Rode kaart Bilal begin van dramatische middag Feyenoord in Arnhem

Feyenoord heeft zondag een dramatische middag beleefd in Arnhem. Een rode kaart van Bilal Basaçikoglu leidde een desastreus laatste half uur in voor de Rotterdammers, waarna Vitesse uiteindelijk verdiend met 3-1 won. Feyenoord ziet door de nederlaag Vitesse tot op twee punten naderen op de ranglijst.

Na de midweekse speelronde waarin Robin van Persie als invaller opzien baarde met een fantastische goal tegen FC Groningen (3-0), begon hij ook in Arnhem weer op de bank. Wel was er een basisplaats voor Basaçikoglu, die de voorkeur kreeg boven Jean-Paul Boëtius en de geblesseerde Sam Larsson verving. Bij Vitesse stond ex-Feyenoorder Luc Castaignos, ondanks zijn gigantische misser van een paar dagen eerder, weer in de basis om de geschorste Tim Matavz te vervangen.

Ook nieuweling Roy Beerens begon aan de aftrap en hij was als eerste gevaarlijk met een schot in de zesde minuut. Nog binnen het kwartier moest Ridgeciano Haps vervolgens geblesseerd van het veld, nadat hij - per ongeluk - een trap van Thomas Bruns in zijn gezicht kreeg, die daarvoor een gele kaart ontving. Tyrell Malacia was de vervanger van Haps, die een oogblessure aan de botsing over hield.

Onder toeziend oog van de nieuwe bondscoach Ronald Koeman kwam Feyenoord vervolgens wel op voorsprong. Tonny Vilhena rondde een prachtig uitgespeelde counter vlekkeloos af. De assist kwam uiteindelijk op naam van Basaçikoglu. Daarna kwam Vitesse beter in de wedstrijd en waarschuwde de thuisploeg de Rotterdammers via Matt Miazga. De centrale verdediger kopte op de lat uit een corner.

Een minuut voor rust was het de andere mandekker van Vitesse, aanvoerder Guram Kashia, die voor de gelijkmaker tekende. Uit een corner van Bryan Linssen kon de Georgiër van dichtbij eenvoudig doelman Brad Jones passeren met een kopbal. In de blessuretijd was het Linssen die ook nog bijna voor de voorsprong van Vitesse zorgde, maar hij kreeg de bal niet over Jones heen.

Het bleek een voorbode voor de tweede helft waaraan Jeremiah St. Juste niet meer meedeed. Hij moest met een blessure achterblijven in de kleedkamer. In het tweede bedrijf was Vitesse de bovenliggende partij. Eerst was Bruns dicht bij de tweede Arnhemse goal, daarna kreeg Mason Mount een goede mogelijkheid en uit twee corners waren Linssen en opnieuw Miazga gevaarlijk.

Het begin van de ondergang van Feyenoord had plaats in de 64ste minuut. Basaçikoglu beschaamde het vertrouwen dat Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst in hem stelde door volstrekt onnodig met twee benen op Thulani Serero in te glijden, met een rode kaart tot gevolg. Een minuut later was het onheil voor Feyenoord helemaal compleet toen Linssen een mislukt schot van Beerens tot goal promoveerde: 2-1.

Uit weer een corner raakte Linssen even later nog de lat. Het drama voor Feyenoord werd helemaal compleet toen Malacia in de 83ste minuut de doorgebroken Beerens neerhaalde en zo de tweede rode kaart van de middag incasseerde. Daarna liep Vitesse door een kopgoal van Linssen nog uit naar een 3-1 overwinning.

Door de winst doet Vitesse goede zaken in de subtop. Het komt drie punten dichter bij nummer vijf PEC Zwolle, dat zaterdag verloor van FC Utrecht, en het nadert Feyenoord tot op twee punten. In Rotterdam kan het vizier na vandaag nóg meer op het bekertoernooi worden gericht. Het verschil met nummer drie AZ is inmiddels al acht punten.