Regisseur Clasie helpt AZ aan comeback tegen Heerenveen

AZ heeft zich ten koste van SC Heerenveen geplaatst voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. De ploeg van Pascal Jansen poetste in het eigen AFAS Stadion de nederlaag in het heenduel weg.

AZ
AZ
2 - 0
sc Heerenveen

AZ sneed zichzelf donderdag in Friesland lelijk in de vingers door een 1-2 voorsprong uit handen te geven in de slotfase. Amin Sarr en Tibor Halilovic lieten het Abe Lenstra Stadion ontploffen met late doelpunten. Heerenveen bleef zo dromen van Europees voetbal. Bij de return in Alkmaar stelde AZ echter al snel orde op zaken.

Dani de Wit liep weg uit de rug van Lucas Woudenberg en werd op maat bediend met een splijtende pass van Jordy Clasie. De aanvallende middenvelder controleerde en werkte de bal langs doelman Erwin Mulder: 1-0. AZ beleefde zo een droomstart, maar kreeg daarna bijna direct een nieuwe klap. Sarr kreeg een behoorlijke mogelijkheid op de gelijkmaker, maar schoot ietwat wild over.

Na rust was het spelbeeld meer in evenwicht. AZ-doelman Peter Vidahl redde op een schot van Sarr, terwijl invaller Sam Beukema tien minuten voor tijd uit kansrijke positie over kopte namens de thuisploeg. In de 89ste minuut viel de beslissing alsnog. Opnieuw was Clasie de regisseur: de middenvelder, die opnieuw is opgeroepen voor Oranje, vond Zakaria Aboukhlal met een strakke crosspass. De invaller nam aan met de borst en klopte Mulder: 2-0.

Die klap kwam Heerenveen niet meer te boven. AZ gaat zo door naar de finale van de play-offs. Op 26 en 29 mei spelen de Alkmaarders tegen de winnaar van het tweeluik tussen FC Utrecht en Vitesse. De Domstedelingen verdedigen later op de zondag in Arnhem een 3-1 voorsprong.