Revanche Martens helpt ontsnappende Leeuwinnen naar historische kwartfinale

Reacties

Voor het eerst in de geschiedenis hebben de Oranje Leeuwinnen zich geplaatst voor de kwartfinale van het WK. Na een sterke openingsfase tegen Japan piepte en kraakte de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman, maar in de absolute slotfase was er de ontsnapping. De dit toernooi zo bekritiseerde Lieke Martens werd met twee goals de grote uitblinker.

Revanche Martens helpt ontsnappende Leeuwinnen naar historische kwartfinale
Nederland
Nederland
2 - 1
Japan
Japan

Met zeges op Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada kende Nederland een foutloze groepfase, terwijl de Japanse vrouwen veel meer moeite hadden om de knock-outfase te bereiken. Door een teleurstellende remise tegen Argentinië, een nipte zege op Schotland en een nederlaag tegen Engeland werd de tweede plaats in Groep D veroverd, waardoor Groep E-winnaar Nederland in de achtste finale de tegenstander werd.

Beide landen beleefden in Rennes zodoende een déjà vu. Op het WK van 2015 troffen Nederland en Japan elkaar (nadat Oranje in de poule opvallend genoeg eveneens tegen Canada en Nieuw-Zeeland had gespeeld) óók al in de achtste finale. Destijds verloren de Leeuwinnen met 2-1, waarbij de eretreffer in de extra tijd kwam van de inmiddels gestopte Kirsten van de Ven, en zat het toernooi er direct na de groepsfase op. De Aziatische vrouwen stootten toen overigens door naar de finale, waarin de Verenigde Staten met 5-2 te sterk waren.

Hakje
Dinsdagavond - op één dag na precies vier jaar na die WK-exit - wijzigde Wiegman haar opstelling ten opzichte van het vorige duel op één positie. Stefanie van der Gragt keerde terug van een blessure en nam centraal achterin plaats naast Dominique Bloodworth, waardoor Anouk Dekker haar startplekje kwijtraakte. Zij was in het laatste groepsduel met Canada (2-1 winst) nota bene nog goed voor de 1-0. Op die ene wijziging na bleef alles bij het oude. Jill Roord en Lineth Beerensteyn (die als invallers in de afgelopen duels flink op de deur bonsden) moesten dus weer genoegen nemen met een plek op de bank.

Met de vertrouwde namen binnen de lijnen opende Oranje ijzersterk. Martens verstuurde in de openingsminuten vanaf links al een voorzet, waarmee ze de inlopende Vivianne Miedema vond. De volley van de spits ging via verdediger Aya Sameshima echter tegen de paal. In de zeventiende minuut verzilverde Nederland het overwicht ook daadwerkelijk. Uit een corner van Sherida Spitse tikte Martens schitterend raak: haar bijzonder fraaie hakje verdween via Yuika Sugasawa in het doel.

Lieke Martens tikt de bal met haar hak schitterend binnen: 1-0.
Lieke Martens tikt de bal met haar hak schitterend binnen: 1-0.

De ster van Barcelona legde haar critici daarmee het zwijgen op en stond op een belangrijk moment op. Martens was wat flets aan het toernooi begonnen. Ze was vaak onzichtbaar, wist nog geen goal of assist te noteren en werd tegen Canada zelfs vroegtijdig naar de kant gehaald. Haar eerste échte wapenfeit van dit toernooi was direct historisch, want Martens is nu de allereerste Nederlandse vrouw ooit die op twee verschillende WK's heeft gescoord. Japan is sowieso de favoriete tegenstander van de linksbuiten. Ze scoorde vijf keer tegen het land, meer dan tegen welke andere tegenstander dan ook.

Na dat sterke begin zakte Oranje weg. De ploeg van Wiegman had eerst nog geluk toen Sugasawa na een mooie aanval de paal raakte, maar het venijn zat 'm (voor wat betreft de eerste helft) in de staart. Dat begon met de 1-1 in de 43ste minuut. Mana Iwabuchi gaf een gevoelig steekpassje, Yui Hasegawa schoot de bal koeltjes in de bovenhoek. Direct na de aftrap kon Miedema alweer vrij inschieten, maar haar inzet was niet krachtig en geplaatst genoeg om keeper Ayaka Yamashita te verontrusten.

Na rust probeerde Nederland de regie over het duel weer te pakken, maar de wedstrijd wilde lange tijd maar niet echt loskomen. Een prachtige redding van Sari van Veenendaal, op een eveneens fraai schot van Emi Nakajima, was lange tijd het grote hoogtepunt. Na driekwart wedstrijd vond Wiegman het dan inderdaad tijd voor Beerensteyn, die de bijzonder ongelukkig spelende Shanice van de Sanden kwam vervangen.

Ontsnapping
Tijdens haar eerdere invalbeurten had de aanvaller van Bayern München enorme impact gehad. In het openingsduel met Nieuw-Zeeland (1-0) was ze in blessuretijd goud waard bij de goal van Roord, tegen Kameroen (3-1) gaf ze de assist op de laatste Oranje-treffer, tegen Canada (2-1) maakte Beerensteyn zelf de winnende. Na haar entree was het echter Japan dat volop kansen kreeg op de winnende. Oranje kwam goed weg bij een pegel tegen de lat van Hina Sugita en een schot van Yuka Momiki, dat werd gepakt door Van Veenendaal.

De Aziatische vrouwen leken de wedstrijd hoe dan ook in de reguliere speeltijd te willen beslissen en drongen aan, maar het kwartje viel voor Oranje tóch nog de goede kant op. Wiegman bracht met Roord ook haar tweede talisman, vrijwel direct daarna ontsnapte het Nederlands elftal definitief. Na een goede actie van Beerensteyn schoot Miedema de bal in de zestien tegen een Japanse hand, waarna Martens haar verantwoordelijkheid nam vanaf de penaltystip. Ze faalde niet en nam zo revanche op alles en iedereen. Oranje hield ook in de blessuretijd stand, waardoor het geschiedenis schrijft.

Door de zege van Oranje zijn de vier kwartfinales van het WK in Frankrijk nu bekend. Donderdag staat het duel tussen Noorwegen en Engeland (21.00 uur) op het programma, op vrijdag spelen gastland Frankrijk en de Verenigde Staten (ook om 21.00 uur) tegen elkaar. Op zaterdag is het vervolgens eerst Italië tegen Oranje (15.00 uur), daarna Duitsland - Zweden (18.30 uur). De halve finales zijn volgende week dinsdag en woensdag, de troostfinale en échte finale worden daarna op zaterdag en zondag gespeeld.

'Lieke Martens moet over stalen zenuwen beschikken'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.