'Real en Barcelona konden absurd bedrag verdienen bij eindzege Super League'

Reacties

Real Madrid en Barcelona zouden met het winnen van de European Super League in één klap uit de financiële zorgen zijn. Uit een document waarop de krant El Mundo Deportivo beslag heeft gelegd blijkt dat er bizarre bedragen zouden zijn uitgekeerd aan de winnaar van het toernooi.

'Real en Barcelona konden absurd bedrag verdienen bij eindzege Super League'
© Pro Shots

De Spaanse topclubs zaten in de hoogste van enkele categorieën van de ESL. De indeling geschiedde onder meer op basis van resultaten uit het verleden en de marketingwaarde van elke club. Bij een eindzege zouden Real Madrid en Barcelona een bedrag incasseren dat tussen de zeshonderd en 650 miljoen euro ligt, zo claimt El Mundo Deportivo.

Het zijn bedragen die zich totaal niet laten vergelijken met wat er kan worden verdiend in de Champions League. Barcelona's succesvolste campagne (niet qua sportieve successen, maar wat betreft geld, een criterium dat kennelijk ook wordt gehanteerd door de roergangers achter de ESL) was 2018/19 met 117,7 miljoen euro aan inkomsten. Real Madrid gaat dit seizoen zijn clubrecord vestigen; het is al duidelijk dat de 88,7 miljoen euro uit 2017/18 zal worden overtroffen.

Onduidelijk is nog hoeveel de clubs er vanaf 2024/25 op vooruit gaan. Dat heeft ook te maken met hoeveel de zendgemachtigden op tafel leggen voor de uitzendrechten. In Spanje verkreeg Movistar de rechten voor de komende cyclus, die tussen 2021 en 2024. De zender betaalt maar iets meer dan in de lopende periode, waardoor Real Madrid en Barcelona in elk geval de komende drie jaar niet extreem veel meer zullen verdienen in de Champions League.

Het verklaart wellicht enkele uitspraken van Florentino Pérez, een van de initiatiefnemers van de ESL en in het dagelijkse leven voorzitter van Real Madrid. Volgens de zakenman is het nieuwe toernooi de enige oplossing om een financieel bloedbad te voorkomen. Niet alleen in de elite, maar in de hele voetbalpiramide.

'Ik voorspel weinig transfers komende zomer. De rijkere clubs hebben weinig te besteden, waardoor er weinig naar beneden zal vloeien. Daardoor zal iedereen lijden', voorspelde Pérez in het radioprogramma El Larguero.

De preses wees erop dat de rijkere clubs het meeste geld verliezen tijdens de coronacrisis. 'In Spanje verliest de topdrie geld, terwijl de andere clubs juist extra inkomsten krijgen. Zo kan het niet doorgaan. Momenteel zijn het de rijken die geld verliezen.'

Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.