Ricksen overleden na lange strijd tegen ALS

Reacties

Fernando Ricksen is woensdagochtend op 43-jarige leeftijd overleden. Hij vocht al jaren tegen de ziekte ALS. De laatste maanden bracht Ricksen door in Schotland.

Ricksen overleden na lange strijd tegen ALS

In oktober 2013 maakte Ricksen bekend dat hij leed aan de spierziekte ALS. Al snel na dit nieuws werden er diverse benefietwedstrijden georganiseerd door onder andere Fortuna Sittard en Rangers FC om geld in te zamelen voor Ricksen en zijn eigen stichting. Na een van de avonden in Schotland viel Ricksen flauw, waarna hij te zwak was om terug te keren naar zijn huis in Spanje. Hij bracht zijn laatste maanden door in een hospice. 'Dit is een geweldige plek, de mensen zijn fantastisch. Mijn kamer voelt als thuis, precies zoals ik wilde', vertelde Ricksen begin 2019.

Door de aandoening werd de stem van Ricksen steeds slechter, maar een spraakcomputer bood uitkomst. De oud-voetballer gaf zelfs interviews via de technologie. Zo vertelde hij dat het prettig was om weer grappen te kunnen maken en deel te nemen aan gesprekken met zijn vrouw en dochter.

Ricksen begon zijn carrière als profvoetballer bij Fortuna Sittard. In 2010 keerde hij terug in Limburg, tussendoor speelde hij nog voor AZ, Rangers en Zenit Sint-Petersburg. Tevens speelde hij twaalf interlands voor het Nederlands elftal. Hij debuteerde op 15 november 2000 onder bondscoach Louis van Gaal in de oefeninterland tegen Spanje. Ricksen won landstitels in Rusland en Schotland, met Zenit won hij de UEFA Cup en Europese Super Cup. In Nederland werd Ricksen tweemaal kampioen op het tweede niveau, met Fortuna en AZ.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De loopbaan van Fernando Ricksen in beeld
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.