Juventus heeft in eigen huis afgerekend met Lazio. Álvaro Morata was goud waard voor de club uit Turijn, die niet met zijn sterkste elf voor de dag kwam. Door de zege mag Juve nog altijd blijven dromen van de tiende landstitel op rij.

Juventus
3 - 1
Lazio
Lazio

Toen de Serie A een jaar geleden vanwege het coronavirus werd stilgelegd, waren Juventus en Lazio in een spannende titelstrijd verwikkeld. Het verschil tussen beide clubs was na 26 duels slechts één punt. Aangezien de ploeg van Simone Inzaghi dat seizoen al twee keer met 3-1 had gewonnen van de koploper, waaronder de strijd om de Italiaanse Super Cup, werd een zinderende ontknoping verwacht. Die kwam er echter niet. Ruim drie maanden later werd de Serie A weliswaar hervat, maar doordat de smalle selectie van Lazio ineens twee wedstrijden in de week moest afwerken, werd het verschil tussen beide clubs snel groter. Uiteindelijk eindigden de Romeinen als vierde in de competitie. Een seizoen later moet Lazio dat nog maar voor elkaar krijgen, want voorafgaand aan het bezoek aan Turijn bezette het de zevende plaats in de Serie A.

Ook Juventus kon de punten goed gebruiken, want de ploeg van trainer Andrea Pirlo bezette de derde plaats met tien punten achterstand op koploper Internazionale. Desondanks begon Cristiano Ronaldo op de bank bij de regerend kampioen, terwijl Matthijs de Ligt uit voorzorg buiten de selectie werd gelaten. Komende dinsdag wacht namelijk de zo belangrijke wedstrijd tegen FC Porto in de Champions League. Juventus moet dan in eigen huis de 2-1 nederlaag uit de heenwedstrijd zien goed te maken om de kwartfinale van het miljardenbal te bereiken. In dat toernooi was vorig seizoen de achtste finale het eindstation, terwijl De Oude Dame de twee jaar daarvoor in de kwartfinale werd uitgeschakeld. Juventus snakt echter naar een nieuwe Cup met de Grote Oren na eerdere eindzeges in 1985 en 1996. Daarna werd nog vier keer een finale verloren.

Juventus beleefde echter geen overtuigende generale voor het thuisduel met Porto, want na een enorme fout van Dejan Kulusevski kwam Lazio na een klein kwartier op voorsprong. Joaquín Correa rondde koel af. De thuisclub begon zeer matig aan de wedstrijd en mocht van geluk spreken dat Lazio niet meer scoorde. Aan de andere kant schreeuwde Juventus om een strafschop vanwege hands van Wesley Hoedt, maar scheidsrechter Davide Massa én de VAR lieten doorspelen. De gelijkmaker kwam er zes minuten voor rust alsnog toen Adrien Rabiot op aangeven van Morata snoeihard de gelijkmaker binnen schoot. In de 57ste minuut was het opnieuw raak; na een goede counter zorgde Morata voor 2-1. Drie minuten later besliste Morata de wedstrijd door een strafschop te benutten. Het leverde de Spanjaard een applauswissel op, want in de 69ste minuut werd hij vervangen door Cristiano Ronaldo.

Door de overwinning is het verschil tussen nummer drie Juventus en koploper Internazionale nu zeven punten. Beide clubs spelen dit seizoen nog dertien wedstrijden in de Serie A. Op de voorlaatste speeldag staan Juve en Inter nog tegenover elkaar in Turijn.