Reserves Ajax maken povere indruk tegen derdeklasser Walsall

Ajax heeft donderdagavond de tweede oefenwedstrijd van de dag verloren van Walsall: 2-0. Trainer Erik ten Hag startte vooral met reservespelers tegen de club uit de Engelse League One, het derde niveau. Dat 'tweede' elftal had veel moeite met gevaar stichten.

Na het gelijkspel tegen Wolverhampton Wanderers eerder op de donderdag (1-1) trad Ajax tegen Walsall aan met veelal reserves en jeugdspelers. Zo stond Kostas Lamprou onder de lat en stonden Sven Botman en Ryan Gravenberch in de basis. Ook Kasper Dolberg, die kort geleden pas terugkeerde van vakantie, en Zakaria Labyad startten. Labyad is geschorst voor de Europese wedstrijd tegen Sturm Graz, waarschijnlijk liet Ten Hag hem daardoor bij de reserves starten.

Het eerste echte Amsterdamse gevaar kwam na negen minuten van Siem de Jong, die een vrije trap tegen de lat schoot. Ajax was in de beginfase de ploeg met de overhand, maar bracht de aanvallers nog niet vaak in stelling. Aan de andere kant was het voor de bezoekers even oppassen toen Lamprou onder een vrije trap doorging, maar Walsall profiteerde daar niet van. De thuisploeg kon kort daarna alsnog juichen toen Andy Cook een voorzet vanaf rechts binnenkopte: 1-0.

In de tweede helft bracht Ten Hag Dani de Wit voor De Jong, terwijl bij Walsall slechts twee spelers bleven staan. Doelpuntenmaker Cook was er een van en hij zag zijn ploeg binnen tien minuten een grote kans krijgen op 2-0. Uit een vrije trap werd de bal over het doel van Lamprou geschoten. Na een goede pass van De Wit kreeg Dennis Johnsen vervolgens een mogelijkheid om gelijk te maken, maar keeper Liam Roberts lag in de weg.

Hoewel Ajax net als in de eerste helft het meeste balbezit had, werd Walsall op spaarzame momenten juist gevaarlijk. Bijvoorbeeld toen Jordan Sangha van afstand een poging waagde. Lamprou had moeite met het schot en liet de bal in eerste instantie los, maar voordat er een aanvaller bij was kon de Griek de bal klemmen.

In de zeventigste minuut was het weer raak voor Walsall. Na een goede actie van Qamaruddin Kouhyar rondde opnieuw Cook af. Ajax kreeg daarna nog wel kansen op de aansluitingstreffer. Zo stuitte Johnsen opnieuw op Roberts en kreeg invaller Kaj Sierhuis zijn voet niet goed tegen de bal. Jurgen Ekkelenkamp raakte ook nog de lat.

Het trainingskamp in Engeland van Ajax zit er nu op. De Amsterdammers bereidden zich daar voor op de voorronde van de Champions League. Aanstaande woensdag komt Sturm Graz op bezoek in de Johan Cruijff Arena.

Opstelling Ajax: Lamprou; Orejuela, Schuurs, Botman (60' Jensen), Bakker; Gravenberch, Siem de Jong (46' De Wit), Ekkelenkamp; Johnsen, Dolberg, Labyad (60' Sierhuis).