Roda verslaat kampioen Jong Ajax, Stegemans Go Ahead koploper

Roda JC Kerkrade is na de degradatie uit de Eredivisie goed begonnen aan de jacht op de titel in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg van Robert Molenaar won in eigen huis van Jong Ajax, dat in het afgelopen seizoen kampioen werd in de Eerste Divisie. Go Ahead Eagles is na de eerste speelronde koploper.

Roda JC Kerkrade
2 - 1
Jong Ajax
Jong Ajax

Kaj Sierhuis maakte vorige week tegen Heracles Almelo nog zijn basisdebuut in Ajax 1; vrijdagavond stond de spits weer in de punt van de aanval bij Jong Ajax, voor de uitwedstrijd bij Roda JC Kerkrade. De Amsterdamse beloften begonnen goed en kregen de eerste kansen via Dani de Wit, Noa Lang en Sierhuis. Toch was het Roda dat na twintig minuten op voorsprong kwam. Mario Engels schoof de bal na een goede Roda-aanval beheerst langs Ajax-doelman Dominik Kotarski.

In de jacht op de gelijkmaker was Jong Ajax de bovenliggende partij. Roda JC had het lastig en ontsnapte aan de 1-1, toen Teun Bijleveld een enorme kans onbenut liet. Niet veel later viel de gelijkmaker alsnog. Jurgen Ekkelenkamp schoot na een voorzet van Lang de 1-1 binnen. Lang kon Jong Ajax daar niet van genieten, want Roda herstelde zijn voorsprong razendsnel. Engels maakte zijn tweede van de avond en werd daarmee de grote man bij Roda.

N.E.C.
N.E.C.
2 - 2
SC Cambuur
SC Cambuur

NEC hoopte in het afgelopen voetbaljaar al te kunnen promoveren, maar stelde teleur in de tweede seizoenshelft en sneuvelde in de nacompetitie. Dit seizoen proberen de Nijmegenaren het opnieuw, maar de eerste wedstrijd, thuis tegen SC Cambuur, leverde direct een flinke domper op. Een 2-0 voorsprong werd toch nog uit handen gegeven door de ploeg van Jack de Gier, die kort voor rust op voorsprong was gekomen via Anass Achahbar. Hij opende de score door een afvallende bal binnen te schieten.

Na de voorsprong bleef NEC de betere ploeg en de 2-0 van Sven Braken, een kwartier na rust, kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Een comeback van Cambuur leek er hierna niet in te zitten. NEC had de controle over de wedstrijd en ging nog op zoek naar meer doelpunten, die het niet vond. Daar kreeg het in de slotfase alsnog de rekening voor gepresenteerd. Kevin van Kippersluis maakte de aansluitingstreffer en diep in blessuretijd bracht de boomlange verdediger Emmanuel Mbende de gelijkmaker op het bord.

Jong PSV
Jong PSV
2 - 1
FC Eindhoven

Miljoenenaankoop Maximiliano Romero had een basisplaats bij Jong PSV voor de stadsderby met FC Eindhoven, maar kon een valse start voor de beloftenploeg niet voorkomen. Eindhoven kwam al in de zevende minuut op voorsprong, toen Siebe Van der Heyden uit een vrije trap van Branco van den Boomen raak kopte. PSV moest in de achtervolging en debutant Zakaria Aboukhlal zorgde al snel bijna voor de gelijkmaker. Zijn inzet werd gekeerd door Eindhoven-doelman Ruud Swinkels.

Kort voor rust luisterde Aboukhlal zijn debuut in het betaalde voetbal alsnog op met een treffer. Zijn poeier van afstand werd van richting veranderd en daardoor was Swinkels kansloos. De doelman had kort na rust ook geen antwoord op een schot van Jordan Teze (2-1) en hij werd met dit doelpunt de matchwinner.

Go Ahead Eagles
5 - 0
Jong FC Utrecht

John Stegeman koos ervoor om Heracles Almelo uit de Eredivisie te verruilen voor een avontuur in de Keuken Kampioen Divisie bij zijn oude liefde Go Ahead Eagles. De coach kende een voortvarende start van dit avontuur, met een ruime zege op Jong FC Utrecht. Go Ahead was op eigen veld duidelijk de bovenliggende partij en Richard van der Venne opende na ruim twintig minuten de score. Gino Bosz verdubbelde een klein kwartier later de marge.

In de tweede helft nam Go Ahead geen gas terug. Twintig minuten voor tijd betekende een rake kopbal van Thomas Verheydt de beslissing in de wedstrijd en Maarten Pouwels was kort voor tijd verantwoordelijk voor de 4-0. Het slotakkoord kwam op naam van invaller Paco van Moorsel. Met de 5-0 zege staat Go Ahead na de eerste speelronde bovenaan in de Keuken Kampioen Divisie. Volgende week gaat de ploeg van Stegeman op bezoek bij FC Eindhoven.