Roda terug op aarde na bevrijdende zege FC Groningen

FC Groningen heeft zich zondag tegen Roda JC Kerkrade zo goed als veilig gespeeld: 2-1. Zo kwam er een einde aan een reeks van drie gewonnen duels van de formatie van trainer Robert Molenaar. De Limburgers gaan nog een spannend seizoensslot tegemoet.

FC Groningen nam direct het initiatief in eigen huis. Het eerste gevaar kwam via een vrije trap van Ajdin Hrustic, maar zijn poging werd gepakt door doelman Hidde Jurjus. Even later leverde de Australiër wel een bijdrage aan de openingstreffer van de thuisploeg. Met een prachtige crosspass verlegde hij het spel richting Deyovaisio Zeefuik. De rechtsback legde de bal af op Ritsu Doan, die vervolgens naar binnen sneed en de bal laag binnenschoot: 1-0.

Voor de negentienjarige Japanner was het alweer zijn achtste treffer van het Eredivisie-seizoen. Als tiener kwam Arjen Robben ook tot dit aantal in de hoofdmacht van de noorderlingen. Het aantal doelpunten dat Richairo Zivkovic voor zijn twintigste had in dienst van FC Groningen (10), heeft Doan in het vizier. Ronald Koeman achterhalen lijkt onmogelijk.

De Limburgers hadden weinig te vertellen in de eerste helft. Dani Schahin kreeg nog een goede kopkans, maar hij schampte de bal en hielp zo de mogelijkheid om zeep. FC Groningen had het heft stevig in handen, maar kreeg vlak voor rust wel een teleurstelling te verwerken. Mimoun Mahi moest met een blessure van het veld, Jesper Drost was zijn vervanger.

Uitgerekend Drost hielp de thuisploeg kort na rust op weg. De invaller kreeg de bal bij een corner voor zijn voeten en knalde overtuigend binnen: 2-0. Roda gaf de moed echter niet op en kwam twintig minuten voor het einde terug in de wedstrijd. Uit een corner werkte Christian Kum de bal atletisch achter doelman Sergio Padt: 2-1.

De aansluitingstreffer bleek uiteindelijk onvoldoende voor een echte comeback, want Groningen trok de overwinning over de streep. Door de zege heeft FC Groningen zeven punten meer dan Roda JC Kerkrade. Voor Roda kwam hiermee een sterke reeks ten einde. De Limburgers staan nog altijd vier punten achter op de veilige vijftiende plaats. Deze positie is in handen van NAC Breda. Enige opsteker voor de Limburgers is dat FC Twente en Sparta Rotterdam zaterdag ook onderuitgingen. Roda wacht nog duels met PSV, VVV-Venlo en ADO Den Haag. Groningen gaat donderdag op bezoek bij FC Utrecht.

De treffer van Christian Kum bleek onvoldoende voor Roda JC Kerkrade.