Recordverkoop Czyborra: hét succesverhaal van handelshuis Heracles

Reacties

Miljoenen euro's mag Heracles Almelo bijschrijven door het vertrek van Lennart Czyborra naar Atalanta Bergamo. Het is het zoveelste succesverhaal van het eigenzinnige clubje met een goede neus voor aanstormend talent. VI zet de laatste succesverhalen op een rijtje én ziet meer potentiële goudmijntjes.

Recordverkoop Czyborra: hét succesverhaal van handelshuis Heracles
© Pro Shots

Als we de Italiaanse kranten mogen geloven houdt Heracles ruim vier miljoen euro over aan de spectaculaire transfer van Czyborra. In Almelo doen ze geen uitspraken over een mogelijke transfersom, maar ontevreden is men in ieder geval niet; anderhalf jaar geleden werd de Duitser voor nog geen 250 duizend euro overgenomen van Schalke 04. Het is niet onwaarschijnlijk dat Lenny – zoals hij liefkozend word genoemd – de duurste verkoop uit de clubgeschiedenis is.

Het is dé levensader van de Almeloërs; spelers gratis of in ieder geval goedkoop ophalen en later één á twee jaar later weer doorverkopen. Spelers uit de Eerste Divisie, jongens met een krasje, maar dus ook jonge jongens uit Spanje en Duitsland. Waar andere subtoppers moeite hebben om zwarte cijfers te schrijven, blijft het slimme Heracles opzien baren met uitgaande transfers. VI zette de meest in het oog springende transfers van de laatste jaren op een rijtje.

Jamiro Monteiro
Scouten in Leeuwarden. In de zoektocht naar een controlerende middenvelder komt Heracles uit bij Jamiro Monteiro. Een geboren Rotterdammer met een CV waar je u tegen zegt. De gemene deler; hij is eigenlijk overal mislukt. In Friesland komt het er eindelijk uit en dus besluit Heracles in de zomer van 2017 ruim vier ton neer te leggen. Uiteindelijk komt Monteiro tot 37 wedstrijden in het zwartwit waarna hij een droomtransfer naar FC Metz maakt. De afkoopsom bedraagt een slordige drie miljoen euro. Tegenwoordig is de kleine controleur te bewonderen in de MLS bij Philadelphia.

Brandley Kuwas
Eigenlijk mocht het nieuws nog niet naar buiten maar oud-voorzitter Jan Smit kon zich niet inhouden. 'Brandley gefeliciteerd met je transfer. Geweldig.' Vervolgens kon de persafdeling van Heracles Almelo aan het werk. Snel werd een persbericht getikt waarin stond dat de goaltjesdief zijn loopbaan zou vervolgen bij Al-Nasr. De Heraclieden zouden ruim tweeënhalf miljoen euro hebben verdiend aan de international van Curaçao. Niet slecht voor een speler waarvan velen dachten dat hij nimmer het niveau van FC Volendam en Excelsior zou ontgroeien.

Lerin Duarte
Enige tijd de duurste verkoop uit de clubgeschiedenis. De middenvelder kwam in 2011 over van Sparta Rotterdam en kostte de Heraclieden goed driehonderdduizend euro. Twee jaar later maakte de geboren Rotterdammer een miljoenentransfer (drie miljoen) naar Ajax. Een succes werd het verblijf in Amsterdam niet en na verhuurperiodes bij SC Heerenveen en NAC Breda keerde Duarte in 2016 gratis terug in Almelo. Tegenwoordig speelt de middenvelder voor het Griekse Aris Saloniki.

Bas Dost
In de zomer van 2008 legde Heracles een paar ton neer voor een slungelige spits uit Deventer. Hij had op dat moment zes doelpunten gemaakt voor FC Emmen in de Eerste Divisie en leek niet bepaald een grote toekomst voor zich te hebben. Maar in Almelo maakte Bas Dost reuzenstappen. In twee seizoenen tijd scoorde hij negentien keer en gaf hij acht assists. Reden genoeg voor SC Heerenveen om een kleine drie miljoen euro voor hem over te maken in 2010. Het was het begin van het succesverhaal Bas Dost dat hem via Wolfsburg, Sporting en het Nederlands elftal naar Frankfurt bracht.

Oussama Tannane
Kwam in de zomer van 2013 transfervrij over van SC Heerenveen. Tweeënhalf jaar later bracht Tannane circa tweeënhalf miljoen euro in het laatje toen Saint-Étienne hem naar Frankrijk haalde. Dat terwijl de Marokkaanse international in Almelo niet alleen opviel door zijn prestaties; 23 goals in 59 officiële duels. In het seizoen 2014/15 schorste Heracles hem om discplinaire redenen. Tannane beloofde beterschap en maakte die woorden waar, met als uitschieter de vier goals die hij tegen Cambuur maakte in augustus 2015 (2-6). Enkele maanden later was zijn transfer een feit. 

Lennart Czyborra
Als we de Italiaanse collega's mogen geloven is Czyborra de duurste verkoop in de clubgeschiedenis van Heracles Almelo. Daarbij moet wel worden aangetekend dat zijn oude werkgever Schalke 04 hoogstwaarschijnlijk nog meedeelt in de cashflow; de Duitse oud-werkgever van Czyborra bedong bij een vertrek twee jaar geleden in ieder geval een terugkoopclausule. Hoe dan ook, Heracles verdient een godsvermogen op de kleine back. Czyborra werd na een wedstrijd van Schalke Onder-19 door trainer Frank Wormuth overtuigd naar Nederland te komen en zo een volgende stap te maken in zijn loopbaan. Nu lonkt de Champions League. De grote winnaar: de scouting van Heracles Almelo.

Toekomst

Het vertrek van Czyborra wordt gevoeld in Almelo. De clubleiding is er veel aangelegen om voor 1 februari een nieuwe linksback aan de selectie toe te voegen; de spoeling achterin is sowieso wat dun dit seizoen.

Met Czyborra is niet het laatste Heracles-pareltje verdwenen. De kans dat de club aanstaande zomer of een jaar later nog een grote slag slaat, is zeker aanwezig. VI pikt er drie spelers uit die Heracles wel eens de hoofdprijs zouden kunnen bezorgen.

Cyriel Dessers
Er is nu al voldoende interesse voor de topscorer van de Eredivisie. Echter heeft de Belgische spits zijn ja-woord gegeven aan de Heraclieden. De kans dat hij komende zomer alsnog vertrekt is echter reëel. Toen hij deze zomer werd betrokken in een deal met Adrián Dalmau, die voor een kleine miljoen euro naar FC Utrecht vertrok, leek Heracles een gok te nemen. Maar niks is minder waar. De scouting bekeek de spits uitvoerig en zag dat er nog voldoende potentie zat in de Belg. Veel mensen vergeten dat Dessers pas 25 jaar is en dat zijn beste jaren nog moeten komen. Het is wachten op serieuze biedingen uit het buitenland.

Orestis Kiomourtzoglou
Wie? Kio. Zo noemen ze hem liefkozend in Almelo. Werd afgelopen zomer voor wat kleingeld overgenomen van het bescheiden Unterhaching maar is nu al één van de belangrijkste spelers in het elftal van trainer Frank Wormuth. De controlerende middenvelder uit Duitsland beschikt ook over een Grieks paspoort en wordt normaliter binnenkort opgeroepen door bondscoach John van 't Schip. Kio is pas 21 jaar oud en heeft nog een doorlopend contract. Dat wordt cashen voor Heracles.

Mats Knoester
Een jeugdproduct van Feyenoord. Mats Knoester kwam in het beloftenteam terecht met meer trainers dan spelers. Dan stond hij op Varkenoord met zes teamgenoten een rondo te doen. Afgelopen winter was daar Heracles Almelo. De centrale verdediger zou de kans krijgen om rustig te acclimatiseren maar greep al vrij snel zijn kans. Een degelijke en slimme centrale verdediger die dit seizoen nog geen wedstrijd miste. En hij is pas net 21 jaar oud…

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.