Roda JC verliest kort geding, Willem II blijft halvefinalist

De kogel is door de kerk: Willem II blijft halve finalist in het toernooi om de KNVB-beker. Roda JC had een kort geding aangespannen tegen de KNVB om de uitschakeling aan te vechten, maar de rechter stelde de voetbalbond donderdag in het gelijk.

De Limburgers verloren de kwartfinale in Tilburg na strafschoppen, na een 2-2 eindstand. In de 83ste minuut leek Roda JC de beslissende 2-3 te maken, maar de videoscheidsrechter keurde het doelpunt af omdat aan de aanval een handsbal van Mikhail Rosheuvel vooraf ging. Roda JC is echter van mening dat Willem II tussendoor in balbezit was gekomen en dat het doelpunt dus helemaal nooit afgekeurd had mogen worden.

De club besloot een protest in te dienen bij de KNVB, maar dat haalde niets uit. Roda JC spande vervolgens een kort geding aan tegen de voetbalbond, met als inzet het uitspelen van de wedstrijd vanaf minuut 83, bij een 2-3 stand. Donderdagmiddag stelde de rechter de KNVB echter in het gelijk, waardoor Roda JC uitgeschakeld blijft. Bovendien moeten de Limburgers de bijna 5000 euro proceskosten betalen.

'De rechter oordeelt dat het wel of niet in balbezit komen van Willem II een feitelijke beslissing over een spelsituatie is', zo staat in het vonnis. 'De scheidsrechter bepaalde dat de handsbal en het doelpunt in dezelfde aanvalssituatie plaatsvonden. Dat dit mogelijk een onjuiste beslissing is, doet niet ter zake, omdat het oordeel van de scheidsrechter in deze situatie bindend is. De rechter oordeelt dat de KNVB juist heeft gehandeld en de slotfase van de kwartfinale niet overgespeeld hoeft te worden. Dat betekent dat Willem II het in de halve finale opneemt tegen Feyenoord.'