Roma moet aan de bak na dure overtreding Strootman

Shakhtar Donetsk heeft in een heerlijk duel aan het langste eind getrokken tegen AS Roma in de achtste finale van de Champions League (2-1). Een fantastische vrije trap van de Braziliaan Fred bracht de beslissing in de heenronde, die uitmondde in een waar kansenfestijn. Kevin Strootman was verantwoordelijk voor de beslissende vrije trap.

In de groepsfase werden de Oekraïners knap tweede in een poule met Feyenoord, Napoli en Manchester City. AS Roma verrastte op zijn beurt Chelsea en Atlético Madrid door in Groep C bovenaan te eindigen. De wedstrijd werd afgewerkt onder barre omstandigheden. De temperatuur in Charkov, waar Shakhtar vanwege politieke redenen sinds enige tijd haar wedstrijden moet afwerken, bedroeg min zeven graden Celsius.

Na het eerste kwart van de wedstrijd was het een klein wonder dat er nog niet gescoord was. Het spel golfde op en neer en beide ploegen kregen enkele grote kansen. Shakhtar drong een paar keer ver door in het Italiaanse zestienmetergebied, maar telkens was de eindpass net te hard. Roma was op zijn beurt doortastender. De Italianen hadden minder balbezit, maar werden keer op keer levensgevaarlijk als ze met de bal in de buurt van de Shakhtar-goal kwamen.

Zo kreeg Roma-spits Edin Dzeko kreeg twee gigantische kansen. Eerst kon hij uit een corner van dichtbij binnentikken en even later kwam hij oog in oog met Shakhtar-doelman Andriy Pyatov te staan. Beide pogingen eindigden bij de Oekraïense doelman. Ook Konstantinos Manolas kopte namens Roma in vrije positie ruim naast. Daarna namen beide ploegen wat gas terug, al bleef er aan beide kanten continu dreiging. In de 41ste minuut werd er dan toch gescoord. Dzeko kreeg de bal in de drukte aangespeeld en vond met een knap steekballetje Cengiz Ünder. De twintigjarige Turk bleef vervolgens koel en verschalkte Pyatov.

Cengiz Ünder schreeuwt het uit na zijn goal.

In het tweede bedrijf deelde Shakhtar, dat met vijf geboren Brazilianen in de basis startte, direct twee speldenprikjes uit en na zes minuten viel al de gelijkmaker. Een lange bal van Yaroslav Rakitskiy kwam bij spits Facundo Ferreyra terecht. Hij kapte zijn tegenstander eenvoudig uit en was oog in oog met Alisson de winnaar: 1-1. Drie minuten later had de thuisploeg ook op voorsprong moeten komen. Marlos kon vanaf een meter of acht vrij inschieten, maar vergat een hoek uit te kiezen waardoor Alisson dit keer wel redding kon brengen. Even later was de doelman weer van levensbelang toen Taison dacht te scoren met een hard afstandsschot.

Shakhtar deelde daarna de lakens uit en kwam uiteindelijk verdiend op voorsprong dankzij een wonderschone vrije trap van Fred. De Braziliaan mocht aanleggen nadat Strootman Marlos omver had geduwd. Invaller Gerson was namens Roma nog twee keer gevaarlijk met een afstandsschot, maar verder dan dat kwam de ploeg niet. Na een klein opstootje kreeg de thuisploeg nog een laatste gigantische kans. Ferreyra schoot echter tegen de voet aan van de op de grond liggende Daniele De Rossi. De return volgt 13 maart.