'Roda JC zou een standbeeld voor Senden moeten maken'

Reacties

Voormalig Roda JC-speler Fatih Sonkaya vindt het onbegrijpelijk hoe de club uit Kerkrade is omgegaan met Ger Senden. Na dertig jaar trouwe dienst werd de voormalige rechtsback, commercieel medewerker en teammanager in 2018 ontslagen.

'Roda JC zou een standbeeld voor Senden moeten maken'
© Pro Shots

Het vertrek van Senden is een van de vele incidenten in de recente geschiedenis van Roda JC. Begin deze eeuw speelde Sonkaya met de clubicoon samen. 'Ik was ooit ontdekt bij SV Heerlen als spits, maar werd vanwege mijn snelheid en kracht omgeturnd tot rechtsback', zegt Sonkaya deze week in de VI-rubriek Anno. 'Op die plek speelde ik Senden uit de basis. Veel oudere voetballers gaan dan vervelend doen, maar Ger niet. Na elke wedstrijd gaf hij me tips. Daar had en heb ik enorm respect voor. Hij dacht alleen aan het belang van Roda, niet aan zichzelf. En zo'n clubicoon sturen ze dan jaren later weg… Belachelijk, ze zouden een standbeeld voor hem moeten maken!'

In deze Anno-aflevering komt het seizoen 2001/02 aan bod, waarin Roda JC bijna ten koste van AC Milan de laatste acht van het UEFA Cup-toernooi bereikte. Op 28 februari 2002 zorgden de Limburgers na een uitzichtloze 0-1 thuisnederlaag voor een sensatie door met dezelfde score een verlenging en strafschoppenserie af te dwingen. Daarin ging het alsnog mis.

'Na die 0-1 in Kerkrade gaf niemand ons nog een kans, maar wijzelf geloofden erin. Als je die namen van hen ziet: Gattuso, Kaladze, Albertini, Rui Costa, Shevchenko, Pirlo… Maar voor de return werden een paar van die sterren gespaard, onder wie Shevchenko, terwijl Pirlo op de bank begon. Wat wij nog weleens hadden in het bekertoernooi als we tegen amateurs moesten, dat had Milan tegen ons. Ze dachten het wel even te doen. Dat motiveerde ons extra. Met Roda maak je geen grapjes! In die tijd tenminste niet… De koempelmentaliteit, hè. Hadden ze natuurlijk nog nooit van gehoord, wij hebben ze die bijgebracht, haha!'

Ten tijde van Sendens ontslag in 2018 was Mauricio Garcia de la Vega overigens nog niet bij Roda JC betrokken. De beschimpte eigenaar uit Mexico werd vorige week het stadion uitgejaagd door fans. Afgelopen zomer werkte Senden nog aan een reddingsplan voor zijn grote liefde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Roda JC Kerkrade
Meer over Roda JC Kerkrade
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.