Roda JC-supporters eisen vertrek van voorzitter Janssen

Reacties

In en om Roda JC is grote onrust ontstaan over het optreden van Joop Janssen, die een jaar geleden werd aangesteld als voorzitter van de raad van commissarissen.

Roda JC-supporters eisen vertrek van voorzitter Janssen
© Pro Shots

De voormalig volleybalinternational uit Heerlen, voor zijn komst naar Roda werkzaam als CEO bij een softwarebedrijf in Californië, zou de verdere ontwikkeling van de club blokkeren. Dat is althans de opvatting van achttal supportersorganen die in opstand zijn gekomen tegen Janssen. Het betreft onder meer Supportersvereniging Roda JC, Supportersraad Roda JC, Platform Roda JC, fansite wijzijnrodajc.nl en podcast The Voice of Kaalhei. De namen staan onder de brief die onlangs is verstuurd naar Jos Som. De oud-burgemeester van Kerkrade is voorzitter van de Stichting Roda JC, die de clubaandelen beheert.

In de brief aan Som - ook in bezit van VI - komen verontruste supporters met een reeks aantijgingen aan het adres van Janssen. Die zou een zeer solistische koers varen, zijn toezichthoudende taak verwarren met een rol als algemeen directeur en een moeizame relatie onderhouden met collega-commissarissen en medewerkers van Roda JC. De supporters vrezen dat Janssen bezig is technisch directeur Jeffrey van As weg te jagen, met in diens kielzog trainer Jurgen Streppel.

'Integriteit en transparantie'
Onlangs zou de voorzitter er persoonlijk voor hebben gezorgd dat clubman René Trost na een jaar afscheid nam van zijn rol als commissaris technische zaken. Volgens de club kon de oud-speler die post niet combineren met zijn werk als trainer van Roda JC Onder-18. De supporters beweren echter dat Trost opstapte wegens onvrede over het functioneren van Janssen, die de waarheid verdoezelde in een persbericht. 'Hetgeen zich absoluut niet verhoudt tot de kernwaarden integriteit en transparantie', staat in het schrijven van de supporters.

Nog een serieuze aanklacht: Janssen zou interesse van drie aspirant-investeerders, onder meer uit Amerika, hebben afgekapt zonder daarover intern te overleggen. Supporters zien dit als een gemiste kans. Roda werd vorig jaar overgenomen door een aantal vermogende ondernemers die zich verzamelden in de Phoenix Groep en kent nu geen acute zorgen over het voortbestaan, maar de club ziet zich deze zomer wel genoodzaakt een kwart te snoeien in het spelersbudget. Met de hulp van nieuwe investeerders had Roda komend seizoen juist een volgende stap kunnen zetten, zo denken de briefschrijvers.

Ze baseren zich niet op eigen onderbuikgevoelens, maar zeggen gesprekken te hebben gevoerd met medewerkers van verschillende afdelingen. Het gaat om zeven betrokkenen, zegt één van de opstellers desgevraagd. De oproep aan Som is helder: 'Gezien het vorenstaande - en in het belang van Roda JC - verzoeken wij u c.q. de Stichting Roda JC per direct in te grijpen en afscheid te nemen van de heer Janssen in wie dezerzijds geen vertrouwen meer bestaat. Hoewel wij in beginsel voorstander zijn van rust binnen de club, mensen wij dat de huidige situatie niet langer kan voortduren.'

De briefschrijvers vroegen Som vóór woensdag 23 juni te reageren op de noodkreet. Dat is niet gebeurd. Joop Janssen was, evenals René Trost, niet bereikbaar voor een reactie op de brief.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.