RKC Waalwijk zet promotiedroom kracht bij tegen Excelsior

RKC Waalwijk mag blijven dromen van een terugkeer in de Eredivisie. Zondag won de ploeg van trainer Fred Grim thuis van Excelsior: woensdagavond is de return in Kralingen.

RKC Waalwijk
2 - 1
Excelsior
Excelsior

RKC rekende in de eerste ronde van de play-offs af met NEC, waarbij het in eigen huis de zaken rechtzette na een nederlaag in Nijmegen. Nu mocht het voor eigen publiek een goede uitgangspositie zien te verwerven, maar voor rust zag Grim hoe zijn team Excelsior maar mondjesmaat naar achteren wist te dwingen.

De beste mogelijkheid was na een kwartier voor Stijn Spierings, die na terugleggen van Dylan Seys hoog over schoot. Later in de eerste helft kwam Mario Bilate dicht bij doelman Alessandro Damen, maar Thomas Oude Kotte bracht op het laatste moment redding.

Bilate sloeg zeven minuten na rust alsnog toe. Ryan Koolwijk leverde de bal op eigen helft in bij RKC, dat snel schakelde en Anas Tahiri vond. Hij gaf op zijn beurt de bal perfect voor richting Bilate, die van dichtbij de hoek vond (1-0). Excelsior-trainer Ricardo Moniz reageerde door een paar minuten later Marcus Edwards binnen te lijnen te brengen.

Het was echter niet de Engelsman die de comeback vormgaf: die eer was weggelegd voor Jeffry Fortes. Hij kreeg de bal zomaar in de voeten toen Melle Meulensteen een voorzet halfslachtig wegtikte en sloeg genadeloos toe met een schot in de kruising (1-1).

Excelsior kreeg even de geest na de gelijkmaker en was via Dennis Eckert dicht bij de voorsprong, maar de opleving was van korte duur. RKC rechtte namelijk de rug en kwam opnieuw op voorsprong: nadat een voorzet van Darren Maatsen nog werd gekeerd joeg Jurriën Gaari de bal hard binnen.

Woensdag moet Excelsior alle zeilen bijzetten om een nieuw jaar in de Eredivisie in het vizier te houden. De winnaar van het tweeluik neemt het op 25 mei en 28 mei op tegen Go Ahead Eagles of FC Den Bosch.