Reconstructie: hoe PSV in twee dagen tijd Toni Lato zowel kocht als huurde

Reacties

Op woensdagavond dacht PSV zijn nieuwe linksback gekocht te hebben, twee dagen later meldde hij zich als huurling in Verbier. Over de bewogen week rond Toni Lato.

Reconstructie: hoe PSV in twee dagen tijd Toni Lato zowel kocht als huurde
© Pro Shots

Vanaf het moment dat een vertrek van Angeliño zich begint af te tekenen, staat Toni Lato bovenaan het verlanglijstje van PSV. De 21-jarige back is de afgelopen jaren uitvoerig gescout en voldoet aan het profiel van de club: jong, met ervaring op hoog niveau én betaalbaar.

Dat laatste blijkt uit de eerste gesprekken die PSV met Valencia voert. De Spaanse club is bereid mee te werken aan een verkoop van de jeugdinternational. Er moet ongeveer vijf miljoen euro op tafel komen voor Lato. Valencia wil graag een terugkoopoptie, maar PSV bedingt dat de club die op zijn vroegst pas in 2021 kan lichten. Met andere woorden: PSV verzekert zich voor minimaal twee jaar van Lato en wanneer Valencia hem na het seizoen 2020/21 terug wil, moet het meer dan het dubbele betalen dan de afgesproken koopsom voor PSV.

Dinsdagavond worden handen geschud, contracten getekend en PSV waant zich verzekerd van een nieuwe linksback. Maar woensdag komt er bijzonder bericht uit Valencia. De clubleiding die dinsdag nog instemde met de verkoop van Toni Lato, blijkt van hogerhand teruggefloten. En dan ontstaat een ingewikkelde situatie, want de eerste papieren zijn al getekend.

Afweging
Valencia weet dat het fout zit, PSV weet dat het sterk staat als het de zaak hard wil spelen. Maar Toni Lato wil de situatie richting de club die hij al van kleins af aan dient niet op de spits drijven. Valencia geeft aan dat – mocht PSV dat willen – het ter compensatie de verdediger tegen zeer gunstige voorwaarden wil verhuren. PSV moet de afweging maken: Toni Lato huren, of overschakelen op een alternatief, met als waarschijnlijke consequentie dat trainer Mark van Bommel langer op zijn gewenste versterking moet wachten.

PSV besluit – mede ingegeven door de tijdsfactor - door te zetten met Toni Lato. Het nadeel van de kale huur: PSV zal aan de Spaanse jeugdinternational geen cent verdienen. Het voordeel: er blijft geld over voor andere posities in het elftal. Centraal achterin ligt zoals bekend de prioriteit, maar PSV verwacht niet snel witte rook. Het bericht dat Toni Lato - die dinsdagavond op papier verkocht was - twee dagen later ook nog eens zijn contract bij Valencia blijkt te hebben verlengd, wordt vrijdag bij PSV met verbazing ontvangen. De club weet inmiddels als geen ander dat op deze transfermarkt niets meer is wat het lijkt.

Bekijk hier al onze video's
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.