RKC kan na vijf jaar wraak nemen op Excelsior, Sparta is gewaarschuwd

Reacties

De play-offs om promotie/degradatie gaan woensdagavond verder met de returns in de halve finale. VI zet per duel enkele feiten op een rij.

RKC kan na vijf jaar wraak nemen op Excelsior, Sparta is gewaarschuwd
FC Den Bosch
FC Den Bosch
0 - 1
Go Ahead Eagles
Go Ahead Eagles

De eerste ontmoeting tussen deze clubs eindigde zondagmiddag onbeslist: 2-2. FC Den Bosch kwam twee keer op voorsprong, maar telkens knokte de equipe uit Deventer zich terug.

• In de reguliere competitie won FC Den Bosch onlangs met 2-0 van Go Ahead Eagles. Amine Khammas en Vincent Vermeij namen de productie voor hun rekening.

FC Den Bosch wacht al veertien jaar op een rentree op het hoogste niveau; in het seizoen 2004/05 speelde de formatie uit Brabant voor het laatst in de Eredivisie. Go Ahead Eagles maakte in de jaargang 2016/17 nog deel uit van de elite in het Nederlandse voetbal.

• Bij twee van zijn vorige twaalf nacompetitie-/play-offdeelnames als Eerste Divisie-club dwong FC Den Bosch promotie af. Go Ahead Eagles was drie keer succesvol in dertien pogingen.

Excelsior
Excelsior
1 - 1
RKC Waalwijk
RKC Waalwijk

RKC Waalwijk verdedigt in Rotterdam-Oost een 2-1 voorsprong. Na een doelpuntloze eerste helft brak Mario Bilate zondag de ban voor de thuisploeg. Jeffry Fortes zorgde voor de 1-1, maar het laatste woord was aan Juriën Gaari.

• Als Excelsior RKC Waalwijk van zich afschudt én de finale tot een goed einde brengt, is het zes seizoenen achter elkaar actief op het hoogste niveau. Een dergelijke serie zette de club nog niet eerder neer.

• RKC Waalwijk speelde in 2013/14 voor het laatst in de Eredivisie. De Brabanders daalden vijf jaar geleden af naar het een na hoogste niveau nadat uitgerekend Excelsior te sterk bleek.

• Sinds de aanstelling van Ricardo Moniz speelde Excelsior zes duels, waarvan het er drie verloor. Behalve tegen RKC Waalwijk ging de ploeg onderuit tegen Ajax en ADO Den Haag. Van Heracles Almelo en AZ werd gewonnen en de ontmoeting met Willem II leverde een punt op.

De Graafschap
De Graafschap
2 - 0
SC Cambuur
SC Cambuur

• Door de 1-1 in Leeuwarden heeft de huidige werkgever van Henk de Jong goede papieren om de toekomstige werkgever van Henk de Jong uit te schakelen. Aangezien De Superboeren lang met een man meer speelden, had er misschien meer ingezeten in het heenduel.

• De Graafschap zegevierde in slechts één van zijn laatste negen officiële duels. Op 23 april wonnen de Achterhoekers met 1-0 van FC Emmen. SC Cambuur triomfeerde in drie van zijn laatste zes wedstrijden.

• Sinds 2006 - toen de huidige opzet van de nacompetitie werd ingevoerd - nam De Graafschap al negen keer eerder deel aan het toetje. De Achterhoekers handhaafden zich eenmaal via deze route en dwongen twee keer via deze omweg promotie af.

SC Cambuur speelde in het seizoen 2015/16 voor het laatst op het hoogste niveau. De ploeg uit Leeuwarden finishte destijds op vijf punten van nummer zeventien De Graafschap.

Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam
3 - 0
TOP Oss
TOP Oss

Abdou Harroui was de grote man in de eerste ontmoeting van zondag. Door twee treffers van de middenvelder zegevierde Sparta Rotterdam met 0-2 in Oss.

• Toch moet Sparta Rotterdam op zijn tellen passen. Ruim een maand geleden haalde Top Oss namelijk met 1-4 uit op Het Kasteel. Huseyin Dogan, die een verleden heeft bij Sparta Rotterdam, liet twee treffers aantekenen.

• TOP Oss trachtte vier keer eerder promotie af te dwingen naar de Eredivisie via de play-offs, maar was daarbij nooit succesvol. Nog altijd wacht de club op zijn Eredivisie-debuut.

• Sparta Rotterdam daarentegen is vanzelfsprekend jarenlang actief geweest op het hoogste niveau. De Kasteelheren, die in 2018 degradeerden, bezetten nog altijd de vijfde plaats op de eeuwige ranglijst, onder Ajax, PSV, Feyenoord en FC Twente.

In de finales stuit de winnaar van FC Den Bosch - Go Ahead Eagles op de winnaar van Excelsior - RKC Waalwijk. De andere finale gaat tussen de winnaar van De Graafschap - SC Cambuur en de winnaar van Sparta Rotterdam - TOP Oss.

'Het is geen vijf voor twaalf maar één voor twaalf bij Excelsior'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.