Roda JC van hemel in de hel na eindsprint en degradatie

Reacties

Roda JC Kerkrade is van de hemel in de hel beland in de slotmaanden van het seizoen. Zondag groeide Almere City uit tot de onverwachte beul van De Koempels, waardoor degradatie naar de Jupiler League na een razend sterk Eredivisie-einde alsnog een feit is.

Roda JC van hemel in de hel na eindsprint en degradatie

Het waren vreemde taferelen in een desolaat Parkstad Limburg Stadion: de leegstromende tribunes, het ongeloof en de verslagenheid in de ogen van de Roda-spelers en de hossende Almere-selectie voor de extatische uitfans. Want niemand in Kerkrade had op degradatie gerekend na de wonderbaarlijke eindsprint in de competitie, gaf trainer Robert Molenaar toe.

Het vertrouwen was met recht groot bij Roda JC in aanloop naar de play-offs. Dat bouwde de ploeg in twee maanden tijd op. Na de nederlaag tegen concurrent Sparta Rotterdam in de 27ste speelronde sloot Roda nog de rijen achter FC Twente in de Eredivisie. Dat was in maart, de maand die was begonnen met de contractverlenging van Molenaar.

Daarmee sprak Roda zijn onbegrensde vertrouwen uit in de hoofdtrainer. Dat moest rust brengen bij de club. Die kwam er met name door de enorme opleving aan het einde van het seizoen. In de resterende zeven wedstrijden na de dreun tegen Sparta pakte het elftal van Molenaar liefst twaalf punten, waarmee directe degradatie ruimschoots werd ontlopen.

Roda JC ging dan ook als duidelijke favoriet de play-offs in. Er was slechts een slecht voorteken: in negen van de tien voorgaande jaren degradeerde minstens een Eredivisie-deelnemer via de barrages. Dat lot is in ieder geval uitgekomen voor Roda, al in de halve finale tegen Almere City, de nummer negen van de Jupiler League.

Afgelopen donderdag toonde Roda reeds niet de overtuiging en kwaliteit die de ploeg tijdens het Eredivisie-slot liet zien. Toch waren de beste kansen voor de bezoekers in Almere. Roda kende daarom voor de return geen greintje twijfel, maar het geloof in een stunt van de uitploeg bleek groter. Silvester van de Water en Farid Hammouti velden de gastheer, wiens tegentreffer van Dani Schahin onvoldoende was.

Daarom rest na een van de vele episodes van de knotsgekke play-offs Jupiler League-voetbal voor Roda JC, dat net als FC Twente en NEC de druk zal voelen om komend seizoen promotie af te dwingen. In de barrages hangt je lot aan een dun draadje, ondervond Roda al in 2015, toen de club na een jaar absentie terugkeerde in de Eredivisie door een thriller in de play-offs tegen NAC Breda. Dit keer zagen de Limburgers als Eredivisie-ploeg de andere kant van de medaille, wederom tot ieders verbazing.

'Zuur dat Roda juist dit seizoen tol betaalt voor jarenlang wanbeleid'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.