Retraite van 96 uur op Milanello moet het jaar van AC Milan redden

Reacties

AC Milan is hard bezig zijn reputatie als topclub te grabbel te gooien. Vier speelronden voor het einde van de Serie A staat de club op een riskante zevende plaats. De deuren van een nieuw inktzwart seizoen sluiten zich bijna.

Retraite van 96 uur op Milanello moet het jaar van AC Milan redden
AC Milan
AC Milan
2 - 1
Bologna
Bologna

Sinds de verovering van de laatste Scudetto, nu acht jaar geleden, is Milan praktisch ineengestort. Twee podiumplaatsen in de seizoenen na het kampioensjaar zijn de laatste fletse herinneringen van dit decennium. Sindsdien eindigde de club steevast buiten de topvijf in Italië, met de tiende plaats in het seizoen 2014/15 als dieptepunt.

Het lukt Milan maar niet om zichzelf te hervinden. Dit seizoen staat lijstaanvoerder Juventus al 32 punten voor en dat dreigen er nog meer te worden, als Milan zo grauw blijft presteren als de laatste weken. Intussen rommelt het in de selectie en vraagt menigeen zich af of Gennaro Gattuso volgend seizoen nog wel de scepter zwaait.

In de eerste zes weken na de winterstop scheen de zon nog uitbundig. De komst van Krzysztof Piatek pakte uitstekend uit en Milan klom - mede dankzij de scoringsdrift van de Pool - op naar de derde plaats in de competitie. Een reeks van vijf overwinningen op rij bracht nieuw elan in de ploeg. Zo leek het, althans.

Krzysztof Piatek maakte acht doelpunten in veertien duels sinds hij overkwam van Genoa.
Krzysztof Piatek maakte acht doelpunten in veertien duels sinds hij overkwam van Genoa.

Half maart kwam de klad erin bij AC Milan, toen van zowel Internazionale als Sampdoria verloren werd. April leverde daarna een uiterst povere balans op voor de Rossoneri. Tegen Udinese, Parma en Lazio werden vijf punten verzameld, maar daar stonden nederlagen tegen Juventus en Torino tegenover. Bovendien strandde Milan in de halve finale van het Coppa Italia-toernooi tegen Lazio.

Afgelopen dinsdag, twee dagen na het verlies bij Torino, sprak directeur Ivan Gazidis de groep toe op trainingscomplex Milanello. Hij benadrukte dat hij van iedereen een betrokken en professionele houding verwachtte en dat de blik gericht moet zijn op het hoogst haalbare succes in eigen land: de titel. Een prijs die pas volgend seizoen weer veroverd kan worden, maar waar nú al een basis voor kan worden gelegd.

De volgende dag ging het echter al mis. Tiemoué Bakayoko verscheen een uur te laat op het trainingsveld en kon slechts de laatste tien minuten meedoen. Meteen greep Gattuso in. Hij overlegde met sportief directeur Leonardo en nam een drastische beslissing. Aan het einde van de oefensessie kondigde hij een voor iedereen verplichte retraite aan die vijf dagen zou duren.

Tiemoué Bakayoko arriveerde woensdag een uur te laat op het trainingsveld.
Tiemoué Bakayoko arriveerde woensdag een uur te laat op het trainingsveld.

Dat leverde gemopper op en diverse spelers verzochten de trainer zijn besluit te heroverwegen, maar tevergeefs. De retraite startte donderdag op Milanello en zal duren tot maandag, de dag waarop Milan de competitie hervat tegen Bologna. De spelers worden geacht voortdurend op het eigen complex te blijven en met elkaar te werken aan een serieuze eindsprint in de competitie.

Als de retraite zijn vruchten afwerpt, kan Milan de staart van het seizoen nog voorzien van enige glans. De tegenstanders in de slotweken zijn na Bologna nog Fiorentina, Frosinone en SPAL. Allen clubs uit het rechterrijtje in de Serie A en clubs waartegen Milan normaal beschouwd als favoriet mag worden aangewezen.

De grote vraag is echter wat er gebeurt tijdens de vijf dagen van afzondering op Milanello. De Italiaanse media beschouwen de retraite als een laatste strohalm van de club om nog iets van het seizoen te maken. Bologna staat veertiende en is buiten gevaar, maar doet ook niet meer mee om een ticket voor Europees voetbal. Als ook die ploeg AC Milan te kakken zet, is de bodem bereikt.

Bakayoko lijkt zijn glazen overigens persoonlijk te hebben ingegooid. De van Chelsea gehuurde midddenvelder kreeg een forse boete van de clubleiding en hoeft zich geen illusies te maken dat hij volgend seizoen nog actief is in Milaan. Daarvoor heeft hij onvoldoende aangetoond een investering van 35 miljoen euro waard te zijn.

De geruchten gaan dat Gennaro Gattuso volgend seizoen niet meer voor de groep staat in Milaan.
De geruchten gaan dat Gennaro Gattuso volgend seizoen niet meer voor de groep staat in Milaan.

Hoe het met Gattuso eindigt is nog ongewis. La Gazzetta dello Sport nam deze week vast een voorschot en liet weten dat de scheidingsprocedure tussen Milan en de trainer vanaf eind mei in gang wordt gezet. De clubleiding ziet geen continuïteit: de ploeg is van tien wedstrijden zonder verlies naar een serie van acht wedstrijden met één zege gegaan in slechts weken. Dat moet de zevende trainer in negen jaar tijd mogelijk bekopen met een verbroken huwelijk.

De roze sportkrant stipte aan dat er intern twijfels leven over de capaciteiten van Gattuso als hoofdtrainer. De spelersgroep zit tegen een zenuwinzinking aan en oogt voortdurend opgejaagd en impulsief. De energie en passie waar Gattuso zelf mee het veld inging straalt niet meer af op de spelers, hetgeen Gattuso zelf moeilijk te verkroppen vindt. Het zijn problemen die de trainer niet weggepoetst krijgt en waar hij zijn handen straks mogelijk ook niet meer aan hoeft te branden.

Serie A

Stand Serie A 2018/2019

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
5
AC Milan
38
19
11
8
55-36
+19
68
6
AS Roma
38
18
12
8
66-48
+18
66
7
Torino
38
16
15
7
52-37
+15
63
8
Lazio
38
17
8
13
56-46
+10
59
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.