Rodri schiet worstelend Manchester City naar historische Champions League-winst

Reacties

Manchester City heeft zaterdagavond voor het eerst in zijn geschiedenis de Champions League gewonnen. In een moeizame finale werd dankzij een doelpunt van Rodri afgerekend met Internazionale: 1-0. City heeft hiermee de treble (landstitel, FA Cup, Champions League) voltooid, als tiende ploeg ooit.

Rodri schiet worstelend Manchester City naar historische Champions League-winst
© Pro Shots
Manchester City
Manchester City
1 - 0
Internazionale
Internazionale

City gold vooraf als de torenhoge favoriet voor de finale in Istanbul en Gareth Bale, vijfvoudig winnaar van de Champions League met Real Madrid, voorspelde voor aanvang doodleuk een 5-0 overwinning op Internazionale. Een walk-over werd het echter zeker niet voor de Engelsen, die met Nathan AkΓ© in de basisploeg nooit in hun gebruikelijke ritme kwamen. Inter (met Denzel Dumfries op rechts en Stefan de Vrij op de bank) verdedigde geconcentreerd en gaf nauwelijks wat weg.

De voorspelling van Gareth Bale kwam niet uit.
De voorspelling van Gareth Bale kwam niet uit.

De eerste helft kende maar twee noemenswaardige kansen, die allebei voor City waren. In de zesde minuut schoot Bernardo Silva na een goede individuele actie net naast en twintig minuten later stuitte Erling Haaland op AndrΓ© Onana. Haaland was weggestuurd door Kevin De Bruyne, die kort hierna geblesseerd uitviel. Twee jaar geleden gebeurde dat in de verloren CL-finale tegen Chelsea ook al.

Zonder de creativiteit van De Bruyne werd het voor City nog moeilijker om de Milanese muur te breken. Inter hield zijn tegenstander succesvol tegen en kreeg een klein kwartier in de tweede helft zomaar een kans cadeau, toen Manuel Akanji de bal liet rollen voor Ederson. De keeper bleef echter in zijn doel staan en zo werd Lautaro MartΓ­nez gevaarlijk. De Inter-spits verzuimde echter om de ingevallen Romelu Lukaku te bedienen en schoot op het lichaam van Ederson.

City kwam met de schrik vrij en bleef hierna worstelen met zijn tegenstander. De opluchting was dan ook enorm toen Rodri uit het niets voor de openingstreffer zorgde. Na een afgeslagen voorzet van Silva kwam de bal voor de voeten van Rodri, die met veel gevoel de hoek vulde: 1-0. Voor de defensieve middenvelder die normaal gesproken nooit de samenvatting haalt betekende het zijn vierde goal van het seizoen, en met afstand zijn meest waardevolle.

Na het openingsdoelpunt moest Inter komen en dat gebeurde ook. Er kwam al snel een enorme kans op de gelijkmaker, toen Federico Dimarco eerst op de lat kopte en vervolgens bij de rebound Lukaku raakte (zie video hieronder). Een schot van Lukaku was vervolgens een eenvoudige prooi voor Ederson. Een kwartier voor tijd haalde Inter-trainer Simone Inzaghi Denzel Dumfries naar de kant en bracht hij Raoul Bellanova in de ploeg.

Dumfries zat nog maar net op de bank, toen Phil Foden een enorme kans op de 2-0 kreeg. Zijn schot was echter te matig: Onana keerde zonder moeite. Het bleef daardoor spannend en vlak voor tijd kwam Inter nog héél dicht bij de gelijkmaker, toen Lukaku van dichtbij op de knie van Ederson kopte.

City had daar het geluk aan de zijde, behield zijn minimale marge en kroonde zichzelf met de 1-0 zege tot de beste ploeg van Europa. Voor coach Pep Guardiola betekent het de kroon op het meesterwerk dat hij in Engeland heeft neergezet. De Spanjaard won de treble al eerder met Barcelona en is de eerste trainer die met twee ploegen de drie belangrijkste prijzen in één seizoen heeft gepakt. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.