckhorst Feyenoord mei-15
Dick Lukkien FC Emmen jul-16
Henk de Jong De Graafschap jan-17

Alle andere trainers in het Nederlandse betaalde voetbal zijn korter dan twee jaar actief als hoofdtrainer bij hun huidige club.

In VI deze week veel meer over een doodgewone, bijzondere trainer.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.