Rentree Robben volgens planning: eerste dertig minuten achter de kiezen

Arjen Robben heeft tijdens zijn officieuze rentree bij FC Groningen niet bij kunnen dragen aan een doelpunt. De routinier maakte twee maanden nadat hij zich had verbonden aan de club van zijn jeugd zijn eerste minuten binnen de lijnen. Toen hij tegen Almere City FC het veld verliet, was de thuisclub op een 1-0 voorsprong gekomen.

Robben begon bij zijn rentree niet als rechtsbuiten, zoals hij de afgelopen jaren schitterde op het hoogste niveau. Trainer Danny Buijs koos voor een systeem met twee pure aanvallers, waardoor aanvoerder Robben rondom gelegenheidsspits Mo El Hankouri speelde.

Dat Robben tegen Almere zijn officieuze rentree maakte, was historisch gezien overigens nog wel merkwaardig. Toen Robben op 3 december 2000 namens FC Groningen zijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal speelde, moest Almere (toentertijd FC Omniworld) nog opgericht worden.

FC Groningen maakte ongeveer anderhalf uur voor de wedstrijd tegen Almere bekend dat Robben zou starten, maar de verwachtingen werden kort voor het duel al getemperd. Rustig aan was het devies, of zoals Buijs vertelde aan FOX Sports: 'Ik hoop niet dat we een Robben gaan zien die twintig slidings gaat maken.'

Toch maakte Robben al vrij vlot in de wedstrijd bijna het verschil. Met een strakke pass zette hij Ajdin Hrustic in kansrijke positie, maar de middenvelder van FC Groningen schoot over. Zelf kwam de 96-voudig international ook tot een kans na een fraaie pass van achteruit, maar het schot van Robben eindigde vervolgens in het zijnet. Bovendien werd er daarvoor al gevlagd voor buitenspel. Tien minuten later werd een inzet van Robben geblokt.

Uiteindelijk verliet Robben met een 1-0 achterstand op het scorebord het veld. Buijs had al aangekondigd dat de aanvaller maximaal dertig minuten zou werken, vlak voor dat moment kwam Almere op 1-0. Faris Hammouti was met het hoofd trefzeker na een corner. Robben, die veel glimlachte tijdens zijn rentree, werd afgelost door Ramon Pascal Lundqvist en ging onder luid applaus naar de kant.