RB Leipzig ontsnapt in topper dankzij Gladbach-flater en oliedomme Pléa

Bayern München sluit de twintigste speelronde in de Bundesliga af als koploper, omdat RB Leipzig heeft verzuimd om Der Rekordmeister weer van de troon te stoten. De thuisploeg ontsnapte tegen Borussia Mönchengladbach, dat zichzelf tot twee keer toe lelijk in de voet schoot.

RB Leipzig
RB Leipzig
2 - 2
Borussia Mönchengladbach

Leipzig en Gladbach stonden voorafgaand aan de twintigste speelronde eerste en derde in de Bundesliga, maar begonnen (door de eerdere zeges van Bayern München en Borussia Dortmund) als tweede en vierde aan hun onderlinge topper. Bij een zege had Leipzig de koppositie weer heroverd, maar zo ver kwam het niet. Al kwamen Die Roten Bullen met een gelijkspel uiteindelijk nog goed weg.

Gladbach nam voor rust namelijk een comfortabele voorsprong. Na een vlotte aanval legde Oscar Wendt de bal terug op Alassane Pléa, die de 0-1 koeltjes binnenschoot. Die openingsgoal in de 24ste minuut was de beloning voor een voortvarende start van Gladbach, dat tien minuten later zelfs op rozen kwam te zitten. Na een fout in de Leipzig-opbouw kreeg Jonas Hofmann de bal ingespeeld van Florian Neuhaus, de aanvaller kapte zich knap vrij en schoot de 0-2 binnen.

De thuisploeg (waar de van Manchester City gehuurde Angeliño nog niet bij de selectie zat) leek voor een kansloze missie te staan, maar werd door Gladbach volledig terug in het zadel geholpen. Vijf minuten na de pauze werd keeper Yann Sommer na een hoge voorzet ernstig gehinderd door een ploeggenoot, waardoor hij de bal uit zijn handen liet vallen: Patrik Schick kon simpel de aansluitingstreffer binnentikken.

Zeer dom
Na iets meer dan een uur kwam Gladbach nog meer onder druk te staan, door een zéér domme actie van doelpuntenmaker Pléa. De Fransman vond dat er een overtreding op hem werd gemaakt, maar toen er niet werd gefloten, reageerde hij woedend. Daarvoor kreeg hij geel, waarop hij twee wegwerpgebaren maakte richting de scheidsrechter. De leidsman was daar niet van gediend en gaf Pléa direct zijn tweede geel, en dus rood.

Met een man meer ging Leipzig uiteraard op zoek naar de gelijkmaker, maar die viel lange tijd niet. De van Dinamo Zagreb overgenomen Dani Olmo maakte zijn debuut namens de thuisploeg, en dus zag hij van dichtbij hoe het in de slotminuut alsnog gelijk werd. Christopher Nkunku besloot van zo'n twintig meter afstand uit te halen en zag de bal schitterend binnenvliegen: 2-2.