Recordseizoen tekent zich af voor superkoopman AZ

Reacties

Transfers zijn voor AZ een goudmijn. Want weer haalt de Alkmaarse club dubbele cijfers qua transferopbrengsten. Voor het dertiende seizoen op rij slaat de balans zwaar positief uit. Een nieuw recordjaar tekent zich af.

Recordseizoen tekent zich af voor superkoopman AZ
© Pro Shots

Olympique Lyon is volgens L'Équipe afgehaakt voor Myron Boadu. AS Monaco ligt daarmee op pole position om de spits voor zich te winnen, waarbij wordt gesproken over een bedrag van vijftien miljoen euro. Mocht die overgang zijn beslag krijgen, dan incasseert AZ deze zomer een slordige dertig miljoen. Want Calvin Stengs is met zijn overgang naar OGC Nice Boadu al voor een vergelijkbare afkoopsom voorgegaan richting de Cote d'Azur.

De Franse euro's voor Stengs, en dus mogelijk ook nog Boadu, maken de transferbalans van AZ nog mooier. De Alkmaarse club toont zich een ware koopman die het goud weet te herkennen en vervolgens goed weet te verkopen. De laatste tien jaar werd immers nimmer meer dan drie miljoen euro uitgegeven aan een speler, terwijl elk jaar meer dan tien miljoen werd geïncasseerd.

Topvijf uitgaande AZ-transfers
Alireza Jahanbakhsh Brighton 23 miljoen
Vincent Janssen Tottenham Hotspur 22 miljoen
Guus Til Spartak Moskou 18 miljoen
Calvin Stengs OGC Nice 15 miljoen
Oussama Idrissi Sevilla 12 miljoen

Deze zomer levert de eigen jeugd (Boadu en Stengs) de Noord-Hollanders de nodige miljoenen op. Met de verwachte dertig miljoen en de nog mogelijke transfer van Teun Koopmeiners naar Atalanta Bergamo wordt het financiële topseizoen 2018/19 qua transfers overtroffen. Toen stroomde bijna dertig miljoen richting Alkmaar. De transfer van Alireza Jahanbakhsh naar Brighton & Hove Albion vormde daarvan tweederde, waar de verhuizing van Wout Weghorst naar VfL Wolfsburg ruim tien miljoen opleverde.

De dubbele cijfers qua inkomsten zijn de laatste jaren eerder regel dan uitzondering. Een zomer geleden tikte Sevilla twaalf miljoen euro af voor Oussama Idrissi, die in janari 2018 voor twee miljoen euro was weggehaald bij FC Groningen. In 2019 incasseerde AZ achttien miljoen euro voor Guus Til. De middenvelder vertrok naar het Russische Spartak Moskou. De zomer van 2016 leverde een transferrecord op. Tottenham Hotspur had meer dan twintig miljoen euro over voor Vincent Janssen.

Het seizoen 2017/18 was een mager jaar wat transferinkomsten betreft, al leverden de overgangen van Ridgeciano Haps (Feyenoord), Derrick Luckassen (PSV) en Ben Rienstra (SC Heerenveen) toch nog dubbele cijfers op (11 miljoen). Het seizoen 2008/09 was het laatste jaar dat minder dan tien miljoen euro werd geïncasseerd aan transferopbrengsten.

Bedragen gebaseerd op transfermarkt.de

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.