Recordbreker Ansu Fati wil in voetsporen Messi treden bij Barcelona

Reacties

Nog maar een paar maanden geleden deed de naam Ansu Fati amper een belletje rinkelen bij menig voetballiefhebber. Hoe anders is dat nu? De net zeventienjarige aanvaller wordt inmiddels gezien als een waar wonderkind en maakt deel uit van het eerste van Barcelona.

Recordbreker Ansu Fati wil in voetsporen Messi treden bij Barcelona
© Pro Shots

De doorbraak van Fati is een broodnodig succes voor La Masía, de ooit zo bejubelde jeugdopleiding van Barcelona. De laatste jaren braken er nauwelijks talenten door en werd de Catalaanse grootmacht meer en meer een koopclub. Een predicaat waar de fans van walgden, eens te meer omdat zij aartsrivaal Real Madrid altijd smalend een koopclub noemden.

Met Fati heeft Barcelona weer een toptalent uit eigen opleiding in huis. Een vleugelspits die het Barça-DNA door zijn aderen heeft stromen. De in Guinee-Bissau geboren Fati kwam al op achtjarige leeftijd naar Spanje, waar hij zich aansloot bij Sevilla. Twee jaar later volgde een overstap naar La Masía. Dat Barcelona tegenwoordig niet meer zo zuinig is op zijn talenten, bleek afgelopen zomer nog. Fati leek toen op weg naar Engeland, waar Manchester City en Manchester United interesse toonden.

Tekst gaat door onder de video

'Ansu Fati is zo vanuit de hemel Camp Nou in gevallen'

Net als veel andere talenten overwoog Fati een vertrek serieus, omdat er bij Barcelona maar weinig perspectief was op een doorbraak. Na langdurige gesprekken met de clubleiding veranderde hij van gedachten. Hij kreeg een goed contract in het vooruitzicht gesteld en ontving de belofte dat hij echt kansen zou krijgen in het eerste elftal. Kansen die uiteindelijk veel eerder kwamen dan iedereen had gedacht.

Records
De op 31 oktober 2002 geboren Fati werd op 25 augustus de op één na jongste debutant ooit in het eerste elftal van Barcelona. Een week later kroonde Fati zich tegen Osasuna tot jongste doelpuntenmaker ooit van de topclub in Camp Nou. Daarmee was hij nog niet klaar met het breken van records. Tegen Valencia werd Fati de jongste speler ooit met een doelpunt én een assist in één wedstrijd én de jongste basisspeler ooit van Barcelona. In de Champions League werd Fati tegen Borussia Dortmund eveneens de jongste basisspeler ooit bij de Catalanen.

Hoewel Fati de laatste weken iets minder speeltijd krijgt, lijkt hij zich definitief bij het eerste te hebben gespeeld. Zijn grote voorbeeld Lionel Messi sprak zich al lovend uit over de tiener en dat had effect. Waar nog maar vier maanden geleden een vertrek naar Engeland gold als een serieuze optie, ziet Fati zichzelf inmiddels nooit meer vertrekken uit Camp Nou. 'Dit was altijd mijn droom. Hier heb ik vanaf het allereerste moment dat ik bij de club kwam voor gevochten en ik hoop hier mijn hele leven te blijven voetballen', vertelt de mateloos populaire dribbelaar tegenover Barça TV.

'Spelen tegen Osasuna voelde als een droom, net als mijn eerste doelpunt. En toen kwam de wedstrijd tegen Valencia in Camp Nou, iets waar ik altijd van heb gedroomd. Al mijn dromen komen momenteel uit, het is niet te geloven. Ik probeer rustig te blijven en te doen wat ik altijd heb gedaan. Ik breng al mijn dagen door met mijn ploeggenoten, ook die van het jeugdteam. Ik zal niet veranderen nu ik bij het eerste speel', benadrukt Fati.

En Barcelona? De club weet dat het goud in handen heeft en werkt aan een nieuw contract. Fati kan op zeventienjarige leeftijd een contract tekenen dat hem financieel onafhankelijk maakt en, misschien nog wel belangrijk, aan Barça bindt. Er wordt namelijk een gelimiteerde transfersom van honderd miljoen euro opgenomen in de verbintenis. Niet gek voor een speler die vier maanden geleden nog voor een paar ton op te halen was.

Bekijk hier al onze video's
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Meer Ansu Fati
Meer over Ansu Fati
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.