De situatie van hekkensluiter RKC Waalwijk is weer ietsje zorgelijker geworden. Omdat de ploeg van trainer Fred Grim geen punten overhield aan het zeer vermakelijke uitduel met Fortuna Sittard, ziet het de concurrentie wat uitlopen. De Limburgers kunnen juist weer omhoog kijken.

Fortuna Sittard
3 - 2
RKC Waalwijk

Dat het duel in Sittard vermakelijk en doelpuntrijk zou gaan worden, kon vooraf al wel worden verwacht. Beide ploegen hebben de defensie dit seizoen bepaald nog niet op orde, want zowel Fortuna als RKC kreeg in de eerste zestien wedstrijden liefst veertig tegengoals te verwerken: meer dan alle andere Eredivisionisten. Daar kwamen er zaterdagavond aan beide kanten weer een paar bij.

De vier goals die er in de eerste helft vielen, werden netjes verdeeld over het eerste kwartier en het kwartier voor rust. Na een paar minuten kopte Hans Mulder een goede corner van Clint Leemans binnen, maar in de dertiende minuut stond het alweer gelijk. Mark Diemers kreeg een door hemzelf genomen corner terug in zijn voeten, kapte tegenstander Sylla Sow uit en krulde de bal vervolgens met links richting de lange hoek. Diezelfde bal sloeg vervolgens via de paal schitterend binnen.

Zo fraai als de Limburgers de gelijkmaker hadden gemaakt, zo knullig kwamen ze na iets meer dan een halfuur ook weer op achterstand. Fortuna-verdediger Tesfaldet Tekie greep in de zestien goed in, maar verspeelde de bal daarna kinderlijk eenvoudig, waardoor Leemans de 1-2 heerlijk in de lange hoek kon krullen. Op slag van rust knokte Fortuna zich voor een tweede keer terug, ook dát doelpunt was bijzonder kolderiek.

Een voorzet van Diemers werd door Felix Passlack vanaf de achterlijn op doel gekopt, maar RKC-goalie Etiënne Vaessen bracht redding. Omdat verdediger Hannes Delcroix vervolgens echter verzuimde om de bal weg te werken,  kon Amadou Ciss van dichtbij schieten. Ook die poging werd gestopt door Vaessen, maar op het schot van Vitalie Damascan was hij daarna volledig kansloos.

Die tweede gelijkmaker bleek het begin van een comeback, want in de 58ste minuut trok Fortuna de wedstrijd naar zich toe. Na een uitstekende voorzet van Ciss kopte Damascan al vallend de winnende 3-2 binnen. Dat het daarna nog spannend bleef, had de thuisploeg aan zichzelf te wijten. Na een heerlijk balletje van Diemers schoot Álex Carbonell wild over, Bassala Sambou schoot in de slotfase nog hard tegen de paal. De aanvaller was vlak na zijn kans betrokken bij het volgende opmerkelijke moment.

Plagerig
Terwijl het spel stillag, liet Darren Maatsen zich namelijk uitdagen door Sambou. De Fortuna-invaller kwam met wat plagerige schijnbewegingen, om te voorkomen dat Maatsen de bal snel zou pakken. Dat was de aanvaller van RKC op een gegeven moment zat: voor het schopje waarmee hij Sambou liet struikelen, kreeg hij direct rood. Ook met een man minder kreeg RKC in de slotminuten nog kansen, maar Mario Bilate en Anas Tahiri troffen geen doel.

Voor RKC werd het daarmee een zeer frustrerende zaterdagavond. Naast het feit dat de ploeg van Grim zelf geen punten pakte, zien de Waalwijkers directe concurrenten ADO Den Haag (1-1 tegen FC Groningen) en PEC Zwolle (winst bij VVV-Venlo) voorzichtig verder uitlopen. En dat terwijl RKC in de wedstrijd bij Fortuna en de drie duels daarna (FC Twente-thuis, ADO-uit en VVV-thuis) juist een flinke stap hoopte te gaan maken. Fortuna kan tegelijkertijd weer omhoog kijken en nestelt zich in de onderkant van de middenmoot.