Roda JC: onrust rond Korotaev oorzaak financieel fiasco

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week beschrijft Tom Knipping de problemen bij Roda JC, dat vorig seizoen overeind gehouden blijkt te zijn door Frits Schrouff.

Roda JC: onrust rond Korotaev oorzaak financieel fiasco

Een trage rechtsgang in Dubai en onrust in de media over de beoogde eigenaar Aleksei Korotaev zijn de oorzaken van dramatische financiële prestaties. Dat stelt Roda JC in het jaarverslag over het seizoen 2017/18 dat vorige week werd gepubliceerd.

'Deze onrust heeft zonder twijfel de publieke opinie over Roda JC negatief beïnvloed en daarmee ook de te realiseren sponsor- en wedstrijdopbrengsten’' stelt clubdirecteur Harm van Veldhoven in het jaarverslag. Hij spreekt van een 'annus horribilis' waarin 'de onzekerheid rond mijn persoon oversloeg op andere geledingen binnen de club, niet in het minst door alle discussies binnen de media'.

De club lijkt zichzelf geen verwijten te maken voor het aantrekken van een voormalige schoonspringer die vooraf niet goed was nagetrokken. Twee jaar geleden dachten de Limburgers nog de Champions League in te gaan dankzij de Rus met een Zwitsers paspoort die woonachtig was in Dubai. Hij belandde echter al snel in de gevangenis.

Korotaev, naar eigen zeggen 'een Koempel for life', raakte vervolgens verzeild in een slepend juridisch steekspel. Uiteindelijk blijkt nu dat grootaandeelhouder Frits Schrouff vorig seizoen liefst 6,7 miljoen euro heeft moeten storten om de club in de lucht te houden. Schrouff is de enige reden waarom Roda JC nog bestaat.

Tien miljoen euro
Zonder zijn bijdrage had de huidige nummer vijf van de Keuken Kampioen Divisie dieprode cijfers geschreven. Op eigen kracht wist de club vorig seizoen in de Eredivisie nog geen tien miljoen euro binnen te halen aan recettes, sponsoring, tv-geld, horeca en merchandising. De kosten bedroegen echter vijftien miljoen.

Loempiamagnaat Schrouff, die een standbeeld voor het stadion zou verdienen, wil al enige tijd stoppen met zijn dure hobby. Afgelopen zomer bleken zes geldschieters – bekend als de G6 – bereid de club dit seizoen te helpen met het exploitatietekort van 1,8 miljoen. De gemeente Kerkrade sprong bovendien opnieuw bij met een huurhalvering, waardoor de tobbende club de komende twee jaar maar vier ton hoeft te betalen.

Tot 2013 betaalde Roda JC nog 1,1 miljoen euro aan huur van het Parkstad Limburg Stadion. Verder behoort volgens de directie een volledige overname door Korotaev nog steeds tot de mogelijkheden. Op dit moment bezit de man uit Dubai twintig procent van de aandelen. Zonder externe investeerders acht de club zwarte cijfers onmogelijk en is een spijkerharde sanering onvermijdelijk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.