Real en Atlético laten nieuwe misstap Barcelona onbestraft

De teleurstellende derby tussen grootmachten Real Madrid en Atlético Madrid heeft zaterdagavond geen winnaar opgeleverd. Doelmannen Thibaut Courtois en Jan Oblak hielden beiden hun doel schoon, waardoor de derde misstap op rij van Barcelona opnieuw niet is afgestraft.

Real Madrid
Real Madrid
0 - 0
Atlético Madrid

Real Madrid kreeg voor de tweede keer deze week de kans om de koppositie in La Liga over te nemen van Barcelona. Afgelopen woensdag werd de ploeg voor rust echter weggeblazen door Sevilla en zaterdag speelde Real ook in de topper tegen Atlético Madrid geen goede eerste helft. Real had weliswaar meer balbezit dan zijn tegenstander, maar de beste kansen in de eerste vijfenveertig minuten waren toch echt voor de bezoekers.

Zo had Antoine Griezmann de score in de achttiende minuut moeten openen. De aanvaller werd weggestuurd door Koke en kwam oog in oog te staan met Courtois. Griezmann wilde de bal over de keeper heen wippen, maar tikte de bal tegen het hoofd van Courtois. De doelman werd acht minuten voor de onderbreking opnieuw aan het werk gezet, toen Griezmann Diego Costa bediende. Ook hij slaagde er niet in om Courtois te passeren in een rechtstreeks duel.

De grootste mogelijkheid van Real in de eerste helft kwam op naam van Gareth Bale. Omdat zijn schot net naast het doel van Oblak rolde, gingen Real en Atlético in evenwicht de rust in. Bale keerde niet terug voor de tweede helft. De aanvaller moest vanwege een spierblessure vervangen worden en Real-coach Julen Lopetegui koos ervoor om met Dani Ceballos een extra middenvelder in het veld te sturen. Met een nieuw systeem (4-4-2 in plaats van 4-3-3) hoopte Lopetegui op verbetering van zijn ploeg.

Real gaf in de tweede helft in ieder geval geen kansen meer weg. De thuisploeg verdedigde geconcentreerd en was zelf constant op zoek naar openingen in de hechte Atlético-defensie. Casemiro schoot twee keer over en Luka Modric schoot van afstand net naast, voordat Marco Asensio de eerste echt serieuze kans van het tweede bedrijf kreeg. De technicus werd vrijgespeeld door Toni Kroos en stuitte vervolgens op Oblak. De keeper hield ook Dani Carvajal van een doelpunt af.

Verder kwam Real niet en dus eindigde de niet echt vermakelijke stadsderby (waarin Vinícius Júnior kort voor tijd als invaller zijn Real-debuut mocht maken) zoals hij begonnen was: zonder doelpunten. Barcelona blijft door dit resultaat koploper. De Catalanen hebben evenveel punten als nummer twee Real en twee punten meer dan Atlético.

Eibar
Eibar
1 - 3
Sevilla
Sevilla

Quincy Promes moet vooralsnog genoegen nemen met invalbeurten bij Sevilla. De Nederlander begon ook op bezoek bij Eibar weer op de bank en kwam pas zeven minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd in het veld. Sevilla stond toen al op een 0-2 voorsprong, dankzij goals van André Silva en Éver Banega, en in blessuretijd maakte Banega er ook nog 0-3 van. Joan Jordan mocht vervolgens de eer van Eibar redden.

Na afloop ging het overigens nauwelijks over de wedstrijd. Na de benutte penalty van Banega (de 0-2) stortte een deel van de tribune waar de meegereisde Sevilla-fans zaten in. Twee supporters moesten per brancard worden afgevoerd; het is nog niet bekend hoe zij eraan toe zijn.