Roemeense rijkdom: zomaar even bellen met 'voetbalgoden' Popescu of Hagi

Reacties

Het is niet velen gegeven: wanneer gewenst zomaar even bellen met grootheden als Gheorghe Popescu of Gheorghe Hagi. ADO Den Haag-huurling Tudor Baluta mag zich dus gelukkig prijzen.

Roemeense rijkdom: zomaar even bellen met 'voetbalgoden' Popescu of Hagi
© Pro Shots

De Hagenaars huren de 21-jarige international van het Engelse Brighton & Hove Albion. De middenvelder kwam pas tot vier duels voor de club uit de Hofstad en won daarin niet. Op de website van ADO is er wel ruimschoots aandacht voor de zevenvoudig international.

Op achtjarige leeftijd belandde Baluta in de voetbalschool van Popescu, zes jaar later stapte hij over naar die van Hagi. Bij Viitorul Constanta, de club van Hagi, brak hij uiteindelijk ook door.

'Ze hebben een geweldige carrière gehad en het hele land kijkt tegen ze op', vertelt Baluta over de twee voetbalgrootheden die aan de wieg van zijn loopbaan stonden. 'Ook voor mij zijn het de grootste idolen. Het zijn Roemeense voetbalgoden. Ik vind het prachtig dat ik ze persoonlijk ken. Ik heb een goede relatie met ze. Ik kan ze altijd bellen, als ik advies of hulp nodig heb. Ze zijn erg aardig en behulpzaam. Het is erg fijn als je altijd kan terugvallen op zulke mentoren.'

Niemand minder dan Hagi, die op het WK van 1994 zijn kwaliteiten aan de hele wereld toonde, vergeleek Baluta al eens met Popescu. 'Hij zei dat ik een mooie carrière tegemoet kon zien, omdat hij veel talent zag. In zijn ogen leek ik erg op meneer Popescu. Dat is een grote eer, zeker voor een ventje dat net zijn debuut heeft gemaakt', zo graaft Baluta in zijn geheugen. 'Het was echt geweldig. Ik wilde iedereen natuurlijk ook bewijzen dat deze woorden niet voor niets werden uitgesproken.'

Popescu was een intelligente voetballer, weet Baluta. 'Zo zie ik mezelf ook graag. Ik speel ook op dezelfde positie. Ik ben een centrale middenvelder, die ook achterin kan spelen. Ik ben overigens pas tweeënhalf jaar geleden op het middenveld terechtgekomen, daarvoor stond ik altijd in de verdediging. Meneer Hagi zag mij meer als een middenvelder en zei tegen me dat ik me op deze positie moest richten. Ik heb veel beelden van Popescu gezien. Hij was wel iets aanvallender dan ik, zeker in de periode dat hij de aanvoerder van FC Barcelona was. Hij was echt geweldig aan de bal. Hij had een mooi schot en maakte veel fraaie goals', zo besluit de ADO-huurling over de voormalige PSV'er.

De mooie Roemeense woorden ten spijt, zoveel indruk als Popescu heeft Baluta op Nederlandse bodem nog niet gemaakt. Met ADO zal hij, als en zodra er hervat wordt, nog flink aan de bak moeten om handhaving te bewerkstelligen.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
14
FC Twente
26
7
6
13
34-46
-12
27
15
PEC Zwolle
26
7
5
14
37-55
-18
26
16
Fortuna Sittard
26
6
8
12
29-52
-23
26
17
ADO Den Haag
26
4
7
15
25-54
-29
19
18
RKC Waalwijk
26
4
3
19
27-60
-33
15
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Spelersprofiel

T. Băluță


Geboortedatum:
27 maart 1999
Leeftijd:
25
Geboorteplaats:
Craiova
Nationaliteit
Roemenië
Lengte:
1,92 m
Gewicht:
80 kg
Huidige club:
FCV Farul Constanţa
Nationaal team:
Romania U23
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.